Valiler Buluşması'nda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçenin iyi olması durumanda Köydes Projesi'ne kaynak ayırabileceklerini söylerken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise bugüne kadar valilere aktarılan ödeneğin yaklaşık 1,5 milyar TL olduğunu kaydetti.
Sabah saatlerinde Marriot Otel'de başlayan Valiler Buluşması devam ediyor. Programın öğleden sonraki bölümünde ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek toplantıya katılarak birer konuşma yaptı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, valilere son 10 yılda yapılan icraatları ve hayata geçirilmesi için çalışılan projeleri anlatırken, 2003 2012 yılları arasında bakanlık olarak 137 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını kaydetti. Havalimanı kiralamalarından 10 milyar dolar gelir elde ettiklerini kaydeden Bakan Yıldırım, bölünmüş yol konusuna ise son yıllarda büyük önem verdiklerini anlattı.
Bakanlık olarak yaptıkları bölünmüş yolların sadece yurt içi koridorları oluşturmadığını kaydeden Yıldırım, bölünmüş yolların 12 bin 575 kilometrelik kısmının uluslar arası ulaşım ağlarına da hizmet ettiğini söyledi.
"Bugüne kadar valilere aktarılan ödenek yaklaşık 1,5 milyar TL" diyen Bakan Yıldırım, bu rakamla birlikte tamamlanan bölünmüş yol uzunluğunun bin 858 kilometre olduğunu belirtti.
Bilişim sektörüyle ilgili de bilgiler veren Bakan Binali Yıldırım, yolların kuralı olduğunu fakat bilişim sektöründe hız sınırı olmadığını söyleyerek, "Bilişimde kural yok, hız sınırı da yok. Ne kadar hızlı olunursa o kadar iyidir" diye konuştu.
ŞİMŞEK: "KÖYDES'E EK KAYNAK AYIRABİLİRİZ"
Bakan Binali Yıldırım'ın ardından kürsüye gelerek valilere çalışmaları hakkında bilgiler veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin son 10 yıldaki ekonomideki büyümesiyle ilgili olarak bir sunum yaptı. 1924-2002 arasında Türkiye'nin büyüme oranının yüzde 4,5 olduğunu, 1993-2002 döneminde ise bu oranının yüzde 3'e düştüğünü kaydeden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye, 2003-2011 döneminde ise yüzde 5,2 oranında büyümüştür. Fakat bu büyüme ise dünyanın içinde bulunduğu ekonomik krize rağmen bu oranda gerçekleşmiştir" şeklinde konuştu.
Hükümet olarak KDV oranlarını indirdiklerini söyleyen Bakan Şimşek, döviz rezervlerinin yüzde 3,4 oranında arttığını ifade etti. Sağlık ve eğitim alanlarındaki harcamaların arttığı bilgisini veren Bakan Mehmet Şimşek, Köydes Projesi ile ilgili olarak ise valilere bir müjde verdi. Şimşek, "Köydes'e 9 yılda 8,2 milyar TL kaynak ayrıldı. Bu yıl bütçemiz iyi olursa söz vermeyeyim ama ek kaynak ayırabiliriz" diye konuştu.
Cari açığın nedenlerinin; yetersiz tasarruf oranları, enerjide dışa bağımlılık ve düşük katma değer olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, tasarrufu açığınının nedeninin ise kamu olmadığına dikkat çekti.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuşması sırasında ulusal istihdam stratejisi hakkında da bilgiler verdi. Ulusal istihdam stratejisinin 4 temel politikadan oluştuğunu söyleyerek, bu politikaların ise; işgücü piyasasıs güvence ve esnekliğin sağlanması, kadınların, gençlerin ve dezavantajlı grupların istihdamının artırılması, eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi ve istihdam-sosyal koruma ilişkisinin güçlendirilmesi olduğunu söyledi.
(AT-ÖK-Y)

01.02.2013 17:53:25 TSI

Editör: Wan Haber