Edirne Valisi Hasan Duruer, Edirne'yi Balkanların kültür, sanat, turizm ve ticaret merkezi yapma konusunda ciddi çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Edirne'nin geleceğinin parlak olduğunu ifade eden Duruer, "Edirne'yi hep birlikte daha da ileri taşıyacağız" dedi.
Vali Duruer, Edirne'de görev yapan yerel ve yaygın medya temsilcileriyle Meriç Nehri kıyısındaki Polis Bahçesi'nde bir araya geldi. İl Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ve Basın Yayın Enformasyon Edirne İl Müdürü Fikret Dişlioğlu'nun da yer aldığı toplantıda genel bir değerlendirme yapan Vali Hasan Duruer, Edirne'de yapılacak projeleri kapsamlı bir şekilde anlattı.
EDİRNE'NİN TANITIM FİLMİNE TAM NOT
Toplantıda ilk olarak Edirne Valiliği'nin desteğiyle çekilen Edirne Tanıtım Filmi gösterildi. Yapımcılığını Kadriye Özden'in, Yönetmenliğini ise Gönül Er'in yaptığı biri kısa, biri de uzun olmak üzere çekilen filmler, basın mensupları tarafından da beğeniyle karşılandı. Çekilen filmleri Türkiye'nin dört bir köşesine dağıtarak Edirne'nin tanıtımına katkı sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Duruer, bu sayede Edirne'ye gelen turist sayısında da artış olabileceğini kaydetti.
EDİRNE'DE OKULLAŞMA ORANI TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE
Toplantıda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün çalışmalarından bahseden Vali Duruer, Edirne'deki anaokulu ilköğretim ve mesleki eğitim okullaşma oranının Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu belirtti. 2011 yılında Seviye Belirleme Sınavı'nda Edirne'nin Türkiye 7'ncisi, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda yerleşme oranına göre Türkiye 3'üncüsü olduğunu anlatan Duruer, 2012 yılında Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı Türkçe-Sosyal alanında ise Türkiye 5'incisi olduğunu söyledi. Bu rakamların Edirne halkının eğitime gösterdiği önemin bir belirtisi olduğunu anlatan Duruer, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Edirne Akademi altında 288 öğrencimiz 2012 Eylül ayından 2013 Nisan ayına kadar 44 yazar, şair ve düşünce insanı ile buluşuyor. 'Eğitimde Mutlu Yarınlar' ve 'Dünden Bugüne Edirne' projelerimiz devam ediyor. 'Dünden Bugüne Edirne' projesi kapsamında özellikle 5 ila 9'uncu sınıf öğrencilerine rehberler eşliğinde Edirne'yi tanıtıyoruz. Hala Selimiye Cami'ni ve müzeleri görmeyen çok sayıda öğrenci olduğunun farkındayız. Bahçeşehir Üniversitesi ile çok sıkı bir işbirliği içimdeyiz. Eğitim tahsisinin yükselmesi için kültürel ve sosyal faaliyetler konusunda çalışmalar yapıyoruz.
Üstün zekâlı öğrencilerin eğitimi konusunda ciddi zorluklarımız var. Bu öğrencilerimizi normal öğrencilerle aynı kefede değerlendiriyoruz. Bu konuda çalışma yaparak farklılıkları ortaya çıkarma niyetindeyiz. Liseli öğrenciler arasında ödüllü şiir resim ve otobiyografi yarışmaları yapacağız. Yaklaşık 2 bin örenciye hızlı okluma ve algılama kursları vereceğiz. Ayrıca Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi olarak birkaç tane spor salonu yapma gayreti içindeyiz."
EDİRNE'DE BALKAN DUATLON ŞAMPİYONASI YAPILACAK
Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü koordinasyonunda 7 bin öğrenciye ulaştıklarını ifade eden Duruer, "Hedefimiz çocukları ve gençleri geleceğe hazırlamak ve en az bir spor dalında başarılı olmalarını sağlamak. Bu sene Mayıs'ın 26'sında Edirne'de Balkan Duatlon Şampiyonası düzenleyeceğiz. Saros Körfezi'nde de Triatlon Şampiyonası düzenlemeyi düşünüyoruz. Bir de Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından kapalı yüzme havuzu projesi var. O da kısa zamanda başlayacak" dedi.
