Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) desteğiyle İran’da turizm alanın da çalışmalarını sürdüren VAHATÜDER, Urumiye Ticaret Odasında kentin turizm alanında faaliyet gösteren turizmcilerle bir araya geldi.

Toplantıya Urumiye’nin Ticaret Odası Başkan Yardımcısı, Samed Poursoltani, Urumiye Belediye Başkan Yardımcısı Sohrab Abdullahzade, Kültür Turizm Müdür yardımcısı ve acenteler katıldı.

Urumiye Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Samed Poursoltani, Van’ın İranlıyı ağırlama konusunda yaptıklarını takdirle karşıladıklarını ve bu anlayışda Vanlıyı İran’a getirmek için kendilerinin de uygulamak istediklerini arzu ettiklerini söyledi.

Türkiye’de son zamanlarda yaşanan olaylardan ötürü turizmde ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Poursoltani, "Türkiye’nin emniyeti biraz değişiklik gösterdi. Ülkenin turizminde bir yüzde 40’lık azalma söz konusu oldu. Bizde bu düşüşe karşılık Urumiye ve Van bölgesinde bir şeyler yapmalıyız. Bu gidiş gelişlerde meselenin hedefleri konulmalı. Urumiye altyapı anlamında çok iyi bir noktada. Buraya gelenler yerel yönetimlerin yatırımlarını göreceklerdir. Urumiye’de Van gibi yatırımlarını yapıyor. Sizlerden ricam Urumiye’yi tanıtmanızı istiyorum. Bizde aynı işleri burada yapacağız. Festivaller oluyor buradan destek veriyoruz. Aynı şeyleri de siz yapmalısınız. Çok iyi bir ilişkimiz var. Her hafta Van Ticaret ve Sanayi Odası Necdet Takva ile görüşüp istişarelere de bulunuyoruz. Şuanda bizim en büyük problemimiz Kapıköy’de olan altyapı problemini çözmek. Kısa bir süre önce eski bakanınızla görüştük, kararını aldık. Valilerle Türkiye’de bir görüşmemiz olacak. Son olay bu toplantıyı erteledi. Ben 30 yıldır Van'a gidip geliyorum. Van böyle değildi. Van ne yaptı da bu hale geldi. Devlet veya esnafı ne yaptı. Bu konuda bizi bilgilendirin. Ne işler yaptınız da oldunuz Van? Erzurum’u geçtiniz. Bizde bunları öğrenmek istiyoruz. Burada uygulamak isteriz" dedi.

3-727.jpg

İranlıyı Van’a getirmek için yıllarını verdiklerini ifade eden Van Gölü Havzası Turizm Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, İranla olan ilişkiyi dahada ileriye götürmek istediklerini söyledi.

İran’da yapılan lobi faaliyetleriyle ilgili bilgiler veren Tunçdemir, "Kurduğumuz dernekle Van’daki hedeflerimiz büyütüyoruz. Sadece Van olarak değil Van Gölü havzası olarak adımlarımızı atıyoruz. Bölgesel, ulusal ve uluslararası hareket ediyoruz. İran pazarını nasıl daha ileriye taşıyıp beraber çalışmanın yollarını geliştirmek istiyoruz. Bu hedefle yola çıktık. Tanıtım konusunda biz Türkiye’de Van’da büyük işler yaptık. Biz atılım içerisine girdik. Yollarından hava ulaşımına tesisleşmeden eğitime birçok iş yaptık. Şimdide bunun meyvesini alıyoruz. İran’da belli alanlarda yatırım yapmalı. Otelcilikten tesisleşmeye kadar birçok alanda radikal kararlar almalı. Bu konularda ciddi değişiklikler yaparsa eminiz ki Türkiye’den de İran’a çok Vanlı Türkiyeli gelecektir" dedi.

DAKA’nın İran masası sorumlusu Oğuz Tuncay Görür’de amaçlarının sınırın iki yakasında bulunan kentler arasında işbirliği ve diyaloğu yükseltmek olduğunu belirtti. Görür, "DAKA olarak Hoy, Salmas ve bugünde Urumiye ziyaretlerimizi gerçekleştiriyoruz. Özellikle sınırın iki yakasındaki iki şehir arasında işbirliğini yükseltmek. Birlikte ne yapabilirizi arıyoruz. Bir araya gelindiğinde somut bir şeyleri ortaya koymakta zorlanıyoruz. Artık geldiğimiz noktada iyi temenniler ötesinde programlaştırmalıyız. DAKA olarak bölgenin kalkınmasında önemli bir ajansız. Kilit bir kurumuz. İran’la ilişkilerde de önemli çaba içindeyiz. Kurumumuzda İran’la yakın ilişki içinde olacak bir İran masası kurduk. Buradan yola çıkarak her zaman yüksek işbirliği içinde olmak istiyoruz. İran sanatıyla mimarisiyle kültürüyle ünlüdür. Ama insanlar bunları bilmiyor veya bilgi sahibi değiller. Bunun için sizlerin ve bizlerin iyi bir tanıtım yapması gerekir. Biz İran film günleri konser ve bir takım faaliyetlerde bulunacağız. Karşılıklı bir birimizi tanıtalım" dedi.

Türk heyeti, toplantı sonrası Urumiye Belediyesi'ni ziyaret ederek, Belediye Başkan Yardımcısı Sohrab Abdullahzade’de bir görüşme yaptı. İHA

Editör: Wan Haber