İstanbul Valiliği'nin Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü gazeteci-yazar Nazır Şentürk, emekliliğe ayrıldı.
İstanbul Valiliği tarafından yapılan yazılı bir basın açıklamasıyla Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü gazeteci-yazar Nazır Şentürk'ün emekliye ayrıldığı duyuruldu. Basın açıklamasında "1997 yılından itibaren Valilik İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü gazeteci, yazar Nazır Şentürk, emekliye ayrılmıştır" denildi.
Gazeteci-Yazar Nazır Şentürk, 1948'de Ardahan'da doğdu. Kırşehir Valiliği'nde görevliyken yerel gazetelere röportajlar yazdı. 1984'te Başbakanlıkça düzenlenen Türkiye genelinde 2800 gazetecinin katıldığı Anadolu Basınını Özendirme yarışmasında "Boyayan Eller, Büyüyen Eller" röportajı Türkiye ikinciliği, "Pazarcı Analar" röportajı mansiyon ödülü aldı. Ayrıca yazarın, "Zurnacı" isimli öyküsü, Ümit Kaftancıoğlu 2011 öykü yarışmasından üçüncülük ödülünü almıştır. 1997 yılından beri İstanbul Valiliği, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü görevini sürdüren Şentürk; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin yayın organı Bizim Gazete'de de yazdığı "İstanbul'dan İnsan Öyküleri" 2000 yılında İnkılâp Yayınevi tarafından kitaplaştırıldı.
"Dalda Uyuyan Serçe" 2003'te Bu Yayınevi, "Kırmızı Karıncanın Anıları" 2005 Epsilon Yayınevi (UNICEF Emek Ödülü'nü alan bu kitabın önsözünü Prof. Dr.Talat S. Halman yazmış ve ilüstrasyonları Prof. Dr. Nazan Erkmen tarafından yapılmıştır. Nazır Şentürk Doğan Egmod Yayınevince 2009 yılında yayınlanan Sevdalı Fare, Kırmızı Karıncanın Anıları, Kel Kedi çocuk öykü kitaplarının telif gelirlerini geçtiğimiz günlerde UNICEF'e devretti.Diğer kitapları; "Babıali ve Sadrazamları" 2007'de, "İstanbul Valileri" 2008 yılında Doğan Kitap tarafından yayınlandı.
Son kitabı Babıali Vakanivüsleri (Osmanlı'nın İlk Resmi Tarihçisi) kitabı ise 2008 yılında, Babıali'nin Reisülküttapları 2012 yılında yine Doğan Kitap tarafından yayımlandı. Bugün itibariyle emekliye ayrılan Nazır Şentürk'ün, Öykü ve Araştırma Kitapları, Kültür ve Turizm Bakanlığınca; İlim ve Edebiyat Eseri olarak Kabul edilmiştir. Ayrıca Nazır Şentürk, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, İstanbul Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu, BESAM (Bilim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği ), PEN Yazarlar Derneği üyesi ve UNICEF Gönüllü Temsilcisi'dir.
(ET-ÖK-Y)

01.02.2013 15:40:45 TSI

Editör: Wan Haber