Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana'da tespit ettikleri ciddi yanlışlar tespit ettiklerini, bunların peşini bırakmayacaklarını söyledi. Rant peşinde olmadıklarını, ranta da müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Coş, "Bizim abdestimizden şüphemiz yok" dedi.
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Koza TV'de yayınlanan 'Gazeteci Programı'nda kent gündemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Genel Yayın Yönetmeni Selahattin Sekin'in hazırlayıp sunduğu, Koza TV İzleyici Temsilcisi ve Gazeteci Nedim Soylu ile Zeki Kızılkaya'nın da soruları ile katkı koyduğu programda Vali Coş, önemli mesajlar verdi. Adana'da tespit ettikleri yanlışların üzerine gitmekte kararlı olduğunu ifade etti.
Adana'da çok ciddi yanlışlar gördüğünü belirten Coş, "Adana'da hakikaten önemli ciddi yanlışlıklar yapılıyor. Adana bürokrasisine baktığımız zaman çok iyi çalışanlar yanında belki bir kasabada ki bürokraside bile rastlanmayacak tarzda keyfi ve kanunsuz işlerin yapılabildiğini görüyoruz. Biz tabi ki devlet adabı ve ciddiyeti içerisinde şurada şu var burada bu var diyecek değiliz. Ama devletin kayıtlarında hepsi var. Yalan yanlış bilgilerle sahte belgelerle bazı insanlara nasıl milyonluk rantlar sağlandığının bilgilerine belgelerine ulaşmış durumdayız. Bunlarla ilgili yasal işlemler başlattık başladık. Her alanda usulsüzlük yanlışlık neticede yetim hakkı olan paranın milli servetimizin heba edilmesine çarçur edilmesine karşı fevkalade titizliğimiz var. Buna dikkat ediyoruz etmeye devam edeceğiz. Kör kurşun hesabını Allahın izniyle soracağız yemeyeceğiz ve yedirmeyeceğiz. Bunun için kimsenin bir lirasında meşru parasında gözümüz yok. Kimsenin de gayri meşru olarak haksız kazançlar elde etmesi büyük servetler elde etmesi kamu imkanlarıyla nüfusuyla büyük paralar stoklamasına göz yummamız mümkün değil. Buna yönelik olarak intikal eden her türlü iddia ihbar şikayet valiliğimizce ilgili birimlere intikal ettirilmek suretiyle titizlikle araştırılmak ve incelettirilmek suretindedir. Bu konuda hiçbir istisna yoktur. Bizim doğrudan en yakındaki çalışma arkadaşlarımıza yönelik gelen iddialarda titizlikle inceletilmektedir. Doğru olmadığını bilsek dahi altında isim ve imzası varsa yada somut olaylar söyleniyorsa muhakkak araştırtıyoruz" dedi.

"1 YILDA 3 BİN 415 SORUŞTURMA AÇILDI"
2012 yılında bütün kamu kurum ve kuruluşlarında 3 bin 415 tane araştırma soruşturma inceleme yaptırdıklarını kaydeden Vali Coş, şöyle devam etti:
"Yani mesai gününe orantıladığımız zaman her güne aşağı yukarı 11 12 tane inceleme araştırma düşüyor. Belden aşağı vurmak ve ahlak dışı yol ve yöntemlerle insanların şeref ve haysiyetlerine tecavüz etmek çok ilkel ve aşağılık yöntemlerdir. Bunları yapanları da kınıyoruz. Bunların hakkında yasal işlemlerin başlatılması için Cumhuriyet Başsavcılığına gerekli başvuruları yaptık. Cumhuriyet Başsavcılığı gerekli çalışmaları yapıyor ve onların sonuçları olumlu olarak iftiracıların kimlikleri inşallah belirlenir. Biz de onlara ispat hakkı vereceğiz. Bize yönelttikleri iddiaları ispat etmelerini isteyeceğiz. İspat edemedikleri takdirde kendilerini ebediyen müfteri olarak anılmaları için de Adanalı hemşerilerimize duyuru yapacağız."

