Mersin Eczacı Odası Başkanı Hüseyin Şimşek, Türkiye'nin tablet şeklinde ilaç benzeri, bitkisel olduğu iddia edilen ürünlerin satıldığı bir çöplük haline geldiğini belirterek, halka ölüme kadar götürebilen bu ürünleri almamaları çağrısında bulundu.
Mersin Eczacı Odası Başkanı Şimşek, piyasada hemen hemen her ortamda rahatlıkla satılan ve tamamen bitkisel olduğu iddia edilen ilaç dışı ürünler ile sahte ilaçlar konusunda vatandaşları uyardı. İHA muhabirine konuyla ilgili açıklama yapan Şimşek, Türkiye'de ilacın tek sahibi ve patronunun Sağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu olduğunu söyledi. Şu anda eczanelerde satılan tüm ilaçların bu kurum tarafından ruhsatlandırılarak piyasaya sunulduğu bilgisini veren Şimşek, eczacıların sağlık ürünlerini her aşaması kaydedilen, dünyada benzeri olmayan son derece güvenli ve özel bir yöntem olan İlaç Takip Sistemi ile halka sunduklarını aktardı. İlaç dışı sağlık ürünlerini de kalite, üretim, gerekli izinler ve ülke ruhsatlarını araştırarak eczanelere soktuklarını ifade eden Şimşek, "Yalnız Türkiye, ilaç dışı ya da gıda takviyesi diyebileceğimiz vitaminler, cinsel gücü arttırıcı ürünler, bitkisel olduğu iddia edilen zayıflama ilaçları, ağrı kesici olduğu iddia edilen ürünler, romatizma, koroner arter veya kalp hastalıklarında kullanıldıkları iddia edilen bir sürü bitkisel tablet şeklinde, yutulabilir halde ilaç benzeri ürünlerin ilaç şişelerine konularak satıldığı, bu pazarın yoğun olarak suistimal edildiği bir çöplük haline geldi" dedi.
Şimşek, bu ürünleri piyasaya arz edebilmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na üretim izni için başvurmanın ve bir numara almanın yeterli olduğunu kaydetti. Bu tür ürünlerin çoğunun Tarım Bakanlığı'nın numarasıyla, bazılarının da ruhsatıyla piyasaya sunulduğuna dikkat çeken Şimşek, "Ama tamamen bitkisel ve cinsel gücü arttırıcı olduğu iddia edilen ürünlerin içine baktığımız zaman şu anda piyasada kullanılan ve tıbbi olarak belli oranlarda kullanılması gereken etken maddelerin daha henüz insan sağlığına yararlı ya da zararlı olduğu kanıtlanmamış türevlerinin olduğunu görüyoruz. Bu türevleri kullanan hastaların bir kısmının zaten yaş olarak ileri olduğunu ve bazı hastalıklarla beraber olduğunu bildiğimiz için bu insanlar evlerinde kalp krizi veya başka sebeplerle maalesef ölüp gidiyorlar. Ve Türkiye'de literatür o kadar zayıf ki, otopsi o kadar az yapılıyor ki, bunların gerçek sebebi ortaya çıkmadan bunları bu kalp kriziyle defnediyoruz" diye konuştu.

"SAHTE İLAÇLARLA İNSANLARA UMUT SATIYORLAR"
Bu ürünlerin internet sitelerinde, pazar yerlerinde, benzin istasyonlarında, merdiven altı yerlerde, 'vitamin eczanesi' gibi eczane ismi kullanılarak ya da doktor olduğu şaibeli kişilerin isimleri kullanılarak piyasaya sürüldüğüne işaret eden Şimşek, bu kişilerin çok yüksek rakamlara insanlara umut sattıklarının altını çizdi. İnsanların da kötü şartlarda hazırlanmış, sterilitesine dikkat edilmemiş bu ürünleri zayıflamak, cinsel gücünü arttırmak ya da bazı hastalıklarına çare olacağı umuduyla kullandıklarını dile getiren Şimşek, eczacıların da pek çoğu Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA tarafından onaylanmış ve standardizasyonu sağlanmış, kalite seviyesi çok yüksek bazı bitkisel ürünleri hastalarına sunduklarını ancak bunu yaparken yan etkilerini ve ne kadar kullanılması gerektiğini anlattıklarını belirtti. Bazı bitkisel ürünlerin ilaçlarla etkileşime girebileceğine ve bilerek kullanılması gerektiğine dikkat çeken Şimşek, "Bitkisel ilaçlarla ilgili eğitim alan meslek grubu eczacılardır. Ama biz halk olarak aktarlara gitmeyi, internetten, merdiven altı yerlerden almayı severiz ve maalesef çoğu zarar görür ya da hiçbir etkisi olmayan bir ürünü alsa bile cebinden bir sürü para vermiş olur. Zaten hasta olan insanlar bunları kullandığı için diğer ilacın etkisini azaltıp ya da birden bire patlatıp yükseltmesi gibi etkileşimleri de görmez ve bilemez. Bunlar da bazen çok tehlikeli ve geri dönüşü olmayan fizyolojik sorunlar yaratır. Sonunda ölüm olan vakaları da maalesef televizyon haberlerinden görüyoruz. Orada 'zayıflama ilacı kullandı vefat etti' dedikleri zaman, o ilaç kelimesini kullandıkları zaman eczaneden çıkmadığını bildiğimiz halde biz hicap duyuyoruz. Bu bitkisel taklitçiler ilacın adını kullanarak insanlardan güven alıyorlar" ifadelerini kullandı.

"TARIM BAKANLIĞI İLE SAĞLIK BAKANLIĞI ARASINDA ERK SAVAŞI YAŞANIYOR"
Bu ürünlerin tamamının çok acil olarak Tarım Bakanlığı'nın ruhsatından iptal edilmesi ve Sağlık Bakanlığı'na geçmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, denetimlerin arttırılması ve çoğunun ruhsatlarının gözden geçirilip iptal edilmesi gerektiğinin altını çizdi. "Burası bir çöplük değil. Bu ülke insanının canı değerli" diyen Şimşek, Sağlık Bakanlığı'nın zaman zaman müdahale etmeye çalıştığını ancak bu kez de elindeki gücü bırakmak istemeyen Tarım Bakanlığı ile gerginlik yaşadığını ve iki bakanlık arasında bir erk savaşı yaşandığını ileri sürdü. Ruhsat çıkarmanın çok kolay olduğunu ve rahatlıkla suistimal edildiğini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:
"Bu ruhsatların çok sağlıklı olması gerekiyor, çok iyi denetimlerden geçtikten, çok iyi analizler yapıldıktan sonra verilmesi, piyasa analizlerinin düzenli olarak yapılması gerekiyor. Ve bunların eczane dışında satılmaması gerekiyor. İlaç dışı da olsa tablet şeklindeki ağızdan alınan hiçbir ürün gıda diye tanımlanamaz. Bunlar tablet ve ilaca benziyor, ilaç gibi özendiriliyor. Bunların benzin istasyonunda, manavda, pazarda ne işi var Allah aşkına? Halkı suiistimal etmekten başka hiçbir şey değil."
Vatandaşları da uyaran Şimşek, "Halka söyleyeceğim tek şey çok net; almayın. İnternetten, pazardan, bu tür satıcılardan mal almayın. Nasıl güveniyor insanlar onu da bilmiyorum, can sonuç olarak, almayın, o kadar basit" dedi.
(KYM-CC-Y)

12.12.2012 11:50:31 TSI

Editör: Wan Haber