HEDEF 100 BİN AĞAÇ
Daha önce Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından işletilen Söğütlük'teki bu uygulamadan vazgeçtiklerini ve bu alana iki tenis kortu, bir basketbol sahası, tırmanma parkuru, bisiklet ve yürüyüş yolları yapacaklarını anlatan Vali Duruer, "İstiyoruz ki orası cıvıl cıvıl olsun. İnsanlarımız gelsin piknik yapsın, sporlarını yapsın, koşsunlar eğlensinler. Bir yandan da ağaçlandırma çalışmaları devam ediyoruz. Hedefimiz yıl içinde 100 bin ağaç dikmek. Organize Sanayi Bölgesi'ne 13 bin ağaç diktik. Askeriye ile yaptığımız çalışmalar doğrultusunda da 9 bin ağa. Dikimi yaptık. Orman teşkilatımız ile de otoban çıkışından Kapıkule Gümrük Sahası'na kadar olan alanı ciddi bir şekilde ağaçlandırdık. Ağaçlandırma çalışmalarının meyvelerini bahar ayında göreceğimizi umuyorum" dedi.
SELİMİYE'NİN RÖLÖVE TARAMASI TAMAMLANDI, SIRA LANSMANINDA
Edirne'nin tarihi evlerini rölövesini çıkarma çalışmalarına başladıklarını da ifade eden Duruer, Selimiye Cami'nin rölöve konusunda taramasının tamamlandığını ve yakında lansmanının yapılacağını söyledi. Geçtiğimiz hafta Vakıflar Genel Müdürü'nün Edirne'yi ziyaret ettiğini ve buradaki birtakım çalışmaları yerinde gördüğünü söyleyen Duruer, Edirne'deki çok sayıda eserin kurtarılması adına çalışmalar yapılacağını kaydetti. İlk kez kitap çalışması uygulamasına başlayacaklarını ve her ay 2 kitap çıkaracaklarını da ifade eden Duruer, "Önümüzdeki ay 'Balkan Türküsü' adı altında bir dergi çalışmamız olacak. Bu dergiyi 3 ayda bir çıkaracağız. Balkan ülkelerinde eli kalem tutan insanları bu dergide toplayacağız. Ayrıca valilik olarak çıkardığımız dergimize de yeni bir format getiriyoruz" dedi. Vali Duruer, yapılan diğer çalışmaları şu şekilde sıraladı:
TOBB TARAFINDAN FEN LİSESİ YAPILACAK
"Kıyık Tabyası Askeriye'den valiliğe devrediliyor. Buradaki müzenin tanzimini yeniden yapılandıracağız. Balkan Şehitliği'ni de buraya taşımayı düşünüyoruz. Hıdırlık Tabyası ile ilgili çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Osmanlı'nın o muhteşem tarihini muhteşem bir çalışmayla canlandıracağız. Bir Orhan bağışı derneği ile de Organ Road çalışması yapacağız. Orga bağışına dikkat çekmek adına Off Road'ın adını Organ Road olarak değiştirmişler. Bu çalışma Balkanları da kapsayacak. Keşan'daki adliye çok sıkışık durumda. Oradaki küçük cezaevi kapatılacak ve yerine yeni adliye binasının yapımı başlayacak. Ayrıca Çarşamba günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yapılması planlanan Fen Lisesi konusunda bir protokol imzalayacağız. Bu konuda destekleri olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Başkan Yardımcısı Mustafa Yardımcı'ya teşekkürlerimi sunuyorum."
Vali Duruer son olarak Edirne'yi Balkanların kültür, sanat, turizm ve ticaret merkezi yapma konusunda ciddi çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Edirne'nin geleceğinin parlak. Edirne'yi hep birlikte daha da ileri taşıyacağız" dedi.
(ORA)

28.01.2013 13:07:41 TSI

Editör: Wan Haber