Vali Bilmez, “HDP’li Büyükşehir Belediyesi bir yanlış yaptıysa, önce onlara oy verenler bu tepkiyi göstermeli. Cumhuriyet Caddesi’ni trafiğe kapatıp, seyyarlara açmak yanlış bir karardı. Nitekim birçok şikâyet olduğu için biz bu caddenin açılmasına karar verdik” ifadelerini kullandı.
Gazetemizi ziyaret eden Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, gazetemiz yetkilileriyle bir süre görüşerek, kentle ilgili sorun ve sıkıntıları konuştu.

“VAN ÖNCEKİ YILLARA GÖRE GELİŞTİ, AMA DAHA DÜZENLİ GELİŞMELİ”


Van’ın yaklaşık 15-20 yıl öncesine göre çok geliştiğini, ancak hala bazı konularda mesafe alınması gerektiğini vurgulayan Vali Bilmez, “Bazı alışkanlıkları ortadan kaldırmak bazen zaman alabiliyor. Örneğin biz göçebeliğe alışmış bir toplumu, bir anda yerleşik hayata alıştıramazsınız. Osmanlı Devleti 1800’lü yıllarda Irak ve Suriye bölgesindeki bazı şehirlerde yerleşik hayatın yerleşmesi adına bazı adımlar attı. Göçebe bazı vatandaşlara bazı bölgelerde bedava arsalar verdi. Hatta evler yapıp onların o topraklara sahip çıkmasını istedi. Ancak göçebeliği alışkanlık haline getiren vatandaşlar, ‘Ya biz yıllarca bu dört duvar arasında nasıl kalırız’ diyerek adeta hapis hayatı yaşamayı kabullenmediler. O dönemler için belki göçebelik normaldi. Ama günümüz şartlarında herkes artık yerleşik hayatı tercih ediyor. Öyleyse bizler de bu dönemin şartlarına uyum sağlamalıyız. Şehirler, şehir gibi olmalı. Eğer bir şehri sizler tutup da köy havasına, üçüncü dünya ülkelerinin gelişmemiş bölgeleri durumuna sokmaya çalışırsanız toplum buna karşı çıkar. Van bir büyükşehir. Şimdi kentin en önemli ve en gelişmiş caddesinin trafiğe kapatılıp, seyyarlara açılması, semaver dumanları, cızbızcı vs. bu caddelerde yürüyecek bir yer kalmazsa, elbette vatandaş da bu duruma tepki gösterir. İşte biz istiyoruz ki, HDP’li Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yanlışa, önce onlara oy verenler karşı çıkmalı. Bir yerde yanlış varsa, düşüncesi ne olursa olsun, insanlar tepki gösterebilmeli” ifadelerini kullandı.

Van’ın ortak payda olması gerektiğini belirten Vali Bilmez, “Bakın B.Vanspor bu şehrin adeta ortak bir paydası. Vanspor’un TFF 2. Lig’e yükselmesi herkesi coşkuda birleştirdi. Her görüşten insan bu başarıyı sahiplendi. Biz istiyoruz ki ‘Van’ ortak payda olsun. Bu şehri birlikte geliştirelim, birlikte güzelleştirelim. Van’ın gelişmesi herkese olumlu bir katkı sunar” diye konuştu.

Van’da Ramazan Bayramı’nda protokol bayramlaşmasının Norşin Camii’nde yapılması ile ilgili soruyu yanıtlayan Vali Bilmez, “Ardahan’da görev yaptığımda da yine protokol bayramlaşmasını camide yaptık. İnanın namaz kılmayanlar bile bayramlaşmaya katıldı. Çünkü Ramazan Bayramı, dini bir bayram. Dinle alakalı bir bayramlaşma söz konusu. Bunun camide yapılması da bizce doğru bir karar. Nitekim aldığımız karara henüz bir tepki yok” dedi.

Ramazan Bayramı’nın yaklaştığını belirten Vali Bilmez, şimdiden tüm Van halkının ve İslam Alemi’nin bayramını tebrik etti.

Van Bölge Gazetesi

Editör: Wan Haber