Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 1/100 binlik çevre düzeni planlarının bir kentin gelişmesini tanımladığını ifade ederek, "Bu çevre düzeni planı o kentin geleceğe yol almasını ve nasıl bir gelişme izleyeceğini, hangi alanlarda nasıl bir yoğunlaşmayı içereceğini, sektörel bazda her şeyin belirlendiği bir anlamda bir kentin gelişme anayasasıdır" dedi.
Vali Güzeloğlu, yeni çevre düzeni planı çalışmaları kapsamında beraberinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İbrahim Ünver ile birlikte İnşaat Mühendisleri Odası'nı ziyaret etti. Ziyarette oda üyelerini konu hakkında bilgilendiren Güzeloğlu, "Önümüzdeki süreçte çok önemli sorumluluklarımızdan biri, özellikle de 2013'te benim şahsen Mersin Valisi olarak tamamlamak ve sağlıklı bir şekilde hazırlamak sorumluluğunu hissettiğim en önemli konulardan biri Mersin Çevre Düzeni Planı'dır. 1/100 binlik çevre düzeni planları aslında bir kentin gelişmesini tanımlayan, o kentin geleceğe yol almasını ve nasıl bir gelişme izleyeceğini, hangi alanlarda nasıl bir yoğunlaşmayı içereceğini, sektörel bazda her şeyin belirlendiği bir anlamda bir kentin gelişme anayasasıdır. Bu sadece bir plan olmanın ötesinde bir kentin geleceğini tanımlayan, yol gösteren, yön veren ve belirleyen bir çerçeve olmaktadır. Sonuç olarak bunun katılımcılığının, buna bağlı paydaşlarının çoğaltılmasını ve Mersin'i geleceğe taşırken Mersin'de yaşayan herkesin fikir, görüş ve düşüncesinin alınarak bu planların oluşturulmasını ben çok önemsiyorum" ifadelerini kullandı.
Yargı kararıyla yürütmesi durdurulan mevcut plan ile daha önceki planlarda fikir alışverişinin eksik kaldığını belirten Güzeloğlu, "Yerel paydaşların, yerelde yaşayan ve şüphesiz katkı koyması gereken kurum ve kuruluşların katkısı hep sınırlı olmuştur. Belki de çoğu zaman hiç olmamıştır. Ama bu şüphesiz ki yaşadığımız, soluduğumuz ve sorumluluğunu taşıdığımız kentin geleceğinde eksik, yetersiz ve sınırlı plancılık anlayışını doğurmuştur. Plan bir kere geçerlilik kazandıktan sonra da değişimi de çok zor olduğundan ve değişmesi de doğru olmadığından birçok beklentinin karşılanmasında plana bağlı yetersizlikler yaşanmıştır" diye konuştu.
Şimdi bir süreç başlattıklarını ifade eden ve bu süreçte İnşaat Mühendisleri Odası'nın da katkı koymasını isteyen Güzeloğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Bu süreç 2013'ün ilk 6 ayında bizim Mersin olarak ilçe ve sektörel bazlı bakış açılarıyla Mersin'in gelecek senaryosunu hazırlamaktır. Bunun için yöntem olarak bu işin hem Türkiye'de hem de ilimizdeki teknik kamu kuruluşu olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz teknik düzeydeki elemanlarıyla ilçe bazlı eğitim ve bilgilendirme toplantıları yapıyorlar. Mart ayına kadar bu toplantılar devam edecek. Her ilçe kendi bu anlamdaki beklentilerini gelecek yönelimli çevre düzeni planı ile ilgili istek, dilek, temenni ve düşüncelerini bir bütünlük içerisinde hazırlayacaklar. Mart ayından sonra da benim başkanlığımda ilçe merkezli toplantılar yapılacak. İlçe merkezli toplantılarda her ilçenin bu teklifleri alındıktan sonra merkezde sektörel bazlı toplantılarımız da olacak. Sektörün tüm bileşen ve paydaşlarını da dinleyerek sonuçta oluşturacağımız bir Mersin gelecek yönelimli çevre düzeni planı beklentiler toplamını Bakanlığımıza ileteceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan da bu işin ihale sürecinin tamamlanmasını isteyeceğiz. Bu süreçte odalarımızın katkılarını hayati derecede önemli ve değerli buluyorum."
Kısa bir süre önce İnşaat Mühendisleri Odası'nın açılışını da beraberce gerçekleştirdiklerini anımsatan Güzeloğlu, "En güzel şeylerin yakıştığı ilimize bir yakışan bina daha yapıyoruz. Benim önerimle Tabib Odamız, Eczacılar Odamız, Veteriner Odamız ve Diş Hekimleri Odamız da sağ olsunlar söz konusu projelerini bitirme derecesine geldiler. Her biri ayrı ayrı bir oda yapmaktansa bir bütünlük içerisinde hizmet vermeyi amaçlayan bir proje geliştirdiler ve inşallah önümüzdeki günlerde de bu binanın temelini atacağız" şeklinde konuştu.
(KRY-KYM-Y)

07.01.2013 17:44:09 TSI

Editör: Wan Haber