Daha önce de adı defalarca skandallara karışan Van Valisi Nezih Doğan bu kez Van'ı karıştırdı. Konya'dan Van'a atanmasının ardından uygulamalarıyla halkın tepkisini çeken Doğan'ın, 1600'lü yıllarda yaşayan Osmanlı Kürt şairlerinden Feqîye Teyran adına yapılan yapılan festivali iptal etme girişimi bardağı taşıran son damla oldu.

Valinin yıllardır yapılan festivali iptal etmesi girişimi sonrasında başlayan skandallar zinciri, Van halkını isyan ettirirken, valiye tepki gösteren 5 vali yardımcısının da istifa etmesine neden oldu.

VALİ DOĞAN ERDOĞAN'I DA YANILTTI 

Beş Vali Yardımcısını istifaya götüren süreç, iddialara göre şöyle gelişti;

Üç yıl önce eski vali Münir Karaloğlu döneminde başlayan ve Başbakan Erdoğan'ın da önemsediği festivali, Vali Nezih Doğan, "Bu kırılmaya yol açmış. Ben bunu yaptırmam" diyerek iptal ettirmek istedi. Ancak, milletvekilleri ve halktan gelen tepki üzerine yapılmasına karar verdi.

Vali bu söylemi birçok yerde tekrar edince olay önce milletvekillerine, ardından da Başbakan Erdoğan'a iletildi.

Başbakan Erdoğan, 26 Ekim'de yaptığı Van ziyareti sırasında valiyi hem bu konuda hem de diğer uygulamaları konusunda uyardı. Başbakan Erdoğan'ın festivalin niçin iptal edilmek istendiğini sorması üzerine de, "O sözleri ben demedim, vali yardımcıları" dediği öğrenildi.

VALİ YARDIMCILARINI NAMUSSUZLUKLA SUÇLADI

Başbakan Erdoğan'ın şehirden ayrılmasının ardından vali yardımcılarını toplayan Doğan, yardımcılarını önce 'Namussuzlukla' suçladığı öğrenildi, ardından da "İşine gelmeyen çeksin gitsin" diyerek, yardımcılarına kapıyı gösterdi. 

Bunla da yetinmeyen Vali Doğan, kendisine yapılan bu hareketin devlete karşı yapılmış olduğunu ve bu davranışlarıyla PKK'ya hizmet ettiklerini söyleyecek kadar ileri gitti.

5 VALİ YARDIMCISI BİRDEN İSTİFA ETTİ 

Rotahaber'in edindiği bilgiye göre; Vali Doğan'ın hakaret ve suçlamaları karşısında neye uğradıklarını şaşıran 5 Vali Yardımcısı, topluca istifa etti.

Vali Yardımcıları Mehmet Özel, Zafer Coşkun, Hakan Alkan, Salih Altun ve Mehmet Yüzer Vali Doğan'dan kaynaklanan olaylar sonrasında Van’a ve Van halkına hizmet etme azim ve şevklerinin kırıldığını belirttikleri istifa dilekçelerini İçişleri Bakanlığı'na gönderdi.

SKANDALLARIN VALİSİ NEZİH DOĞAN  

Nezih Doğan'ın bu skandalı ilk de değil. Daha önce görev yaptığı Konya'da, ilçe savcısı, kaymakam, yerel yöneticiler ve siyasetçilerin de hazır bulunduğu bir ziyaret sırasında “Kürt’ten olmaz evliya, olsa da koyma avluya” dediği iddia edilmiş ve Kürt vatandaşların çoğunlukta olduğu Yunak'ta söylenen bu sözler ilçeyi karıştırmıştı. Söz konusu olay o günlerde medyada da yer almıştı.

Vali Doğan'ın olayların büyümesi üzerine o sözleri inkar etmesine rağmen o sırada orada bulunan İl Genel Meclisi üyeleri skandal sözleri doğrulamıştı.

BALYOZ PLANINDA ADI GEÇMİŞTİ

Vali Doğan'ın adının, Balyozcularla işbirliği yapan mülkî amirler arasında yer aldığı da medyaya yansımıştı.

VAN HALKI VALİYE İSYAN ETTİ

Çözüm sürecine büyük katkı sağlayan festivalin iptal edilmesi başta olmak üzere yaşanan bir çok olay Van halkını da isyan ettirirken, halk tarafından sevilen 5 Vali yardımcısının birden Vali Doğan yüzünden istifa etmeleri bardağı taşıran son damla oldu.

ADINA FESTİVAL YAPILAN FEQÎYE TEYRAN KİMDİR?

Van doğumlu olan ve  asıl adı Muhamed olan Feqîyê Teyran1600'lü yıllarda  Osmanlı Kürt şair, masal ve destan yazarı olarak biliniyor. En önemli eseri Hespê Reş'tir (Kara At). Bu eser 1965’te Moskova’da Kürtçe-Rusça olarak yayınlandı.

Döneminde Van Eyaleti'ne bağlı Müküs'de (şimdilerde Van'a bağlı Bahçesaray) doğdu. Medrese eğitimi alan Teyran'a Feqîyê ismi, ilimden/talebe kelimesinden; Teyr/kuş ise (Mantık et-Tayr) adlı eserden gelir. Bu, Ferîdüddîn-i Attâr’ın çokça bilinen eseridir. Anlamı; “Kuşların konuşması”dır. En çok bilinen ismi Feqiyê Teyra(n) olmakla beraber şiirlerinde; Feqê Têra, Feqîyê Gerok, Meksî, Xoce, Mîr Mihê, Mîm û Hê gibi isimler kullandığı belirtiliyor. 

Editör: Wan Haber