Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Çine Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyelerinin yürüttüğü "Kavşit Köyü ve Yöresi Keçicilik" projesi kapsamında, bir alt proje olarak Çine Meslek Yüksekokulu ve Aydın Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen "Aydın İli Çine İlçesi'ne Bağlı Köylerde Süt Keçiciliğini Geliştirme Projesi" kapsamında Çineli çobanlara keçi dağıtıldı. Aydın İl Özel İdaresi tarafından desteklenen proje kapsamında çeşitli sebeplerle sürülerini elden çıkarmak zorunda kalmış olan eski çobanlar, yeniden Kıl keçisi sürüsü sahibi oldular.
Çine İlçesi Kavşit Köyünde bulunan "Proje Araştırma ve Uygulama Çiftliği" nde yapılan törenle yeni keçi sürülerinin çobanlara dağıtımı törenle yapıldı ve törende çobanlara geleneksel kıyafetleri kepenekleri giydirildi. Törene Aydın Valisi Kerem Al, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Çine Kaymakamı Celalettin Cantürk, Çine Belediye Başkanı Salih Dinçer, Aydın İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, İl Özel idaresi Tarım Komisyonu Üyeleri ve İl Genel Meclisi Üyeleri, kurum ve kuruluşların idarecileri, Çine MYO öğretim elemanları ve öğrencileri, Kavşit, Elderesi,Çatak ve İbrahimkavağı köylüleri katıldı.
Törende konuşan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, "Kavşit Köyü ve Yöresi Keçicilik Projesi" yörede geçmiş yıllarda yaygın olan, ama zaman içinde gerileyen keçi yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması, sürdürülebilir hale getirilmesi ve bu yolla köylünün köyde istihdamına katkı sağlanmasını amaçlamaktadır. Sürdürülebilir bir keçi yetiştiriciliği için, sürülerde saf yetiştirme ve melezleme gibi ıslah araçlarının kullanımı yanında, sağlık koruma, ek yemleme, barınakların ve diğer çevre faktörlerinin de iyilileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmaların sonunda keçilerden elde edilen süt veriminin 2-4 kat, yavru veriminin 1.5-2 kat arttırılması hedeflenmektedir. Hedef popülasyon 3000 baş civarında olmakla birlikte, şu anda çalışmalar 1000 başa yakın bir popülasyon üzerinde yürütülmektedir" dedi.
Projeyi önemli bulduğunu belirten Aydın Valisi Kerem Al, çobanlara bol kazanç dilerken, projeye emeği geçenlere de teşekkür etti.
(İK)

17.12.2012 16:03:52 TSI

Editör: Wan Haber