Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, tartışılacak bir genelgeye daha imza attı.
Daha önce tuz kullanımı, sigarayla mücadele gibi halk sağlığı alanlarında tartışma konusu olan genelgeler yayınlayan Vali Şahin son olarak "Çayların tek şekerle servis" yapılması yönünde genelge yayınladı.
Giresun'da lokantalarda masalardaki tuzları kaldırtan Vali Şahin'in tek şekerle çayların servis edilmesiyle ilgili genelgesi de gündeme damgasını vuracağa benziyor.
Genelgede, ülkemizde aşırı şeker tüketimi sonucunda telafisi mümkün olmayan sağlık sorunları ile karşı karşıya kalındığına dikkat çeken Vali Şahin, bu olumsuzluğun ortadan kaldırılması için birtakım tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı.
Giresun Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada "Çay ikramının veya satışının yapıldığı yerlerde çayların ambalajsız iki şekerle ikram edilmesi durumunda kullanılmayan şekerler milli servet kaybına neden oluyor. İsrafı önleme çabası ile aynı şekerin mükerrer kullanıma sunulması da her türlü bulaşıcı hastalığa zemin hazırlamaktadır. Şekerin aşırı tüketimine bağlı gelişen obezite nedeniyle de diyabet ve kalp krizi ve hatta kanser vakalarında gün geçtikçe artış yaşanmaktadır."
Kaymakamlıklara, Belediye Başkanlıklarına ve Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı'na gönderildiği belirtilen genelgede "Günlük almamız gereken şeker miktarı50 gramdan fazla olmaması gerekmektedir. Bu kadar kısıtlı şeker tüketmemiz gerektiği halde, evimizde, işyerimizde, lokantada ve kahvehanelerde sürekli tükettiğimiz içecek olan çayın şekerli içilmesi, günlük alınması gereken şeker miktarının fazlasıyla aşılmasına neden olmaktadır. Ülkemizde kişi başına düşen çay tüketiminin dünya ortalamasının yaklaşık iki katı olduğu düşünüldüğünde, çay ile aldığımız şekerle hastalık riski diğer ülkelere göre iki kat artmaktadır. Keza diğer tüketim ürünlerindeki şeker oranı da hesaba katıldığında günlük tüketilmesi gereken şeker miktarının çok üzerinde bir tüketimimizin olduğu açıktır.
Bu nedenle şeker tüketiminin önerilen seviyeye düşürülmesi için Kahvehane, çay ocağı, cafe gibi toplu tüketim yerlerinde, çayın tek şekerli servis edilmesi, ancak müşteri tarafından istenilmesi halinde ilave şeker verilmesi daha akılcı görülmektedir" denildi.
(AB-ÖS-Y)

19.12.2012 13:15:38 TSI

Editör: Wan Haber