Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde 28 Aralık 2012 günü Kürt kökenli aileler ile ilçe halkı arasında cereyan eden bir kişinin ölümü, 3 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan olaylarla ilgili konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, "Olay cinayete duyulan bir tepkidir. Ben, vatandaşları sağduyulu olmaya, makul düşünmeye, terör örgütünün ekmeğine yağ sürecek davranışlardan kaçınmaya davet ediyorum" dedi.
Olay, 28 Aralık Cuma günü meydana geldi. Sultandağı ilçesinde gençler arasında başlayan daha sonra ailelerin karıştığı kavgada 4 kişi yaralanmış, yaralılardan Orhan Şahin (20) isimli genç kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmişti. Yaşanan olayın ardından ilçede provokatörlerin devreye girmesi ile Kürt kökenli ailelere yönelik tepki eylemleri düzenlenmiş ve eylemler emniyet güçleri tarafından gaz bombası, biber gazı ve tazyikli su sıkılarak bastırılıp 25 kişi gözaltına alınmıştı.
Olayların ardından ilçeye giderek durumu yerinde inceleyen ve ölen gencin ailesi ile görüşüp durumun bir cinayet olayının dışına çıkmaması için temaslarda bulunduğunu aktaran Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, "Ölen gencin ailesi ve akrabaları ile görüşerek, mantıklı düşünmelerini istedim. Kan kan ile değil su ile yıkanır, adalete güvenin, hakkınızı alacaktır, sakın ola ki bu insanlara en ufak bir kötülük yapmayı düşünmeyin bunlar sizin misafiriniz kardeşiniz dedim. Onlar da durumu olgunlukla karşıladılar" dedi.

HERKES İŞLEDİĞİ SUÇTAN KENDİSİ MESULDÜR
Kavga ve cinayet hadisesi ile ilgili farklı iddialar olduğunu olayın araştırıldığını söyleyen Vali Balkanlıoğlu, şöyle konuştu: "Bu konu değişik gerekçelerle değişik mecralara çekilmeye çalışılıyor. Kavgaya karışan aileler Muş, Ağrı ve Bitlis'in Adilcevaz ilçelerinden gelerek bölgeye yerleşmişler. Bu insanlar 30 senedir bölge halkı ile barış içerisinde yaşıyor. Hiçbir sıkıntıları yok. Sultandağlıların ifadeleri şu, 'Buradaki insanlarla bizlerin hiçbir sorunu yok, olamaz da.' Hepimiz kardeşiz. Kardeşçe yaşıyoruz. Onlarla kız alıp veriyoruz, akraba olmuşuz. Bizlerin inşaatlarını bu insanlar yapıyor. Ancak kavga hadisesine karışan Adilcevazlı ailelerin daha önceden kavga noktasında birkaç vukuatları olmuş ondan dolayı bölge halkından bir tepki var. Herhangi bir yerde bir cinayet işlendiği zaman ölen tarafın yakınları öldüren tarafa karşı bir tepki gösteriyor. Bu burada da başka yerde de oluyor."
Sultandağı'nda da ölen gencin akrabaları ve yakınlarının tepkili olduğunu anlatan Balkanlıoğlu, "Onlarla ben görüşerek kendilerini sükunete davet ettim. Herkes işlediği suçtan kendisi mesuldür dedim. Yani benim işlediğim bir suçtan benim, eşimin, çocuklarımın ve ailemin cezalandırılması ne insanlığa, ne dine, ne de yasalara sığar sakın ha böyle bir işe girişmeyin dedim. Onlarda durumu büyük bir olgunlukla karşıladılar" dedi.

ORADAKİ İNSANLAR HANGİ KÖKENDEN GELİRSE GELSİN BİZİM KARDEŞLERİMİZ
Kavgada hayatını kaybeden Orhan Şahin isimli gencin cenazesinin kaldırılması esnasında, kalabalığı kışkırtmaya çalışan 3-5 kişinin olayı farklı mecralara çekmeye başladıklarını, ancak güvenlik güçleri tarafından alınan etkin güvenlik önlemleri ile dağıtıldıklarını söyledi. Vali Balkanlıoğlu, çıkan olaylar esnasında taşkınlık yapan insanların gözaltına alındığını, savcılığa verildiğini anlatan Balkanlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaşları küçük olduğu için adli yargılamaları devam etmek koşulu ile serbest bırakıldılar. Birkaç taş atan insan vardı. Onlar hakkında da yasal işlem yapılıyor. Oradaki vatandaşlarımız bir gün çocuklarını okula göndermediler. Daha sonra yine devreye girdik ve çocuklar okula gidiyor. Durum şu an orada sakin, ama yine tedbir amaçlı fitne, fesat çıkmasın diye gözümüz kulağımız orada. Oradaki insanlar hangi kökenden gelirse gelsin bizim kardeşlerimiz. Bu memlekette hep beraber yaşamak zorundayız yaşıyoruz. Bu memleketi birlikte kurduk. Herkes bu memleketin nimetlerinden eşit faydalanmak zorunda. Herkesin her yere seyahat etme, yerleşme hürriyeti var. Kimsenin kimseye bulunduğu yerden buradan çıksın diyemez. Sen şu kökendensin buraya gelip yerleşemezsin diyemez."

BİZİM EVLERİMİZ ABLUKA ALTINDA GİBİ SÖYLEMLER YALAN
Hangi kökenden olursa olsun suç işleyen bir vatandaşın suçunun cezasını şahsi olarak çekeceğini söyleyen Vali Balkanlıoğlu, şunları söyledi: "Toptancı bir yaklaşımla insanları toplu olarak suçlu göstermeye çalışmak tamamen provokatörlerin işidir. Allah'a şükür orada sağduyu hakim ve böyle bir sıkıntı yok. Sanıklar bellidir. Kanun yasal gereğini yapacaktır. Ben vatandaşları sağduyulu olmaya ve makul düşünmeye yeni acılar yaşanmamasına davet ediyorum. Dolayısı ile yeni fitne ve fesat çıkmasına terör örgütünün ekmeğine yağ sürecek davranışlardan kaçınmaya davet ediyorum. Kamuoyunda bunun aksine söylenen yalan yanlış ifadeler doğru değildir. Oradaki gencin öldürüldükten sonra tekmelendiği, öldürenlerin hepinizi geberteceğiz diye bağırdığı gibi sözler tamamen yalandır. Dedikodu mahiyeti ile toplumu tahrik etmeye yönelik sözlerdir. Diğer taraftan Kürt kökenli ailelerin güya bizlerin evlerini tahrip ettiler, bizi buradan çıkarıyorlar, bizim çocuklarımız okula gidemiyor, bizim evlerimiz abluka altında gibi söylemleri de tamamen yalan. Orada yine eskiden olduğu gibi vatandaşlarımız huzur içerisinde iç içe yaşamaya devam edeceklerdir"
(GC-SK-HO-Y)

04.01.2013 13:36:22 TSI

Editör: Wan Haber