Memorial Diyarbakır Hastanesi'nde görevli Op. Dr. Erdem Çetin, çalışan kalbe uygulanan bypass hakkında açıklamalarda bulundu.
Çalışan kalbe bypass ameliyatının, cerrahi özel yöntemler kullanarak, sadece üzerinde çalışacağı kalp bölgesinin hareketlerini azalttığını belirten Op. Dr. Çetin, bu sırada kalbin, hem vücuda hem de kendisine kan pompalamaya ve yaşam için gerekli fonksiyonu oluşturmaya devam ettiğini ifade etti. Klasik açık kalp ameliyatlarından sonra, bilinç bozuklukları, davranış değişiklikleri, böbrek yetersizliği, karaciğer enzimlerinin yükselmesi, mide ve bağırsak hareketlerinin azalması gibi düşük kan basıncına bağlı sorunların gelişebileceğini anımsatan Çetin, çalışan kalbe bypass uygulaması ile kalp akciğer pompasının kullanıldığı ve geçici olarak kalbin durdurularak devre dışı bırakıldığı açık kalp ameliyatlarının olası risklerinin en aza indirildiğini ifade etti. Çalışan kalbe bypass işleminin uygulanması gerektiği hastalar hakkında bilgi veren Çetin, "Kalp kasılma fonksiyonları ileri derecede azalmış, kalp, akciğer pompasını tolare edemeyecek hastalarda, daha önceden felç veya geçici iskemik atak geçirmiş kişilerde, ileri derecede böbrek yetersizliği olanlarda, kronik akciğer hastalığı bulunanlarda, tedavi olan veya tedavi edilmiş kansere yakalanmış hastalarda, 70 yaş ve üstü hastalarda uygulandığında yararlı sonuç sağlar" dedi.
Çalışan kalbe bypass uygulanmasının, ameliyat sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek riskleri en aza indirdiğini aktaran Çetin, "Bu işlem, kalp fonksiyonlarının daha iyi korunmasını sağlar. Özellikle riskli hastalarda ameliyat başarısını artırır. Hastanede kalış süresini azaltır. Yoğun bakımda kalış ve solunum cihazına bağlı kalma süresini azaltır. Hastanın ameliyat sonrası iyileşme süresini kısaltır. Ameliyat sonrası halsizlik ve iştahsızlık gibi şikayetleri azaltır. Kalbin kan ihtiyacını en aza indirir ve göğüs kesilerinde, enfeksiyon risklerinin azalmasını sağlar" şeklinde konuştu.
(YRT-AKK-Y)

11.12.2012 13:36:07 TSI

Editör: Wan Haber