Özel bir otelde yapılan seminere Van Valisi Aydın Nezijh Doğan, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, Van Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Salman Toprak, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Adalet ve Kalkınma Partisi Van milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi ve Gülşen Orhan, Halkların Demokratik Partisi Van Milletvekili Kemal Aktaş, İpekyolu Belediyesi Eş Başkanı Veysel Keser, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci ve iş adamları katıldı.

 

Parlak, “Biz de bugün itibariyle başladık. Bunun devamı da gelecek. Biz bakanlık olarak inanıyoruz ki Van’ın stratejik önemi, ticari önemi, bulunduğu yerle gerçekten gelişmeye, kalkınmaya son derece elverişli. 2014 yılında İran’la Tercihli Ticaret Anlaşması müzakerelerini Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak gerçekleştirdik. Bunun yansıması bölge için son derece önemli olacaktır. 1 Ocak itibariyle imzalanan ve yürürlüğe giren bu anlaşma yaklaşık olarak 250 kalem karşılıklı olarak indirime gidildi. İran ile ticaret hacmimizi de iki ülke devlet başkanlarının hedef olarak koyduğu 35 milyar dolara yükseltme hedefini de bizler aldık ve bunun üzerinde çalışıyoruz. Bu anlaşmada Van ve sınır illerimiz azami faydayı sağlayacaktır.

 

Biz bu anlamda Van’da bu destekleri vereceğiz. Siz ne kadar uzak dursanız da biz sizin yakanıza yapışacağız. Bu yatırımı Van’a getireceğiz. Siz bize gelmezseniz bile biz size geleceğiz. Van için 35 milyon dolarlık bir ihracat hiçbir şeydir. Van 1 milyar, 2 milyar dolarlık ihracat yapabilecek kapasitede bir ildir. İran burnumuzun dibinde, Irak deseniz yine öyle, bu yüzden yapılan bu desteklerden Vanlıların iyi bir şekilde yararlanması gerekmektedir. Yeter ki Vanlı ihracatçılarımız ihracat yapsınlar. Biz bu yüzden bu sefer buraya çok iddialı geldik. Sizi de muhakkak Ankara’ya bekliyoruz. Siz isteyin yeter ki, biz her türlü desteği sağlarız. Van 5 milyar dolarlık bir ihracat bile yapar. Emin olun ki Van bunu yapabilecek bir kapasitedir. Van’da özellikle yapılan tekstil kent, Van için çok önemlidir. Bu anlamda dışarıdan yatırımcılar buraya gelecekler ve burada yatırımlar yapacaklar. Bu anlamda buradaki insanımız ihracat yapsınlar biz her türlü destek ve yardımla buraya geliriz. Yatırım destekleri olarak da çok büyük desteklerimiz var. Özellikle 6’ncı bölge doğrultusunda çok önemli destekler var. Siz yeter ki ‘böyle olsun’ deyin her türlü destek olur” dedi.


Vali Aydın Nezih Doğan ise, “Van’ın günlük konuşmalarında siyaset ekonominin önüne geçerse, orada ekonominin canlanması beklenmez. Bu toplantıdan hepimizin çıkarması gereken dersler var. Eğer üretmiyorsanız ihracat yapamazsanız. Bölgedeki sorunun kaynağında yatan üretim yapamamak. Ürettiğiniz taktirde bunu önce iç pazarda sonra dış pazarda mutlaka göstermeniz lazım. Aksi takdirde ayakta kalmanız mümkün değil. Üretim problemiyle beraber bölgemizin en önemli bir diğer problemi de maalesef yaşadığımız atmosferdir. Bir çeşit kültürdür. Kültürden bahsettiğim şey şudur. İnsanlar günlük hayatlarında doğal olarak neyi yaşıyorlarsa o onların kültürüdür. Van’da sabahleyin evinden çıkıp iş yerlerine giden, oturduğu mekânlara giden bir insan günlük olarak neyi konuşuyorsa aslında Van’ın kültürü odur. Bakıldığında gazetelerde, sohbetlerde, ziyaretlerde anlıyoruz ki Van’da siyaset ekonominin önündedir” dedi.


Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Kemal Aktaş, seminerlerin çok yararlı olacağına inandıklarını belirterek, "Ben kuşkusuz bu seminerlerde bu anlatımlarda hepimizin hem ilimiz açısında hem de bölge açısında çok faydalı ve yararlı olacağına inanıyorum. Bu konuda bizlere güç katacağını düşünüyorum. Bu anlamda hepinizin çalışmalarını daha planlı, daha disiplinli, daha katılımcı ve bölgeyi gerçekten kalkındıran bir performans ile çalışacağına düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
AK Parti Van Milletvekili Fatih ÇiftÇi ise, AK Parti hükümetlerinin yaptığı çalışmalar sayesinde ihracatın 150 milyar olduğunu söyledi. Çiftçi, "Ülkemizdeki ihracatın çok düşük seviyelerden 150 milyarlara aşan bir rakama ulaşması bugüne kadar AK Parti hükümetlerinin uygulamış olduğu özel sektör ve devletin bütünleşmesi ve buna bağlı olarak üretim alanlarının gerçekleştirilmesidir. Ama bizim bölgemize bakıldığında, çok muhteşem bir coğrafyada yer almamıza rağmen bundan yeterli olarak faydalanmamış ve bunu iyi bir şekilde değerlendirmemişiz. Devlet inşallah bundan sonra Van ekonomisinin canlanması ve Van’ı hak ettiği noktaya getirmesi, istediği oranda ihracat yapması için ben bu seminerin bir başlangıç olacağı ümidindeyim. Çünkü Van çok cüzi bir şekilde ihracat yapan bir ildir. Ancak Van çok çok daha yüksek düzeylerde ihracat yapacak bir kapasitededir. Bu anlamda geldiğimiz nokta çok iç açıcı değildir. Devletin vermiş olduğu desteklerden iş adamlarının iyi bir şekilde yararlanması gerekmektir. Umut ediyoruz ki bu dönemden sonra artık bu bölgede daha iyi yatırımlar ve destekler olacaktır" ifadelerini kullandı.


AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk de, Van'ın hakkettiği yerde olmadığını sözlerine yer vererek, "İhracat rakamlarına baktığımız zaman Şırnak, Hakkari ve diğer illere göre geride olmamız, bizleri ciddi sıkıntılara koymaktadır. Bir milletvekili ve ayrıca ihracat yapan birisi olarak bundan duyduğum rahatsızlığı ifade etmek isterim. Bakıldığında bugün Van’daki ihracatlar iyi değil. İlerde umut var olmamız gerektiğine inanıyorum. Ancak ilerde bu rakamlara baktığımız zaman çok iyi olmadığımızı göreceğiz. Bugün 20 milyon dolarda olan ihracatta 2023 için ortaya koyulan rakamları görebiliyoruz. 2023 hedeflerinde Van’a baktığımız zaman 1 milyar dolarlık bir rakam görebiliyoruz. Bunun gerçekleşeceğinden kimsenin kuşkusu olmasın, ama bu çok düşük bir rakamdır. Neden düşük? Çünkü Gaziantep’e bakıyoruz. Gaziantep 2023 hedefinde 30 milyar dolarlık bir ihracat hedefi var. Gaziantep’te 30 milyar doların 2023 hedefi olması, Van’a ise 1 milyar dolar hedef koyanlar ya Van’ı bilmiyorlar veya Van’ın tarihinden habersizler” diye konuştu.


Seminer; 2013 ve 2014 yıllarında en çok ihracat yapan firmalara plaket takdimi ve uzmanların sunumlarının ardından sona erdi.

Editör: Wan Haber