YYÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen söyleşi, öğrenciler tarafından hazırlanan ve fotoğraflarından oluşan sunum eşliğinde Vali Taşyapan’ın özgeçmişinin okunmasıyla başladı. Söyleşide kosa bir konuşma yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Vali Taşyapan’ın öğrencilerle bir araya gelip deneyimlerini aktarmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Valimizin deneyimlerini ve tecrübelerini öğrencilerimize aktarması, öğrencilerimiz için önemli bir şans. İdarecilikte yıllardır edindiği birikimini öğrencilere aktarmak için vakit ayırması hem bizim hem de öğrencilerimiz için çok kıymetlidir. Katılımından dolayı valimize teşekkür ederim” diye konuştu.

Daha sonra öğrencilerin karşısına geçen Vali İbrahim Taşyapan, kendisine yönelik davet ve hazırlanan sunum için teşekkür etti. Üniversitenin tüm davetlerine katılmaya gayret ettiğini, fakat bu davetin özellikle gençlerin daveti olduğu için geri çevirmediğini kaydeden Vali Taşyapan, etkinliğe gösterilen ilgiden de memnuniyet duyduğunu ifade etti. YYÜ’nün rüştünü ispat eden köklü bir üniversite olduğunu dile getiren Vali Taşyapan, “Ben 1981 yılında İstanbul’da kamu yönetimi okumak üzere üniversiteye girdim. Günümüzde artık çok fazla üniversitemiz var ve çoğu da halen yapılanma içerisinde. Üniversiteniz pek çok anlamda yapılanmasını gerçekleştirmiş durumda. Bu açıdan şanslısınız” dedi.

Kamu yönetimi bölümünün yalnızca kamuya yönetici yetiştirmediğini öğrencilere hatırlatan Vali Taşyapan, “Önemli olan; vizyon kazınıp kendinizi yetiştirmenizdir. İnsanın kişisel gelişimini tamamlaması ve kendine bir şeyler katmasıdır. Diplomalar bir noktaya kadar ehemmiyet arz eder. Öncelikli tavsiyem, kendinize bir vizyon belirleyin. Özel sektörde mi kamuda mı çalışmak istediğinizi belirleyin. Sosyal bilimlerde alan çok geniş. Bu hem avantaj, hem dezavantaj. Bunu avantaja çevirmekse sizin elinizde” diye konuştu.

Öğrencilik yıllarında belirlenen hedeflerin diğer mezunlarla olan yarışta avantaj sağlayacağını vurgulayan Vali Taşyapan, “Aldığınız kurslar ve sertifikalar, öğrendiğiniz yabancı dil, okuduğunuz bir kitap, sportif uğraşılar bile size katkı sağlayacaktır. Örneğin; yabancı dil konusuna ağırlık verin. Mezuniyet yalnızca diploma almak demek değildir. Zaman çabuk geçer, önemli olan dolu dolu geçirmektir” ifadelerini kullandı.

Ülkemizde 180 dolayında üniversite bulunduğunu ve her birinin akademisyenlere ihtiyacı olduğunu hatırlatan Vali Taşyapan, “Bu durum sizin için fırsattır. Çok çaba ve çalışma isteyen akademik yolculukta, ilerleyen yıllarda alanında uzman akademisyenler haline gelebilirsiniz. Artık biliyorsunuz internet sayesinde dünyanın başka ucundaki kütüphanelere ulaşma imkânınız var. Üniversite sonunda artık yetişkin bireyler haline geliyorsunuz. Aklını kullanma yetisine sahip varlıklar olarak, kendi aklınızı kendiniz kullanarak, üniversitenin gereği olarak, bu şekilde eğitim öğretiminize devam etmelisiniz” şeklinde konuştu.

Kamu ve özel sektördeki işleyiş ayrımına da değinen Vali Taşyapan, “Kamuda çalışmanın da özel sektörde çalışmanın da belirli kuralları vardır. Her iki sektörün de farklı işleyişleri, ilişki biçimleri, gerekleri ve ilerleme çeşitlilikleri mevcuttur. Özel sektör denilince illa ki birinin yanında, emrinde çalışmak anlaşılmamalıdır. İsteyen kendi iş yerini açabilir. Burada da kişisel gelişim yine ön plana çıkmaktadır” dedi.

Ülkemizin demokrasi serüveninin günden güne ilerlediğini belirten Vali Taşyapan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Her şeye rağmen fırsat eşitliği vardır ve bu ülkemiz için bir şanstır. Bugün ülkemizin en ücra köşesinden bile başbakan, vali, müsteşar çıkabilmektedir. Bu bir fırsat eşitliğidir. Tabi önce insan kendini bilecek, kendini yetiştirecek ve donanım kazanacak. Sonra ise hangi alana giderse gitsin mutlaka başarı kazanacaktır. Kars’tan, Tokat’tan, Siirt’ten, Van’dan mezun olan öğrenciler de belirli yerlere gelebilmektedir. Bu gelinen seviyenin en önemli göstergesidir. Bireysel hikâyelerimiz ayrı olabilir ama bir ideal uğruna çalışan herkes bir yerlere gelebilir. Biliyorsunuz Anayasamız, kamu kurumlarında çalışabilmek için görevin gerektirdiği nitelikler dışında hiçbir nitelik aranamayacağını garanti altına almaktadır. KPSS sistemiyle başarılı olan herkes istediği yerlere atanabilmektedir.”
Vali Taşyapan, öğrencilerin gençlik nedeniyle hayatlarının en tatlı zamanlarını yaşadığını belirterek, onlardan önlerinde uzun bir hayat olduğu bilinciyle kendilerini yetiştirmelerini ve iyi yerlere gelmelerini istedi.
Soru cevap kısmında öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan Vali İbrahim Taşyapan’a söyleşi sonunda günün anısına öğrenciler tarafından plaket takdim edildi.
Söyleşiye Vali İbrahim Taşyapan’ın yanı sıra, Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, İİBF Dekanı Prof. Dr. Reha Saydan ile Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, fakülte öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Editör: Wan Haber