Muğla Valisi Fatih Şahin, Türkiye'nin kültür yollarına dikkat çekmek, bu rotanın ulusal ve uluslararası önemliliğini vurgulamak amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen "Kültür Yolları ve İnanç Turizmi" temalı Kültür Zirvesi ve Fuarı'nda Muğla'yı tanıttı.
Ankara'da Ankara Ticaret Odası Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda 20-23 Aralık 2012 tarihleri arasında devam edecek 'Kültür Yolları ve İnanç turizmi' fuarının açılışını, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel yaptı. Fuara katılan ve Kültür Turizmi ile Kültür Yolları başlıklı konu hakkında konuşma yapan Muğla Valisi Fatih Şahin, Ege ve Akdeniz'in kesiştiği yerde bulunan Muğla'nın iklimi, coğrafi konumu ve tarih boyunca birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması nedeniyle ülkemizin, hatta dünyanın en ilgi çekici kentlerinden biri olduğunu söyledi.
Muğla'nın çok zengin bir kültüre, tarihe ve doğal güzelliklere sahip olduğunu aktaran Vali Şahin, bu zenginliklerin kültür turizmine kazandırılması, şehrin turizm çeşitliliğinin arttırılması, turizm sezonunun çok daha geniş bir zamana yayılması için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bundan sonra sahillerdeki turistleri, daha içerilere ve kültür turizmine çekmek istediklerini ifade eden Vali Şahin, kültürel mirasın ve zenginliklerin gelecek kuşaklara aktarılmasının bir insanlık vazifesi olduğunu vurguladı
Muğla'nın tarihte Karya, Likya, Frig, Pers, Roma uygarlıkları, Selçuklu Devleti, Osmanlı İmparatorluğu gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyleyen Vali Şahin, Muğla'nın Kültür Turizminde değerlendirilebilecek çok fazla zenginliğe sahip olduğunu ifade etti. Kültür turizmi sayesinde sahip olunan bu zengin miras ile ilgili bir farkındalık yaratılarak, zengin turistlerin ülkeye çekilebileceğini, bu sayede turizm sezonunun uzatılacağını kaydeden Vali Şahin, "İlimiz sınırlarında bulunan tescilli ev, camii, kilise, han, hamam, türbe, köprü, sarnıç, çeşme vb yapıların ayağa kaldırılması için kamulaştırma, röleve, restorasyon, çevre düzenlemesi çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalar için, Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) kaynaklarından 2011 ve 2012 yıllarında toplam 28 Proje için 12 milyon 401 bin 671 TL ödenek tahsis ettik" şeklinde konuştu.
Vali Şahin, bu doğrultuda Milas Beçin Kalesi, Milas Menandros Anıtı, Fethiye Kayaköy, Tarihi Arasta ve Muğla Zahire Pazarı Restorasyonu, Muğla Sekibaşı Hamamı, Muğla Mimarlar Odası Hizmet Binası, YatağanBozüyük Siyamibey Camii, Yatağan Bozüyük Belediye Binası, Kavaklıdere Hasandede Türbesi Ve Mezarlık Çevresi, Fethiye Telmessos Antik Tiyatrosu, Yatağan Kültür Yolu, Fethiye Likya Yolu, Idyma Yolu, Karya Yolu, Milas Yürüyüş Yolları gibi değerlerin turizme kazandırılması için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
Yapılan çalışmalarla pek çok kültürel mirasın turizme kazandırıldığını söyleyen Vali Şahin, "Tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve özel sektör işbirliğiyle kültürel mirasımızı sahiplenmeyi, özenle koruyarak geleceğe taşımayı, insanlığın ortak paylaşımına sunarak Muğla'yı kültür turizminde hak ettiği noktaya getirmeyi amaçlıyoruz" dedi.
Vali Şahin, turizmin farklı kültürlerin birbirini tanımasına olanak sağladığını belirterek, bunun ekonomik getirilerden çok daha önemli olduğuna dikkat çekti. Fuar alanında, Türki Cumhuriyetler, Çin Halk Cumhuriyeti, Fas Elçiliği, Şili, KKTC, İran, Libya, Sudan, İsviçre, Suudi Arabistan, Endonezya, Bangladeş, Meksika, Ürdün, Kuveyt, Ukrayna, Ürdün, Karadağ, Tayland stantları ile ilimize ait Muğla Evi standı ve birçok ilimize ait tanıtma stantları yer alıyor.
(BT-MB-İK)

21.12.2012 15:56:57 TSI

Editör: Wan Haber