Osmaniye Valisi Celalettin Cerrak, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) desteklerinden Osmaniye'nin yeterince yararlanamadığını belirterek "Osmaniye'de ya projenin nasıl yapılacağı bilinmiyor ya da proje yapılmak istenmiyor. Lütfen bu konuda daha duyarlı olalım ve daha çok proje yaparak kredilerden daha çok faydalanalım" çağrısında bulundu.
Osmaniye İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu'nun 2013 yılı Ocak ayı toplantısı Vali Celattin Cerrak başkanlığında yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Celalettin Cerrah, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu'nun 2013 yılı ilk toplantısında alınacak olan kararların hayırlı olmasını dileyerek, "Bu yıl ödeneklerimizin fazla olmasını ve bu ödeneklerle Toplum Yararına Çalışma Programı bünyesinde yeni işçi alımlarının daha fazla olmasını temenni ediyorum. Geçmiş yıllarda açtığımız kurslara ilaveten bu yıl yeni kurslar açılacak. Zeytincilik konusunda açılacak kurslara çok önem veriyorum. Geçtiğimiz yıl açılan zeytin budama kurslarına daha çok bayanlar başvurdu. Bu kursu bitiren bayanlar, önümüzdeki yıllarda aranan eleman olacaklar. Çünkü Osmaniye'de zeytin budama konusunda önemli bir eleman ihtiyacı var ve bu ihtiyaç diğer illerden karşılanıyor. Bu nedenle zeytincilik konusunda açılacak kurslar, bu yıl da çok önemli olacak ve işsiz vatandaşlarımızın bu kurslara mutlaka katılmalarını tavsiye ediyorum" dedi.
Toplantının devamında İŞ-KUR'un 2012 yılı faaliyet raporu sunuldu. Raporda; 2012 yılında İŞ-KUR aracılığı ile özel sektöre 2398, kamu sektörüne ise 517 kişi yerleştirildiği; kamu sektörüne yerleştirilen 517 kişiden 448'ünün erkek, 69'unun kadın, özel sektöre yerleştirilen 2398 kişiden ise 1853'ünün erkek, 545'inin kadın olduğu kaydedildi. Toplantının devamında 2013 yılı taslak eğitim planı ve İşgücü Piyasası Araştırması Analizi hakkında sunum yapıldı.
Toplantı sonunda konuşan Vali Cerrah, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) "Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Programı" konusunda bilgi verdi. Cerrah, "Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Programı'nın bütçesi 30 Milyon TL. Bölgemizdeki tüm KOBİ'ler ve ticari esaslara göre faaliyet gösteren kooperatifler başvuru yapabilecek ve her bir proje için en az 40 Bin TL ve en çok 400 Bin TL'ye kadar hibe yardımı alabilecek" dedi. Cerrah, bu projelerden Osmaniye'nin daha çok faydalanması için Osmaniye'den iyi projelerle başvuru yapılması gerektiğinin önemine de değinerek, "Eğer bu desteklerden Osmaniye'nin faydalanmasını sağlayamazsak, hata bizlerde demektir. Bu nedenle bu konuda herkesi bilgilendirmemiz gerekiyor. En ücra köşedeki işletmelere ulaşalım ve nasıl proje yapacakları konusunda onları bilgilendirelim. DOĞAKA Osmaniye Yatırım Destek Ofisi bu konuda proje yapmak isteyenlere gereken tüm kolaylığı sağlayacaktır" diye konuştu.
Osmaniye'de işsizliğin büyük bir sorun olduğunu da ifade eden Vali Cerrah, şunları söyledi:
"Osmaniye'de işsizlik olduğundan şikayet ediliyor ama Osmaniye'de proje yapılmadığı için açılan destek programlarına verilen kredilerden faydalanamıyoruz. Bugüne kadar sadece 7 proje destek almış ve destek alanların bazıları da projesini geri çekmiş. Osmaniye'de ya projenin nasıl yapılacağı bilinmiyor ya da proje yapılmak istenmiyor. Lütfen bu konuda daha duyarlı olalım ve daha çok proje yaparak kredilerden daha çok faydalanalım. Proje yapılarak alınan destekler, işsizliğin çözümünde önemli bir basamak olacaktır."
Vali Celalettin Cerrah başkanlığında Osmaniye Valiliği Rahime Hatun Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya; Belediye Başkan Vekili Fatma Teke, Vali Yardımcısı Halit Deveci, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Hüseyin Karalar, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Abdülkadir Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Kadir Kılıç, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Cafer Takırtaş, Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Turgut Çalışkan, DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Çapar, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Temsilcisi Yardımcı Doç. Dr. Fedai Çavuş, İşçi Konfederasyonu Temsilcisi Ömer Ulutaş, İşveren Konfederasyonu Temsilcisi Ali Kaynar, Sakatlar Konfederasyonu Temsilcisi Muttalip Altun, Hak-İş Sendikası Temsilcisi Sedat Gürsel Öztürk, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Temsilcisi Musa Akyol, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Mete Çetin katıldı.
(ACK-AKL-Y)

21.01.2013 11:03:57 TSI

Editör: Wan Haber