Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDEV) ile Van Kadın Derneği (VAKAD) ortaklığıyla yürütülen “Deprem Öncesine Dönmek” projesi tamamlandı. Projeyle ilgili bilgi veren proje koordinatörü Songül Özünver, yürüttükleri çalışmaları tek tek sıralarken, çalışma yürüttükleri alanlarda kendilerine ciddi bir geri dönüşüm olduğunu söyledi.

İpekyolu ilçesine bağlı Kevenli mahallesinde bulunan Kadın ve Çocuk Merkezi’nde uygulanan ve AB tarafından finanse edilen  “Deprem Öncesine Dönmek” adlı projeye ilişkin olarak Yıldız İş Merkezi’nde bulunan VAKAD binasında basın toplantısı düzenlendi. Proje kapsamında yapılan çalışmalar slâyt gösterisi ile tanıtıldı.

PROJE İLGİ GÖRDÜ

Proje ile ilgili bilgi veren proje koordinatörü Songül Özünver, proje kapsamındaki çalışmaları 2014 yılında başlattıklarını söyledi. Kadınla ilgili her tür çalışmayı yaptıklarını ifade eden Özünver, çalışma yürüttükleri alanlarda büyük bir ilgi ile karşılaştıklarını ve kendilerine ciddi bir geri dönüşüm olduğunu belirtti. Özünver, projenin sona erdiğini öğrenen kadınların kendilerini arayarak benzer çalışmaların devam etmesini istediklerini ifade etti.

5-407.jpg

PORJE BİTTİ AMA ÇALIŞMALAR SÜRECEK!
Proje sona erdiği halde Kevenli Kadın ve Çocuk Merkezi’ndeki çalışmaların kendi imkânları dâhilinde devam edeceğini ifada belirten Özünver, “Proje bitti ama merkezimiz devam edecek, oradaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu proje kapsamında evet kadınlarımıza çocuklarımıza katkılarımız oldu ama biz kendimiz de olgunlaştık, biz de aktivistler olarak çok şey öğrendik.” diye konuştu. Proje ile deprem ve göç mağduru kadınlar ile dezavantajlı kesimlere sosyal, kültürel, manevi her türlü desteği amaçladıklarını da anlatan Özünver, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlü, Sağlık Müdürlüğü, İş-Kur, Halk Eğitim ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile de diyalog içinde yürüttükleri çalışmalarda iyi bir verim aldıklarını düşündüklerini kaydetti. Özünver, projeyi, “Birlikte Başardık” adı altında kitaplaştıracakları bilgisini de verdi.

YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
Proje koordinatörü Songül Özünver, bu süre içinde yaptıkları çalışmaları ise şöyle özetledi:
 
*Madde bağımlılığı ile ilgili seminerler,
*Aile içi şiddet konulu seminerler,
*İntihar ve sebepleri konulu seminerler (sosyolog ve psikologlar katkı sundu)
*Küçük yaşta zorla evlilikler konulu seminerler,
*Aile planlaması ve kadın sağlığı,
*Ergenlik döneminde iletişim konulu seminerler,
*Bulaşıcı hastalıklarla ilgili bilgilendirme,
*Merkezde çocuk oyun odaları kuruldu.
*2014 yılından itibaren “Yaz Okulu” başlatıldı.
*Atölye çalışmaları yapıldı.
*Belgesel çekimi gerçekleştirildi.
*Mahremiyet eğitimi verildi.
*Tiyatro ve geziler düzenlendi.
*Mezuniyet törenlerinde ilk kez kep atıldı.
*Kadınlara okur-yazarlık kursu verildi.
*8 Mart etkinlikleri gerçekleştirildi.
*Okullarda yukarıdaki tüm konuları kapsayan eğitim çalışmaları yapıldı.
*Problemlerle başa çıkma yöntemi üzerine seminerler düzenlendi.
*Konteynerlerde kadılara yönelik eğitim çalışmaları yapıldı.
*Kurum ativistlerine ve farklı kurumlara eğitimler verildi.
*Liderlik eğitimi verildi. 

Meral Yıldız - Şehrivan Gazetesi

Editör: Wan Haber