Samsun Vali Yardımcısı Hasan Özhan, 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu'ndan endişeli olduğunu belirterek, "Meslek itibariyle bir ayağı çukurdayım. Bazı şeyler söylemeye hakkım olduğuna inanıyorum. Bu kanun 30 yıldır terörle mücadele eden bölgede ne getirir? Benim endişelerim var" dedi.
Samsun'da, İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğiyle düzenlenen 6360 sayılı Kanun ile ilgili bilgilendirme toplantısına katılan ve bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Hasan Özhan, kanunun uzun yıllardır terörle mücadele eden bölgelerde nasıl işleyeceğinden endişesi olduğunu söyledi. Hasan Özhan, "Mülki idareler amirliği sistemi de sorgulanır hale geldi. Sanıyorum önümüzdeki süreç içerisinde mülki amirliği kalkacak, valiler de seçimle iş başına gelecek ve değişik bir teşkilat yapısı hakim olacak. Bu ne getirir ya da götürür ile ilgili iyi bir tartışmanın yapılmadığı inancıyım. Bizim endişemiz Samsun'la, Aydın'la, Balıkesir'le değildir. Ben 1980 yılında 4 yıl doğuda belediye başkanlığı yaptım. Oradaki belediyelerin ne kadar kurumsallıktan uzak olduğunu iyi bilen bir arkadaşınızım. Meslek itibariyle de bir ayağı çukurda arkadaşınızım. Bazı şeyler söylemeye hakkım olduğuna inanıyorum. Bu kanun 30 yıldır terörle mücadele eden bölgede ne getirir? Benim endişelerim var" diye konuştu.
Değişimlerin "radikal değişimler" olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Özhan, "Mülki amirliği kaldıracağız. Avrupa yerel yönetimlerin özerklik şartının çekincelerini kaldıracağız. Bunlar çok önemli radikal değişimlerdir. Batı'daki belediyeler ve ülkeler, yerel yönetim özerklik şartına herhangi bir çekince koymamışlar. Ama orada büyük bir denetim mekanizması var. Halkın denetimi var. Halkın sahiplenmesi var. Halkın kurumlardan hesap sorma alışkanlığı ve tecrübesi var. Yoksa belediyenin bir işlemini, kaymakamın ya da valinin onayına sunma iznine tabi kılmak bunlar çağ dışı vesayetlikler. Ülkemizde halkın hesap sorma alışkanlığı var mı? Hangi vatandaş gelip sizin yapmış olduğunuz bir toplantıda sizi dinledi. Bunlar hakkında fikir beyan etti ya da hesap sordu? İşte bunun için 6360 hayırlara vesile olur. İnşallah geriye dönüşüm olmaz" şeklinde konuştu.
Samsun Vali Yardımcısı Hasan Özhan sözlerine şöyle devam etti: "Bizim Samsun'la tereddüdümüz, endişemiz yok. İnşallah diğer bölgelerde bu kanun iyi neticeler verir. Biz bürokrat olarak bu en iyi şekilde kanunu uygulamak boynumuzun borcudur. Bu kanunla beraber Samsun'da 23 belde belediyesi kapanacak. Bu yaklaşık 50 bin nüfus eder. 937 köyümüz mahalleye dönüşecektir. 1990-95 yılları arasında bu kanun çok tartışıldı. Aynı kanun Diyarbakır'da ne getirir? Ben kanunun hayırlı olmasını diliyorum."
(HAK-SLH-Y)

09.01.2013 14:25:30 TSI

Editör: Wan Haber