Van Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda Van Valisi Aydın Nezih Doğan başkanlığında düzenlenen toplantısına 13 ilçenin kaymakamlıkları, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, kamu kurum ve kuruluşları, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Organize Sanayi Bölge (OSB) Müdürlüğü, Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Van İş Geliştirme Merrkezi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Van Şubesi, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Van Şubesi, Van Sanayici ve İşadamları Derneği, Van Ticaret Borsası, işadamları, Van Ziraat Mühendisleri Odası, YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığı, Ziraat Bankası Van Şubesi, birlik başkanları, özel okul yöneticileri, turizm firmaları, oteller, lokantalar, tur operatörleri, hediyelik eşya yapanlar ve özel sağlık kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Daha sonra Doç. Dr. Hakkı Eraslan’ın Kalkınma Stratejileri ve Master Plan konulu bir sunum yaptı. Öğretim üyesi Doç. Dr. Yaşar Bülbül ise Bölgesel Kalkınmada Van konulu bir sunum yaptı. Sunumlarda küresel, ulusal ve bölgesel ekonomik veriler ile Van’ın karşılaştırması yapılırken kalkınma stratejilerin de önemi anlatıldı. Van Ticaret Odası Başkanı Necdet Takva teşekkür konuşmasından sonra, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Peyami Battal ise, “Bir çok toplantıda 2023 Van vizyonunu çok konuştuk. Başlık öncelikleri belirlendi, bölgenin potansiyelini biliyoruz ancak nasıl sonuç çıkarırız bunları birlikte çalışmalıyız. Uzman arkadaşlar da geldi konuştuk, sektörlere ve gruplara ayrıldı, bugün itibariyle ortaya ne çıktı bilmiyoruz" dedi.


Toplantıda konuşan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, “Aslında rektör beyle bu konuyu biz uzun uzun konuştuk. Rektör bey ‘geçmişte yapılan çalışmalarla, bu çalışmanın aynı eksen olduğu kanaatinde ama doğru bir kanaat olmadığını zaman gösterecek. Birinci farkımız şu: diğer çalışmalarda ortada rapor yok. Yani ortada rapor olmayan bir çalışmadan bahsediyoruz. Evet, toplanmışız, toplanmışız ama sonuç alamamışız. Şimdi sonuç alacağımız, strateji geliştireceğimiz bir şey yapmaya gayret ediyoruz" dedi.


Şeffaflık konusunda herkesi ve kamunun şeffaf olmadığını ifade eden Vali Doğan, “Ben buradaki kamunun en üst yöneticisi olarak, kamunun bütün bu harcamaları açısından istenilen derecede bir şeffaflık oluşturduğumuzu filan sanmıyorum. Eğer bu konuda benim yanıldığımı düşünen arkadaşımız varsa lütfen söylesin. Biz şeffaf değiliz. Elimden geldiği kadarıyla son 6 ayda bir takım adımlar atmaya gayret ettim ben ama, ne kadar adım atarsak atalım, ulusal düzeyde yeterli düzeyde şeffaflık pozisyonunu yakalayamadığımız için, lokal düzeyde bunu daha üstün başarıyla gerçekleştirmemiz de çok mümkün değil. Bu bizim açımızdan böyle, üniversite açısından da böyle. Bu bizim sivil toplum kuruluşları açısından da böyle. Aramızda bir çok STK var. Bunların hesabı da bizimki kadar şeffaf değil. Aslında baktığımız zaman uluslar arası pozisyonun ifade ettiği ölçüde şeffaflığı tanımlamış, içselleştirmiş ve uygulamış arkadaşlar değil. Bundan hiç gocunmamamız lazım.” Şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber