Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde 10 Şubat'ta çıkan olaylarda Şahin Öner'in hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturmanın sürdüğünü söyledi.
Vali Mustafa Toprak, okul sütü dağıtım törenine katılarak öğrencilere süt dağıttı. Dağıtım sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Toprak, Şehitlik semtinde 10 Şubat'ta çıkan olaylarda Şahin Öner adlı gencin hayatını kaybetmesiyle ilgili olarak, "10 Şubat günü maalesef bir gencimizi kaybetmiş olduk. Belki de şuanda okulunda olacaktı. Bu gibi hadiselerde şüphesiz ki kamuoyunun da doğru bilgilendirilmesi gerekiyor ve zihinlerde de bir şüphenin kalmaması gerekiyor. Olayların cereyan ettiği sırada bize bazı bilgiler geliyor ve bizde bu bilgileri sizlere aktarıyoruz. Deniliyor ki burada toplumsal bir olay var, yol kesilmiş, taşlama var, el yapımı patlayıcılar atılıyor, molotoflar atılıyor. Polis merkezinden zırhlı araçlar olaya yönlendiriliyor ve orada yoğun bir şekilde ifade ettiğimiz bir ortam var. Ama bir olayın gerçek manada sebebinin ne olduğu, hukukun üstünlüğüne inanan bir millet olarak otopsi raporunu da içine alacak şekilde net sonuçlar, eğer ki problem, kusur, kasıt, yanlışlık varsa da açıklıkla ortaya çıkabilecek bir mekanizma var. Onun için hiç kimsenin de bir endişesi olmasın. Çünkü bir olay olduğunda, bir kargaşa ve şiddet ortamı var, o anda vefat eden bir insan var. Şüphesiz ki ilk planda akla gelen hadiseler olabiliyor. Hiçbir şekilde yazılı bir değerlendirme yapılmamıştır. Evet olayın sıcaklığı ile orda bir meram ifade edilmiştir, açıklama yapılmamıştır, düşünüldüğü şeklinde bir ibare kullanılmıştır, kimse çarpıtmasın. Vatandaşımız huzur bulmak istiyor, sükunet istiyor, geleceğe daha sağlıklı ve güvenle bakmak istiyor. Bu her bir bireyimizin olması gereken haklı talebidir. Başbakan, hükümet ve tüm dinamiklerin ne kadar güzel bir beklentisi varsa artık hiçbir annenin babanın gözünden yaş akmasın, bu ülkenin insanları heder olmasın, canla başla heyecanımızı ülkemizin kalkınmasına, gelişmesine, refah düzeyinin artmasına aktarmamız gerektiğine dair bir kanat ve hedef var. Bu hedefte vatandaşlarımız tarafından çok daha fazla kenetlenmiş ve istemektedir. Bu süreç devam ederken sokakları hareketlendirmenin, sokaklarda kargaşa yaratmanın, eylemler içerisine sokularak çocukları ve gençleri yanlış noktalara yanlış malzemeler ile buluşturmanın bu sürece faydası olabilir mi" dedi.

"HEPİMİZİN LİSANI VE DİLİ YAPICI OLMALIDIR"
Vali Toprak, herkesin kullandığı dilin yapıcı olması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Hepimizin lisanı ve dili yapıcı olmalıdır, onarıcı olmalıdır, tedavi edici olmalıdır, travmayı ortadan kaldırıcı olmalıdır. Evet silahlar sussun, silahlar kalmasın, her şey sevgi ve güven içerisinde gerçekleşsin. O gencin ailesine baş sağlığı diliyorum, sebebi her ne olursa olsun hiçbir ölümün yaşanmamsı gerekiyor. Hiçbir annemizin ve babamızın üzülmemesi, hiçbir insanın gelecekten olumsuz bir beklentisi olmadan bir yola girmesi gerekiyor. Zaman zaman terör örgütünün ilgili birimleri aracılığı ile sözde ortaya koyduğu talimatlar belli. 1 Şubat'tan itibaren sokakları hareketlendirmeye çalışıyorlar. Ama lütfen diyoruz, kendisine saygısı olan bu süreci sekteye uğratacak olumsuz ortam oluşturmaktan geri durmalıdır. Yanlışlıklar olacaktır, problemler olacaktır. Bunlar hukukun üstünlüğü içerisinde bağımsız yargı tarafından mutlaka sonuna kadar çözülecektir. Bundan da kimsenin endişesi olmasın. Biz bunları yaparken oraya bir molotof atılması hepimizi üzer. Herkesin ben dahil diline, söylemine dikkat etmesi gerekiyor. Konuşmalarımızın kapsayıcı olması gerekiyor. Yanlış bir şey varsa da o yanlışın güzel bir lisan ile problemi de ortaya koyucu bir şekilde ortaya koymalıyız. Biz güzellikleri dileyelim, sokaklar güzel olsun, insanlar endişe etmesin. Eğer ki bu meselenin vicdanen ve ahlaken çözülmesine inanıyorsak o zaman katkı vermeliyiz. Katkı vermek kargaşa çıkartmakla, kavga etmekle olmaz. Bu sürece olumlu katkı sunmak lazım ki sonucu da olumlu olsun" diye konuştu.

"İKİ PARMAĞI KOPAN ÇOCUĞUN PARMAKLARINI POLİSLER HASTANEYE GÖTÜRDÜ"
Vali Toprak, ayrıca dün Fiskaya semtinde Mustafa Pamuk isimli bir gencin patlayıcı hazırlarken elinde patlaması sonucu iki parmağının koptuğunu belirterek şöyle devam etti:
"Hastaneye ambulans ile giden şahsın iki parmağının üzerinde olmadığı anlaşılması üzerine ilgili birimlerimiz patlama yerinde parmakları aramışlar ve olay yerinde iki parmağı bularak ivedilikle dikilebilir düşüncesi ile hastaneye götürmüşlerdir. Şuanda hastanede tedavisi devam ediyor. Hem parmaklarında hem de sağ gözünde yüzde 90 kayıp olabileceği, gözünde ve vücudunda şarapnel parçaları olduğu yönünde ilk bilgiler geldi. Olay yerinde yapılan incelemede 5 adet metal boru içerisinde hazırlanmış bomba, 2 adet yarım kola tenekesi içerisine hazırlanmış el yapımı bomba, 2 adet çakmak gazı tüpüne hazırlanmış bomba, 1 adet cam kavanoz içerisinde hazırlanmış bomba olmak üzere toplam 10 adet fitil ateşleme ve parça tesirli bomba, 4 adet atılmamış havai fişek, açılmamış torpil kutusu, çivi, cam bilyeler, 5 litrelik bidon içerisinde yanıcı ve parlayıcı madde elde edilerek adli emanete alınmıştır. Bu olayda çok üzücü bir hadisedir. Hiçbir insanımızın canını yitirmesini istemiyoruz" dedi.
(RB-MO-CC-Y)

15.02.2013 12:47:44 TSI

Editör: Wan Haber