Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Ahiliğin meslek edindirme kurslarında ders olarak okutulmasını istedi.
Vali Özdemir Çakacak, Kırşehir'in dünyanın ilk sivil toplum hareketi olan, insanlar arasında birlik, beraberlik ve dayanışma duygusunu yayarak mutlu bir toplum oluşturmayı hedefleyen Ahiliğin merkezi olan bir şehir olduğunu belirtti.
Vali Çakacak, "Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması sürecinde, 12 ve 13. yüzyılda Kırşehir'e yerleşen Ahi Evran-ı Veli, kurduğu Ahilik teşkilatı ile Türk esnaf ve zanaatkarlarını bir çatı altında örgütledi. Ahilik teşkilatı, dürüstlük, güvenirlilik, kul hakkı, helal lokma, alın teri ile çalışma, yardımlaşma, paylaşma gibi ahlaki erdemleri içinde barındırmaktadır. İlkeleriyle iş hayatını düzenleyen, meslek erbabını yamak, çırak, kalfa, usta hiyerarşisi doğrultusunda eğitime tabi tutan Ahilik geleneği milletimiz tarafından büyük kabul görmüş, zaman içerisinde Anadolu toprakları başta olmak üzere geniş bir coğrafyaya yayılmıştır" diye konuştu.
Vali Çakacak, Ahilerin hem üretici, hem de tüketicinin haklarını korumak için koydukları kuralların bu gün bu alanda hazırlanan yasaların temelini oluşturduğunun altını çizdi.
Kendilerine düşen görevin asırlar boyunca yaşatılan bu anlayışı yeni nesillere aktarmak olduğunu anlatan Vali Çakacak, "İş Kurumu aracılığıyla ülke genelinde her yıl on binlerce vatandaş meslek edindirme kurslarına katılmaktadır. Bu kursiyerlere normal derslerinin yanı sıra kültür hazinesi olan Ahiliğin de ders olarak okutulmasını arzuluyoruz. Katılımcılara kurs içerisinde 1 saatte olsa Ahilik konusunda bilgi verilmesini talep ediyoruz. Bu sayede Ahilik daha geniş kesimlere tanıtılacak, çalışma barışının ve insanlığın kurtuluş reçetesi olarak değerlendirilen Ahilik ilkelerinin uygulanmasına temel oluşturulacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'den bu konuda destek istedik" şeklinde konuştu.
(AEK-ZB-Y)

07.02.2013 12:24:23 TSI

Editör: Wan Haber