Denizli Devlet Hastanesi Acil Uzmanı Doktor Alten Oskay, mantar zehirlenmelerinin yağışlı dönemlerde arttığını ve zehirli mantarlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Mantar zehirlenmelerinin doğal alanda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan mantarların tüketilmesiyle oluştuğunu belirten Uzman Dr. Alten Oskay, Denizli ve çevresinde çok çeşitli zehirli ve zehirsiz mantar türüne rastlandığını ifade etti. Mantarın kusma, ishal, çarpıntı gibi belirtilerinin olduğunu söyleyen Dr. Oskay, "Denizli ve çevrelerinde Amanita muscaria, Coprinus atramentarius, Galerina marginata, Gyromitra esculenta gibi yetişen zehirli mantarlar çoktur. Zehirli mantarların tüketilmesiyle birlikte hastalarda hafif mide rahatsızlıklarından koma ve ölüme kadar birçok sonuç ortaya çıkmaktadır. İlk şikayetler genellikle tüketimden sonra iki saat içinde oluşmakla birlikte, rahatsızlığın ortaya çıkması mantarın türüne göre 624 saate kadar uzayabilmektedir. Bu belirtiler arasında kusma, ishal, barsak krampları üşüme, titreme, baş ağrıları, kas ağrıları, sersemlik, görme bozuklukları, çarpıntı, ağız kuruluğu, nöbetler gelmektedir" dedi.
Zehirli mantarların saklama yöntemleriyle de etkisini yitirmediğini belirten Dr.Oskay, "Mantar zehirleri pişirme, konserveleme, kurutma ve dondurmaya da dayanıklı olduğundan dolayı bu yöntemlerle mantar zehirlenmesinden korunmak mümkün değildir. Bahar aylarında, yağışın bol olduğu mevsimlerde sıklığı artan bu zehirlenmeler tüketilen mantar miktarından bağımsız etkilere sahiptir. Mantar zehirlenmelerinin çoğunun doğrudan kesin bir tedavisinin olmaması, sadece bulgulara yönelik müdahale yapılması da durumu daha da zorlaştırmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı genel olarak kabul gören görüş kültür mantarı dışındaki tüm mantarları zehirli kabul etmek gerektiği yönündedir" diye konuştu.
Dr. Alten Oskay kültür mantarının tüketilmesi gerektiğini belirtirken, kültür mantarın bol su ile yıkanarak pişirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Dr. Oskay satın alınan kültür mantarının ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, tarihi ve üretim izni gibi bilgilerin yer almasının da zehirli mantar riskini azaltacağını sözlerine ekledi.
(EV-SK-Y)

15.01.2013 16:50:01 TSI

Editör: Wan Haber