Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun'daki eğitimde arzu edilen noktada olmadıklarını söyledi.
Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Samsun'da ulusal ve uluslararası düzeyde başarılı görülen okullar ödüllendirildi. Ödül töreni öncesi konuşan Vali Aksoy, Samsun'daki okullarda arzu edilen noktada olmadıklarının farkında olduğunu ve bunu üst noktalara taşınması için 'neler yapabiliriz' sorununun sorulması gerektiğinin altını çizdi.
Ödül töreni öncesi konuşma yapan Vali Hüseyin Aksoy, "Milli eğitimdeki başarılarımızı daha üst noktalara taşımak bakımından hepimizin büyük bir gayret içersinde çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekiyor. Samsun'da eğitimde arzu ettiğimiz noktada olmadığımızın farkındayız ve bunu daha üst noktalara taşımamız adına 'neler yapabiliriz' sorusunu hepimiz kendimize sormak durumundayız. Samsun'daki bu durumumuzu görerek bununla ilgili çalışmalar başlatmış durumundayız. Bu da '2019 Samsun Eğitim Vizyonu' projemizdir. Bu projemizi üniversite ile işbirliği içersinde büyük bir titizlikle sürdürüyoruz. İlçeler bazında gerçekleştirilen çalışmalar sonrasında ortaya çıkan sorunlar nelerdir, bu sorunlara karşı neler yapabiliriz? Bu konu üzerinde bütün kurum ve kuruluşlarımız ile işbirliği içersinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Samsun'da da bu anlamda yapılabilecek olan çalışmaları en üst seviyeye taşıyabilmek adına bütün kurum ve kuruluşlarımız ile bu çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz" dedi.
Samsun'da toplam 939 okulun olduğunu belirten Vali Aksoy, "14 bin 583 öğretmenimizle 252 bin 639 öğrencimiz eğitim ve öğretim görüyor. Bu oldukça önemli bir sayıdır. Samsun'da böylesine güçlü bir eğitim kadrosuna, fiziki imkanlara sahip olmamıza rağmen 'arzu ettiğimiz noktada mıyız, bunu daha üst noktalara taşıyabilir miyiz?' sorusunu mutlaka sorarak üzerinde konuşmalı, tartışmalı ve çalışmalıyız. Özellikle ilköğretimde okullaşma oranımız yüzde 100'e yakın. Ortaöğretimdeki okullaşma oranlarımız yüzde 70'ler civarında. 8. sınıftan 9. sınıflara geçişlerde oranımız yüzde 80'in üzerinde ve ciddi bir artış var. Ama bunları daha üst noktalara taşımak adına gayret içersinde olmamız gerekiyor. Okumaz yazmazlarımızı tamamen ortadan kaldırmak adına büyük bir gayret içersinde bu çalışmalarımızı sürdürmemiz gerekiyor. Okullaşma oranlarımızı gerek okul öncesinde gerek ilköğretimde gerekse ortaöğretimde daha üst noktalara taşımak adına herkese önemli görev ve sorumluluklar düşüyor" diye konuştu.
En önemli sorumluluklarının okul çağında olup, okula devam etmeyen çocukların bulunup okula kazandırmak olduğunu ifade eden Vali Aksoy, "Okul çağında bir çocuğumuz varsa bunu mutlaka bulacağız ve okula kazandıracağız. Bu bizim için oldukça önemlidir. SBS, YGS, LYS puanlarımız nasıl bunları yükseltebiliyor muyuz, bunlar üzerinde çalışma noktasında ne aşamadayız. Bunlarında daha üst noktalara taşınması büyük önem taşıyor. Sosyal faaliyetler oldukça önemlidir. Gerek il içindeki organizasyonlara, gerekse bakanlık bazında uluslararası anlamda yürütülen projelerde birçok okulumuz önemli çalışmalar ve projeler yürüttü. Bunları daha da ileriye taşımak adına yapılması gereken farklı çalışmalarımızı da ortaya koymalıyız. Samsun'da eğitimde de imkanlar ölçüsünde gerek bakanlığın gerekse özel idarenin katkılarıyla önemli çalışmalar ve yatırımlar gerçekleştiriliyor. 2011 yılında Samsun'da yaklaşık olarak 64 milyonluk eğitimde yatırım ve onarıma harcanan kaynağımız oldu. 2012 yılında da Milli Eğitim Bakanlığımızın ve İl Özel İdaresi'nin katkılarıyla yaklaşık olarak 80 milyon kadar gerçekleşen yatırımlar ve çalışmalar oldu. 2013 yılı ilköğretim yatırım programı gerçekleşti" şeklinde konuştu.
Vali Aksoy'un konuşmasının ardından ödüller dağıtıldı. 2011-2012 yılı içersinde Samsun'da ulusal ve uluslararası çalışmalarda en başarılı çalışmayı gerçekleştiren Alaçam ilçesinden Göçkün 75. Yıl Yatılı Bölge Okulu, Asarcık ilçesinden Kılavuzlu Şehit Niyazi Kaya Ortaokulu, Canik ilçesinden Hacıismail İlkokulu ve Ortaokulu, Havza ilçesinden Çakıralan Yatılı Bölge Okulu, Ondokuzmayıs ilçesinden Şehit Burhan Yazıcı İlköğretim Okulu, Vezirköprü ilçesinden Gazi Yatılı Bölge Okulu ve MEB '24 Kasım Öğretmenler Günü' etkinliklerine öğretmenlerin daha etkin ve içten katılımının sağlanması amacıyla, 'Öğretmenlik Mesleğinde Fark Yaratanlar' konulu temada yılın öğretmeni seçilen Çarşamba ilçesindeki Kumköy İlkokulu Müdür Yetkilisi ve Sınıf Öğretmeni Dilek Livaneli'ye başarı belgeleri Vali Aksoy tarafından verildi.
Samsun Valiliği Konferans Salonu'nda düzenlenen ödül törenine Vali Yardımcısı Osman Nuri Çobanoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Alican Usta, Asarcık Kaymakamı Sedat Ateş, Alaçam, Asarcık, Canik, Çarşamba, Havza, 19 Mayıs ve Vezirköprü İlçe Milli Eğitim Müdürleri, okul müdürleri, müdür yardımcıları, sınıf öğretmenleri ve branş öğretmenleri katıldı.
(GKH-SLH-Y)

18.01.2013 13:22:11 TSI

Editör: Wan Haber