"ABDESTİMİZDEN ŞÜPHEMİZ YOK"
Attıkları her adımda kamu yararını göz önüne aldıklarını anlatan Coş, "Bizim abdestimizden şüphemiz yoktur, yaptığımız işi yapmadığımız işi hepsini biliyoruz. Ne burada ne başka yerde 1 liralık rant sağlanması için bir teşebbüsümüzde bir gayretimizde çabamızda olmaz. Aksine görev yaptığımız her yerler de kamu ihalelerinin bütün işlerin kamu yararı öncelenerek yapılmasına kamu çıkarlarının muhakkak dikkate alınmasını, bunun için açıklık rekabet hususlarının muhakkak gözetilmesini ve bütün maliyet sonuçlarının altında olmasına özel önem göstermişizdir. Dikkat sarf etmişizdir. Bu konularda fevkalade gayret saffettik. Hatta bazen yaklaşık maliyetleri pahalı bulup bizzat sorumluluğu üstlenip kamu yararına fiyatları indirttiğimiz olmuştur. Buradaki gayemiz bize tahsis edilen elimizdeki kaynaklarla nasıl daha fazla hizmet üretebiliriz nasıl daha fazla iş yapabiliriz buna gayret ediyoruz . Tabi bir de yapılan işlerin ve yatırımların nitelikli sağlıklı olmasına da özel önem gösteriyoruz. Çünkü görebiliyoruz ki maalesef kamu kurum ve kuruluşları modası geçmiş çağ dışı kalmış araç gereçlerin satılabileceği bir kapı gibi algılanabiliyor. Hala bazı insanlar tarafından böyle bir yanlışlık olmasın kamunun aldığı her türlü araç gereç malzeme yaptırdığı iş inşaatın kaliteli olmasına ihtiyaca uygun olmasına ödediğimiz her kuruşun karşılığının muhakkak alınmasına özen gösterilmesine dikkat ediyoruz.
Benim arkadaşlarıma söylediğim tek şey şu diyorum ki; "Ben sizin hangi marketten ne aldığınıza karışmam istediğiniz yerden istediğiniz malı istediğiniz fiyata alırsınız ama yaptığınız ihalelerde satın almalarda yaptırdığınız işlerdi piyasa fiyatının üstüne iş yaptırdığınızı duyarsam sizi ne kadar seviyor olsam da hiç gözünüzün yaşına bakmam derhal gerekeni yaparız." Bunu bu şekilde söylüyor ve uyguluyoruz. Hiç kimsenin ayrıcalığı yok o yüzden yanlış yapan yanlış yaptığı iddialarına muhatap olan herkes hakkında araştırmalarımızı soruşturmalarımızı incelemelerimizi devam ettiriyoruz. Hep birlikte Hesap verebilir ve hesap sorabilir bir kamu yönetimi anlayışına kavuşmamızı şeffaf açık katılımcı paylaşımcı bir yönetim yapısına kavuşması en büyük dileğimiz" diye konuştu.
"ÖMER ÇELİK 20 KİŞİLİK EKİBİNİ GÖNDERDİ"
Eğitim ve Kültür yatırımlarının artarak sürdüğünü anlatan Vali Hüseyin Avni Coş, özellikle Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in bakan oldukları ilk günden itibaren Adana için çalışmalara başladığına dikkat çekti. Coş, "Sayın Bakanımız Adana için neler yapılabilir, Adana nasıl bir kültür ve sanat merkezi olabilir, bölgenin kültür ve sanat merkezi olması için neler yapılmalı" sorularına cevap aramak için bakanlıkta hem kültür alanında hem turizm alanında uzmanlardan oluşan içlerinde genel müdür yardımcıları daire başkanları da bulunan bu konuda alanında uzman kişilerden oluşan 20 kişilik bir ekip oluşturup görev vermiş. Bunlar ilimize de geldiler hala ilimizde çalışmalarını devam edenleri de var, çalışmasını tamamlayıp dönenlerde var. Bunların çalışmaları sonucunda hazırlayacakları raporlar Adana'nın kültür ve sanat merkezi olması Adana'nın kültürel değerlerinin ön plana çıkması turizm konusundaki mevcut potansiyelin harekete geçirilmesi konusunda da eminim ki büyük yararlar sağlayacak. Çok önemli bir çalışma olarak değerlendiriyorum. Sayın Bakanımız Ömer Çelik bunu basınla paylaşmadılar ama biz sakıncası yok paylaşıyoruz. Gerçekten inşallah 2013 yılından itibaren Adana'nın kültür ve turizm alanında ki alt yapı eksikliklerini gidermek için önemli bir atılım yılı olacak. Bu bağlamda yine 90'lı yıllardan itibaren dur kalk ilerleyen hem Yüreğir'de ki hem Kozan'da ki hem de Ceyhan'da ki kültür merkezleri de inşallah yine Sayın Bakanımızın özel destekleri ve talimatlarıyla sağlanan yeterli ödenekle bu yıl içerisinde hizmete açmayı planlıyoruz.

"ADANA'DA ÇOK ÖZEL ÇALIŞMALAR YAPILACAK"
Tabi ki bunun yanında Adana aynı zamanda Tepebağ'dan başlayarak Anavarza'ya kadar neresine bakarsanız tarih fışkıran bir bölge Çukurova Bölgesi... Bu üzerinde bulunduğumuz tarihsel ve kültürel değerlerin insanlarında bilgi ve istifadesine sunulması konusunda da uzmanlarımızın hazırladıkları raporlar ışığında yoğun bir çalışma yapılacak. Bu konuları inşallah detaylarıyla saygı değer Bakanımız açıklayacaktır. Ama biz bu alanda Adana'nın bugüne kadar görmediği çok özel çalışmaların ve hemen hemen her aydının ah keşke yapılsa dediği çalışmaların yakında gündeme geleceğini ve bunların birer birer hayata geçirileceğini el atılacağını biliyoruz ve bu konuda gerekli çalışmaları başlattığı için saygı değer Bakanımıza da çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

"REKLAM PANOLARI İLE İLGİ SORUŞTURMA BAŞLATTIK"
Adana'da reklam panolarıyla ilgili spekülasyonlara da açıklık getiren Vali Coş, bu konuda bir araştırma yaptıklarını da belirterek şunları kaydetti:
"Araştırmada bunların suç teşkil ettiğini çeşitli sakıncalar oluşturduğunu kamu kaynaklarının şahsi hizmet anlamında kullanıldığına dair bulgular elde edilmiş bu nedenle gerekli soruşturmanın yapılması için konuyu dosyayı bakanlığa gönderdik. Bakanlıkça gerekli çalışmaların sonuçlandırılmasını bekliyoruz. Bu konuda tabi ki demokratik bir toplumdayız eğer toplumun fertleri şikayet ettikleri konuları kendi aralarında fiskos yaparak söylemek yerine tepkilerini daha güçlü bir şekilde sivil toplum kuruluşları aracılığıyla basın yolu ile imza kampanyalarıyla basın açıklamalarıyla dile getirirlerse ilgili kurum ve kuruluşlara onları yönetenlere mesajlarını daha doğrudan vermiş olurlar. Bu konuda gereksiz anlamsız tartışmalar sona ermiş olur."
(AKL-Y)

12.02.2013 15:46:03 TSI

Editör: Wan Haber