Tedavi edilmemesi ve erken teşhis konulamaması durumunda alerjinin astıma neden olabildiğini kaydeden İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, polen alerjisi olanlara, bahar aylarında sabahları kapı ve pencerelerini açmamaları, evin dışında spor yapmamalarını önerdi. Polen alerjisinin, tedavi edilmemesi durumunda astım ve bronşit gibi hastalıklara neden olabileceğini vurgulayan Dr. Acar, “Belirtiler çoğunlukla soğuk algınlığı sanıldığı için teşhis gecikiyor. Kendilerinde polen alerjisi belirtileri hisseden kişiler, vakit kaybetmeden doktora başvurmalılar. Aksi halde alerji hastalığa dönüşüp, astım ve bronşite neden olabilmektedir. Yapılacak deri ve kan testleri sayesinde, hangi bitkinin polenlerine alerji yaptığı belirlenip, uygun tedavi gerçekleştiriliyor. Alerjik şikayetlerin arttığı dönemlerde ise göz ve burun damlaları kullanılabilir” dedi.
 

Dr Acar, polen alerjisinin, çoğunlukla 5-40 yaş grubu arasında ki kişilerde görüldüğünü ve bu hastalığa yakalanan kişi sayısının günümüzde daha da arttığı söyledi. Dr. Acar, “Polenler yılın belli aylarında ve sürelerinde havada azami miktarda bulunmaktadır. Polen en yaygın olarak mevsim geçişlerinde görülür. Bahar aylarında bitkilerin çiçek açması, yaz sonunda çimenler ve pelinler polen miktarının arttığı zamanlardır. Polen alerjisi belirtileri olarak da burun akması, kaşınması, burunda tıkanma ve hapşırmadır. Ayrıca Gözlerde sulanma, kaşıntı ve şişmeler gözlenir. Polen sezonunda, bazı hastalarda astım görülür. Bu belirtiler hastanın etrafında ki kişiler tarafından kolayca anlaşılır fakat diğer tür rahatsızlıklar sadece hasta tarafından hissedilebilen belirtilerdir. Vücut bir tamamen tepki gösterir. Polen alerjisi olan kişi yorgunluk ve halsizlik hisseder, konsantre olma ve öğrenme kabiliyetinde azalma olur. Polen alerjisi kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkiler” ifadelerini kullandı.
 

Polen alerjisi konusunda uzman olan doktorlar tarafından uygulanan iğne testi sayesinde, kişinin polene, ev tozlarına, küf mantarına, hayvan tüylerine olan hassasiyeti öğrendiğini belirten Dr. Acar, “İğne testinde polen alerjisini etkileyen bir maddeden küçük bir damla cildinize damlatılır. Bu damlanın içinden derinizden küçük bir delik açılır. Kızarık, kaşıntılı beyaz kabartılı bir alan gözlenirse bu alerjiniz olduğuna işarettir. Bu testten 3-10 gün önce herhangi bir alerji karşıtı ilacın kullanılmaması çok önemlidir çünkü test sonucunu yanlış etkileyebilir. Kan testi de polen alerji bulgusunda kullanılan yöntemlerdendir” şeklinde konuştu.
 

İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, polen alerjisi tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında da bilgiler vererek, şunları söyledi:
 

“Polen alerjisi olan kişiler özellikle temizliğe önem vermeli, ağır kokulara ve tütün dumanına maruz kalmaktan kaçınmalıdır. Polenlerin gün içinde havada en yoğun olduğu vakitlerde yani sabah ve akşam arasında ev havalandırılmamalıdır. Yine bu vakitlerde çamaşırlar dışarıda kurutulmamalı çünkü polenler çamaşırlara yapışabilir. Yatmadan önce, vücudunuza yapışan polenlerden kurtulmak için duş almanız da fayda vardır. Güneş gözlükleri gözdeki rahatsızlıkları azaltıp ve polenlerin göze ulaşmasını engelleyebilir. Özellikle astım hastaları polenlerin yoğun olduğu zamanlarda dışarı çıkarken maske kullanmaları gerekir.”

Editör: Wan Haber