Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Salıpazarı ilçesindeki köyde öğrenciler ve öğretmenlerin okulda mahsur kalmasının kendisine geç bildirilmesi ve olaya geç müdahale edilmesiyle ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı.
Samsun'un Salıpazarı ilçesine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Konakören köyündeki okulda yoğun kar yağışı sebebiyle mahsur kalan öğrenci ve öğretmenlerin durumunu kendisine İhlas Haber Ajansı (İHA) Samsun Bölge Müdürü Ali Yılmaz Ergen'in arayarak söylediğini belirten Vali Hüseyin Aksoy, bunu sorgulayacaklarını belirterek, "Hatası olan arkadaşımız varsa da gereğini yapacağız" dedi. Yoğun kar yağışı nedeniyle Salıpazarı ilçesinde bazı köylere ulaşılmakta zorluklar yaşandığını belirten Vali Aksoy, "Kar yağışının olduğu ilk gün Salıpazarı Kaymakamı Hatice Bayar Özdemir arkadaşımızın mazereti nedeniyle yıllık izinde olması nedeniyle Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız oraya vekalet ediyordu. Saat 14.00 civarında beni arayarak, Salıpazarı ilçesinde kar yağışı olması nedeniyle okulların tatil edilmesi noktasında düşüncelerinin olduğunu ifade etti. Ben de gereğinin hemen yapılmasını, hatta çocukların erken bırakmalarını ve sağlıklı bir şekilde köylerine ulaşmalarını söyledik. Bu görüşmemizden sonra saat 18.00 civarlarında İHA Samsun Bölge Müdürü Ali Yılmaz Ergen beni aradı. Yolun kapalı olduğunu ve kendisine haber ulaştığını ifade etti. Ben de yetkililerle görüştüm ve olayın doğru olduğu anlaşıldı. Zaten İlçe Özel İdaresi araç göndermiş ve çalışmalar başlatılmıştı. Gece takviye ekip gönderildi. Gece saat 01.00 sıralarında köye ulaşıldı. '36 saat mahsur kaldılar' noktasındaki ifadenin bir boyutuyla doğru, bir boyutuyla da eksik yönü var. Çünkü gece 01.00 sıralarında köye ve çocuklara ulaşıldı. Onlara bir takım kumanyalar dağıtıldı, yiyecekler verildi. Bir taraftan yolu açıyorsunuz, diğer taraftan tekrar kar yağıyor ve tipi var, tekrar kapanıyor. Oradaki arkadaşlarımız gece vakti çocukların tekrar yola çıkarılmasının riskli olabileceğine, gece okulun daha güvenli olacağını ve orada konaklamalarının daha sağlıklı olacağının kanaatine vardılar ve okulda onların gece kalmasına izin verildi ve orada kaldılar. Gerçekten o gecede kar yağışı devam etti ve yol kapandı. Ertesi gün açılmış olan yol ikinci kez tekrar açıldı ve akşam saatlerinde bu köyümüze yeniden ulaşma fırsatı bulduk. Burada 16 çocuğumuz, 12 öğretmenimiz, 3 tane de servis ve okul görevlileri vardı. Bunlar da yol açıldıktan sonra arazi tipi araçlarımıza çocuklarımız ve öğretmenlerimiz alınmak suretiyle Salıpazarı ilçe merkezine getirildi. Öğretmenlerimiz evlerine gitti, çocuklarımız da Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'nun pansiyonuna kondular ve orada misafir edildiler" dedi.
Salıpazarı ilçesindeki Karayonca köyünde mahsur kalan diğer 15 çocuk için de bilgi veren Vali Aksoy, "Diğer bir sorunlu ve sıkıntı olan yolumuz ve köyümüz Salıpazarı ilçesi Tahnal İlköğretim Okulu'nda okuyan ve taşımalı sistemle oraya gelen öğrencilerimiz, oradan çıktıktan sonra köylerine giderken Karayonca köyünde karın yoğunlaşması nedeniyle yollarına devam edemediler. Orada iki ayrı evde 15 tane çocuk ve servis sürücüsü misafir edildi. Ben hem servis sürücüsü ile hem onları orada misafir eden ev sahibiyle telefonla görüştüm. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsmail Özcan, Özel İdare Genel Sekreteri Adem Arslan dahil olmak üzere hepsi konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüler. Biz oranın yolunun açılmasıyla ilgili çalışmalarımızı büyük bir hızla arkadaşlarımız yürütüyor. Dün gece saat 23.00 sıralarında Karayonca köyüne ulaşıldı. Oradan Gökçe köyüne ulaşılması ve oranın da yolunun açılması gerekiyordu. Biz çocukları yine evde tuttuk. Çünkü araçları alıp yolda giderken sıkıntı yaşanabilir diye. Şu anda aldığım bilgilere göre en son köye 1 kilometre mesafe kaldı. Yaklaşık 2.5 metreye varan bir kar var. Bir taraftan da kar yağmaya devam ediyor. Dolayısıyla burada İl Özel İdaresi'nin, Karayolları ve Devlet Su İşleri'nin iş makinelerinden yararlanmak suretiyle her türlü çalışmayı ve gayreti gösteriyoruz. Bu anlamda arkadaşlarımız büyük bir fedakarlıkla çalışmalarını sürdürüyor. Şu anda dün itibariyle İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsmail Özcan ve İl Afet ve Acil Durum Müdürümüz Erkan Koparmal yola çıktı. Gece de onlar bütün konvoyla beraber köyde kaldılar ve şu anda da oradalar. Konuyu çok yakından takip ediyoruz. Oradaki amacımız ve hedefimiz çocuklarımızı oradan alıp, evlerine ulaştırabilmek. Şu anda onlarla ilgili çalışılıyor. Çocukların sağlığında ve kaldıkları ortamda herhangi bir sorun yok. Sadece sorun çocuklar kendi evlerinde değiller" diye konuştu.
Hatası olanlar hakkında gereğinin yapılacağını belirten Vali Aksoy, "Genel anlamda kar yağışı olduğu biliniyor. Ama yolda kalan öğrencilerin olduğu noktasında bize bilginin intikali noktasında bir aksaklık olduğunu gördük ve ben dün müfettiş gönderdim, inceleteceğiz. Burada okul müdürü bunu İlçe Milli Eğitim'e bildirdi mi, İlçe Milli Eğitim bunu kaymakam arkadaşlara veya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdi mi, bildirmedi mi? Bildirdiyse bunu ne zaman bildirdi? Bunları sorgulayacağız. Bu konuyu İHA Samsun Bölge Müdürü Ali Yılmaz Ergen'in bize aktarmasıyla ben il valisi olarak öğrenmiş oldum. Bunu sorgulayacağız. Hatası olan arkadaşımız varsa da gereğini yapacağız. Bunun böyle olmuş olması, özellikle ilk gün açısından söylüyorum, daha erken yapılabilir miydi sorusunu belki akla getirebilirdi. Ama ilk günde o köye ulaşıldı. Sadece daha güvenli olabilir düşüncesiyle gece okulda kalmaları konusunda bir fikir birliği oluştu ve orada kalmaları konusunda mutabakat sağlandığı için o gece tekrar ertesi geceye kadar okulumuzda konaklamış oldular" şeklinde konuştu.
(GKH-SLH-CC-Y)

10.01.2013 11:54:49 TSI

Editör: Wan Haber