Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Loğman Aslan, bahar mevsiminde sadece çiftçilerin hazırlık yapmadığını ifade ederek, “Çiftçilerimizin yanında kuşlar ve böceklerde üremek için yuvalarını yaparlar. Kendi bahçe ve tarlamızı temizleyeceğiz derken yangını etrafa yayılmasına neden olup kuşların ve böceklerin yuvalarının ve kendilerini yakarak birçok canlının üremesini engellediğimiz gibi neslinin tükenmesine sebep” dedi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan YYÜ Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Loğman Aslan, baharın gelmesiyle birlikte çiftçilerin bahçe ve tarlalarda ekim hazırlıklarına başladıklarının görüldüğünü ifade ederek, “Şehir merkezinde, site önlerinde ve parklarda bahar hazırlığı yapıldığı görülmektedir. Geçen seneden kalan anızları, bitki artılarını toplayıp bir kenarda imha etmek ve bahçe ve tarlaya gübre yerine kullanmak yerine temizlemek kolay olsun diye yakılmaktadır. Anız yakmanın bu kolaylığı yanında birçok zararı vardır. Yaban hayvanlarının, kuşların yuvaları yanar. Ağaçlar yanar, yanmayanlar kurur, toprak verimliliği azalır. Toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilir. Toprak canlılarının bıraktığı birçok maddelerle oluşturulan yaşam ortamı yakılarak yok edilir. Toprak yel ile üfürülerek sel ile süpürülerek erezyona ‘taşınarak’ uğrar. Toprak yorgunluğu artar. Toprak yağmur suları ile taşınır ve toprak içerisinde toprağın açtığı kanallar çöktüğü için su depolanmaz. Doğal denge bozulur. Orman yangınlarının çıkmasına sebep olurlar. Anızla birlikte çok zaman diğer komşu tarla ve bahçeleri de yanmaktadır. Anız yakmalarla zaman zaman yerleşim alanları da yanmaktadır. Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır” dedi.

Bahar mevsiminde sadece çiftçilerin hazırlık yapmadığını ifade eden Doç. Dr. Aslan, “Çiftçilerimizin yanında kuşlar ve böceklerde üremek için yuvalarını yaparlar. Kendi bahçe ve tarlamızı temizleyeceğiz derken yangını etrafa yayılmasına neden olup kuşların ve böceklerin yuvalarının ve kendilerini yakarak birçok canlının üremesini engellediğimiz gibi neslinin tükenmesine sebep olup bu güzelliklerin gelecek nesillere aktarılmasına engel oluruz.

Birçok canlıyı yakarak yok etmek ve kendi toprağımıza zarar vermek yerine anızları yakmadan toprakla karıştığında gübre olarak görev yapacağından hem toprağımızın kalitesi hem de verimde artış olacak. Ayrıca çok sayıda canlıda yanarak yok olmayacaktır.
Van ilimizde geçen sene meralarda ve sulak alanlarda çıkan yangınlar çevreye ve yaban hayvanlarına büyük zara vermiştir. Toprağımızın, ağaçlarımızın, yaban hayvanlarımızın yok olmaması için bilinçsizce tarlalarımızdaki anızları, otlak, mera ve sulak alanlardaki sazlıklarımızı yakmayalım. Bu alanlarda yangın çıkaranlara cezai işlem uygulanmaktır” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber