Refakatçi misafirhanesine gelişinde, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şinasi Erol ve SODES İl Koordinatörü Sinan İmamoğlu tarafından karşılanan Vali Doğan ve eşi, misafirhanede kalan misafirlerle sohbet ettiler. Misafirhaneyi gezen Vali Doğan, yetkililerden tesis hakkında bilgi aldı. Daha sonra aynı binada bulunan proje ofisine geçerek burada bir açıklama yapan Vali Doğan; "Bir atasözümüz var. 'Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar.' Projede çalışan arkadaşlarımızdan biri uzun süre refakatçilik yapmış ve bu sıkıntıları yaşamış. Van'da böyle bir tesisin eksikliği üzerine SODES'ten böyle proje hazırlamışlar ve böyle bir yapı ortaya çıkmış. Van'dan önce Konya'da görev yaptım. Konya'da böyle hizmetler belediyeler tarafından, hastanelere yakın yerlerde misafirhaneler yaparak vatandaşın temel barınma ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Türkiye'de artık bu konsept yerleşmeye başladı. Van'da da açılan bu refakatçi misafirhanesinde kalan misafirlerimize sabah kahvaltısı ve akşam yemekleri ikram ediliyor, nezih bir ortamda barınma imkanı sağlıyor. Burada ayrıca Şemdinli'den, Çukurca'dan, Muradiye'den, Bitlis'ten, Hakkari'den tedaviye gelen vatandaşların bir araya gelerek tanışma fırsatı da oluyor. Girişte tabelada biz büyük bir aileyiz yazıyordu. Burada gördüklerimizde bunun bir göstergesidir” diye konuştu.

“DEVLET KİMSESİZLERİN KİMSESİDİR”
Devletin kimsesizlerin kimsesi olduğunu vurgulayan Vali Doğan; "Eğer darda kalmışsa, sıkıntısı var ise, yardıma muhtaç biri var ise onun hemen yanı başında devlet olması gerekiyor. Bu konularda devlet ciddi organizasyonlar düzenliyor. Daha önceleri Çocuk Esirgeme Kurumu, Huzur Evleri vardı. Şimdi hepsi tek çatı altında birleştirilerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurularak, makro düzeyde daha önemli hizmetler sunan birim oluşturuldu. Sadece kimsesiz çocukların, yaşlıların bakımı değil, bütün sosyal sorunlara el atan, onlara göre politikalar geliştiren bir bakanlık haline geldi. Sosyal politika kapsamında insanların bu ihtiyaçları karşılanıyor. Çeşitli etkinliklerle kadınların, dezavantajlı gurupların iş beceri kabiliyetleri geliştirilmeye çalışılıyor. Hayatın her alanında olmaya gayret ediliyor. Bence Türkiye bu anlamda örnek olacak bir yolda ilerliyor” dedi.

“YEMEK VERİLMİYOR YEMEK İKRAM EDİLİYOR”
Misafirhanede kalanlara ‘memnun musunuz?’ sorusunu yönelten Vali Doğan, herkesin sorusuna ‘memnunuz’ yanıtını verdiklerini söyledi. Vatandaşların herhangi bir eksik bildirmediğini dile getiren Doğan, “Eksik bildirmedi vatandaşlarımız. Özellikle de hanım kardeşlerimiz şunu ifade ettiler ki, ‘burada çalışan arkadaşlarımız sadece çalışmıyorlar bir de güler yüz gösteriyorlar bize’ dediler. Yemek vermek, var yemeği ikram etmek var. Bundan anlaşılıyor ki arkadaşlar yemek vermiyorlar. Yemek ikram ediyorlar. Güler yüzlerini eksik etmiyorlar. Çok güzel bir nokta. Sadece devlet böyle bir imkan hazırladı diye çalışan robot gibi insanlar yok. Vatandaşlarımıza hizmet ediyorlar” dedi.

“SODES KARDEŞLİK HUKUKUNA KATKI SAĞLIYOR”
SODES kapsamında çok faaliyetler icra edildiğini ifade eden Vali Doğan, “Kadınlar için merkezler yapılıyor, aile merkezleri yapılıyor, çocuklara yönelik etkinlikler yapılıyor, gençlere yönelik spor etkinlikleri yapılıyor. Türkiye ekonomik anlamda gelişiyor. Kişi başına düşen gelir yükseldi, hayat standartları yükseldi. Ekonomik anlamda standart yükseldiği zamanlarda, sosyal kabiliyetlerinizin de artması lazım. Sosyal paylaşımı da bilmeniz gerekiyor. SODES projesi bu anlamda son derece etkili projedir. Türkiye'nin muhtelif yerleri ile Van'ı buluşturması bakımından önemlidir. Kardeşlik hukuku dediğimiz şey böyle gelişir. Değişik yörelerden insanları bu projelerle bir araya getireceksiniz, ortaya böyle kardeşlik çıkacak. Patnoslu kardeşimizle Şemdinlili kardeşimiz yan yana oturuyorlar. Muradiyeli kızımızla Şemdinlili hanımefendi sohbet ediyorlar, bundan ancak kardeşlik çıkar" diye konuştu.

Editör: Wan Haber