Sakarya Valisi Mustafa Büyük 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle düzenlediği basın toplantısında 2012 yılında yapılan çalışmaları değerlendirdi. Asayiş olaylarında 2012 yılında, önceki yıllara nazaran azalma yaşandığını ancak özellikle kadına yönelik şiddet olaylarında ise artış olduğunu belirtti.
İl Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş ve İl Jandarma Alay Komutanı Albay Adnan Şimşiroğlu'nun da hazır bulunduğu basın toplantısına çok sayıda basın mensubu katıldı.
Açıklamalarına, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayarak başlayan Vali Mustafa Büyük, gazeteciliğin zor bir meslek olduğunu ifade ederek, "Bugün hem Gazeteciler hem de idareciler Günü. Hem sizin hem de bizim günümüz. Basın demokrasinin ve toplumun kalkınmasında en önemli bir unsurdur. Bu çerçevede bu hürriyeti gazetecilerin ele aldığını varsayarsak sizler çok önemli bir iş yapıyorsunuz. Basının bağımsız ve daha güçlü olması dileğiyle gününüzü kutluyorum" dedi.
Basın toplantısının devamında son 5 yılın asayiş raporlarını açıklayan Sakarya Valisi Mustafa Büyük, özellikle 2012 yılında, önceki yıllara göre asayiş olaylarında önemli bir azalma olduğunu belirtti. Emniyet ve Jandarma'nın 365 gün 24 saat esasına göre görev yaptığını kaydeden Vali Mustafa Büyük, Sakarya'nın nüfusunun hızla arttığını ancak asayiş olaylarında azalma olmasının sevindirici olduğunu söyleyen Vali Büyük, "Sakarya, nüfusu sürekli artan illerden biri. Net göç alıyoruz. Yılda 5 bin ölüm, 13 bin de doğum oluyor. Yani her yıl şehrin nüfusu 8 bin artıyor. Nüfusun bu kadar yoğun olduğu bir şehirde asayişi kontrol etmek zor bir durum. Ancak, son 5 yılın asayiş raporlarına bakarsak, 177 kişi adam öldürme suçuna karışmış. Bu olaylarda sadece 2 tane ruhsatlı silah kullanılmış, diğerlerindeki silahlar ruhsatsız. Son 5 yılda 409 kez ateşli silahla yaralama olayı meydana gelmiş. Bıçakla yaralama suçu ise 919, gasp 256, fuhuş 140, cinsel istismar 653" dedi.
Vali Büyük, Sakarya'da özellikle son iki yılda, kadına şiddet olaylarında artış meydana geldiğine dikkat çekti. Bu konuda çok fazla başvuru aldıklarını söyleyen Vali Mustafa Büyük; "2007 yılında 437, 2008 yılında 328, 2009 yılında 379, 2010 yılında 333, 2011 yılında 608, 2012 yılında ise 932 başvuru aldık" ifadelerini kullandı.
Sayının giderek artması üzerine mevcut konuk evini genişlettiklerini kaydeden Büyük; "8 kişilik kadın konuk evimiz vardı, şimdi 20 kişilik kadın konuk evi hizmete girdi. Şiddete uğramış kadınlara yönelik bir hizmet olduğundan bu konuk evinin yerini gizli tutuyoruz. Şiddet gören kadınlarımız 3 aya kadar burada kalabilecek. Sakarya'da da kadına yönelik şiddetin artması bizleri üzüyor. Bu konu mutlaka üzerinde durulması ve iyileştirilmesi gereken bir konudur" diye konuştu.
Daha önceki yaptığı bir açıklamasında gazetelerin 3'üncü Sayfa haberlerinden rahatsızlık duyduğunu ifade eden Vali Büyük bu konuda ise; "Aslında yayınlanan haberler doğru, ancak topluma yansıması farklı oluyor. Ben bundan rahatsız oluyorum" dedi.
(RKO-UU)

10.01.2013 17:01:43 TSI

Editör: Wan Haber