Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezi Oto Bakım Onarım Kursu Sertifika Töreni Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.
Toplantıya Düzce Valisi Adnan Yılmaz, Düzce İŞ-KUR İl Müdürü Celil Kuzu, Düzce TSO Başkanı Metin Büyük, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet İbrahimoğlu, Düzce Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Hasan Sarı, UMEM Kapsamında sertifika programına destek veren işverenler ve sertifika almaya hak kazanan kursiyerler katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Düzce TSO Başkanı Metin Büyük yaptı. Büyük, "Bir tarafta işsiz gençler, bir tarafta ise aradığı nitelikli elemana ulaşamayan işverenlerin bulunduğu bir piyasada bulunmaktayız. Buradaki sorunun altında yatan en önemli nedenlerden biri de mesleksizliktir. Bu arz-talep uyuşmazlığından kaynaklanan işsizliğe çözüm yaratmak için Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri projesi başlatıldı. Kursların alanları, firmalardan alınan iş gücü stajyer talepleri doğrultusunda belirlenmektedir. Bu çerçevede kurslar, öncelikle sanayi alanındaki işveren ihtiyaçlarına göre açılmaktadır. Toplam eğitim en fazla 6 aydır. Kursiyerlerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Kurslar boyunca, iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta primi yatırılmakta genel sağlık sigortası yaptırılmakta ve kursiyerlere cep harçlığı verilmektedir" dedi.
Büyük, Düzce için 705 kişilik UMEM projesi hazırlandığını belirterek, "138 kişi kurs sırasında kendi isteğiyle ayrıldı. 234 kişilik istihdam sağlandı. 204 kişi de şu anda proje kapsamında kurs almaktadır" ifadelerini kullandı.
Düzce TSO Başkanı Metin Büyük'ün ardından Düzce Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Hasan Sarı söz aldı. Sarı, "UMEM, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile TOBB ETÜ arasında yapılan işbirliğiyle ilk etapta 81 ilimizde 111 okul pilot seçilerek; makine altyapılarının iyileştirilmesi, öğretmenleri hizmet içi eğitimden geçirerek İŞ-KUR'a kayıtlı işsizlere sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikleri kazandırabilecek altyapı hazırlanması benimsenmiştir. Bu kapsamda 5 branşta 24 öğretmenimiz hizmet içi eğitime alınmış ve okulumuza işsizlere sanayinin istediği nitelikleri kazandırma kabiliyetini arttırmak için 686 bin 245 TL'lik makine teçhizat alınmış ve eğitimlere başlanmıştır. 8 Ekim 2012 tarihinde başlayan, 18 Aralık 2012'de sona eren Oto Bakım Onarım kursunun teorik kısmını Düzce Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Motorlu Araçlar Teknolojisi Alan Atölyelerinde tamamlanmıştır. Bu süreçte Otomotiv Diagonistiği başta olmak üzere, İş Güvenliği ve İnsan Sağlığı, Motor Mekaniği, Elektriği ve Elektroniği, Subap, Ateşleme sistemleri konularında eğitimler verilmiştir. Bu eğitimler sırasında ve projeye destek veren özel sektör kuruluşlarımıza ve kurslara katılan tüm öğrencilerimize teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.
Toplantıda son olarak Düzce Valisi Adnan Yılmaz konuştu. Yılmaz, "Bu eğitimler sayesinde gençlerimiz iş buluyor, sanayicimiz de nitelikli elemanlarına kavuşuyor. Bu ve benzeri kurslarımızın çoğalarak devam etmesini istiyoruz. Kurslara gençlerimizin rağbet etmelerini istiyoruz. İş adamlarımızın kurslara ve bu tarz projelere destek olmalarını istiyoruz. Bu seferberliği büyük hızla sürdürmek istiyoruz" dedi.
Toplantının son bölümünde kursiyerlere sertifikaları tek tek dağıtıldı ve toplantının sonunda hatıra fotoğrafı çekildi.
(AY)

08.01.2013 15:30:07 TSI

Editör: Wan Haber