Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, Osmanlı İmparatorluğu'nun son padişahı Vahdettin'in Mustafa Kemal Atatürk hakkında verdiği iddia edilen idam fermanının sahte olduğunu ve İngiliz istihbaratı tarafından düzenlendiğini söyledi.
Yurtsever, yaptığı açıklamada, Kurtuluş Savaşı sırasında son Osmanlı Padişahı Vahdettin'in 11 Mayıs 1920 günü Mustafa Kemal Atatürk hakkında İstanbul Divan-ı Harp Mahkemesi'nin idam kararına 'olur' vermesi ile ilgili tarihi belgenin üzerindeki imzanın Vahdettin'e ait olmadığını iddia etti. Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, 24 Mayıs 1920 günü sadrazamlık makamından Harbiye nezaretine gönderilen belgeye göre 'Selanikli Mustafa Kemal Efendi'nin işlediği suçlar hedef gösterilerek Kara Vasıf Bey, Dr. Adnan, Halide Edip, Fuat Paşa hakkındaki idam kararına padişahın onay vermesi anlamına gelen 'irade-i seniye' belgesinin Vahdettin'in imzası taklit edilerek düzenlendiğini kaydetti.
Padişah onayı süsü verilen belgedeki "idam kararı" uygulanmak üzere Sadrazamlıktan Harbiye Nezaretine gönderildiğini belirten Yurtsever, "Burada çelişkili ve ilginç olan durum ise belgenin düzenlendiği tarihte hem Sadrazam ve hem de Harbiye Nazır Vekili Damat Ferit'tir. Sözü edilen idam karar belgesi kişinin kendi kendine uydurarak verdiği ve üzerine de padişah kararı anlamına gelen 'İrade-i Seniye' yazısı bulunan belge Osmanlı bürokrasisinin padişah adına belge düzenlenmesi kurallarının dışında kurgulanmış sahte bir 'idam karar' belgesidir. Osmanlı Divanı Harp idam karar belgeleri Osmanlı kanunlar ve kararları denetleyen Şurayı Devlet Meclisinde görüşüldükten sonra sadrazam tarafından padişaha sunulmasını gerektirir. Ancak görülen odur ki, bahsi geçen belge padişahın imzası taklit edilerek İngiliz istihbaratı tarafından düzenlenmiştir" dedi.
Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın Nutuk kitabının 1927 yılında yapılan Osmanlı harfli ilk baskısında 1920 yılı mayıs ayı içindeki olaylar bölümünde kendisini hedef alan "idam kararından bahsetmemesinin" Vahdettin onaylı Osmanlı Devleti'nin böyle bir hukuki yaptırıma başvurmadığını göstermesi bakımından da önemli olduğunu ifade etti.
Son Osmanlı Padişah Vahdettin, kendi iradesi dışında baskı ve tehditler ve istihbarat oyunları ile hakkında düzenlenen sahte belgelerle Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Anadolu'da geliştirdiği milli mücadele hareketinin amacına varması için İngiliz yanlısı Damat Ferit'i görevden aldığını ifade eden Yurtsever, 21 Ekim 1920 ve 4 Kasım 1922 tarihleri arasında Teyfik Paşa'yı sadrazam olarak görevlendirdiğini, Vahdettin'in bu hareketi ile milli mücadeleye "dolaylı" destek verdiğini söyledi.
(ADN-AŞ-Y)

14.02.2013 17:29:44 TSI

Editör: Wan Haber