AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, dünya kuru üzüm ihtiyacının yüzde 30'unun Türkiye tarafından karşılandığını belirterek Almanya'nın kişi başına tüketim oranının Türkiye'den fazla olduğunu söyledi.
AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Yurttaş, Ege Palas Oteli'nde düzenlediği basın toplantısı ile Sultaniye üzümünün tanıtımı ve ihracat pazarındaki rakamlarına ilişkin açıklama yaptı. Amaçlarının Manisa'yı tanıtmak olduğunu belirten Yurttaş, dünyada 7,5 milyar hektar alanda üzüm üretiminin yapıldığını Türkiye'nin çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında birinci sırada yer aldığını belirtti. Çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 90'ının ihraç edildiğini açıklayan Yurttaş, ihracattan 600 milyon dolar gelir elde edildiğini ifade ederek şöyle konuştu: "Dünya kuru üzümünün yaklaşık yüzde 30'unu ülkemiz tek başına karşılamaktadır. En çok ihraç edilen ülkeler arasında İngiltere, Almanya, Hollanda yaş üzümde Rusya yer alıyor. 2010-2011 yılları arasında 205 bin ton ihraç edilmiştir. Türkiye'de 761 bin 310 dekar alanda çekirdeksiz kuru üzüm üretimi gerçekleşmektedir."

BİZ ÜRETİYORUZ AMA TÜKETEMİYORUZ
Kuru üzüm üretiminde Türkiye'nin ikinci dünyada birinci sırada yer aldığını hatırlatan Muzaffer Yurttaş, şunları söyledi: "Kuru üzümün kişi başına tüketim oranı 250 gram. İngiltere'de 1,5 kilo, Almanya'da 1,800 gram. Biz üretiyoruz ama tüketmiyoruz. Onlar nasıl tüketiyor? En çok ekmeğin, keklerin içinde üzüm tüketiyorlar. Aynı zamanlarda okul sütü projesi gibi okul üzümü projesi var. İlkokullarda çocuklarda 25-40 gram üzüm dağıtılmaktadır. Çok değişik tariflerle çeşitli gıdalarda kullanabilen ve güzel bir tad veren kuru meyvedir."
Manisalı siyasetçiler olarak düzenledikleri ortak akıl toplantılarında ortaya çıkan Üzümlü Ekmek projesinin fikir sahibi olduğunu söyleyen AK Partili Hüseyin Yurttaş; şöyle konuştu: "Vatandaşlarımız Afyon'un Niğde'nin Trabzon'un ekmeklerini alır. Manisa'nın tanıtımı hem de üzüm götürebilmeleri için üzümlü ekmeği önerdik. İlk kez Alaşehir'de bir fırıncımızı üzümlü ekmeği üretti. Daha sonra merkezde ve Salihli'de çeşitli unlu mamülleri üretime geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası'nda kısa zamanda üzümlü ekmek üretilmesini istiyoruz."

MECLİS'TE YORGUN DÜŞENLERE İKRAM ETTİK
TBMM'de fazla mesai harcayan siyasilere zaman zaman üzüm ikram ettiklerini açıklayan Yurttaş; sözlerini şöyle sürdürdü: "Meclis'teki bütçe görüşmeleri sırasında bölge programları sırasında üzümü tanıtmak için elimden geleni yapıyorum."
25 gramlık poşetler halinde 1 milyon üzümün dış hatlarda ücretsiz dağıtımını yaptıklarını anlatan Yurttaş, üzümün faydalarını şöyle sıraladı: "Genel Cerrahi Uzmanı olduğum için üzümün faydalarını da en fazla bilen kişiyim. Üzüm bir sağlık deposudur. Üzüm tek başına bir eczanedir. Karaciğer hastalıklarında özellikle kansızlığın ilacıdır. Antioksidan ve antikanserojen madde içermektedir. Unutkanlığa iyi gelmektedir. Hafızayı güçlendiricidir. Sporcularda ve ağır işlerde çalışanlarda doping etkisi oluşturur. Üzüm beslenme çantalarında yer almalı. STK ve belediyelerin dağıttığı gıda yardım paketlerinde bulunmalıdır. Afrika'da açlık çeken ülkelere gönderilebilecek bozulmayan ve dağıtımı kolay gıda maddesidir."
AK Partili Vekil, son olarak üzümün hedef pazarındaki ülkeler listesinde AB ülkeleri, Çin, Hindistan, Güney Kore, Amerika'nın yer aldığını ve söz konusu ülkelerde ziraat fuarlarındaki etkinliklerle Sultaniye üzümünün tanıtılacağını sözlerine ekledi.
(AH-HO-Y)

08.02.2013 11:59:05 TSI

Editör: Wan Haber