Özel Memorial Diyarbakır Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nde görevli Op. Dr. Necati Aksoy, doğru ayakkabı seçiminin yapılması konusunda önerilerde bulundu.
Yaşın ilerledikçe ayak tabanında çökme sonucu ayakların uzayıp ya da genişlediğini belirten Op. Dr. Necati Aksoy, ayak numarasının aralıklı olarak kontrol edilmesi, alışveriş yaparken de mutlaka her iki ayakkabının denenmesi gerektiğini söyledi. Yanlış ayakkabının ayak burkulmasına neden olabileceğini ifade eden Aksoy, ayakkabı alırken mutlaka dikkat edilmesi gereken kuralların olduğunu kaydetti. Aksoy, "Bu kurallara dikkat edilmediği taktirde ayakkabı, ayağı olumsuz yönden etkiler Ayağa uygun olmayan ayakkabı ayakta birçok probleme neden olabilir. Bunlardan sadece biri olan ayak burkulmalarını önlemek için ayakkabı alırken daha geniş ve daha kısa topuklu olanlar tercih edilmelidir. Parmaklarınızın normal şeklini korunması için, sivri burunlu ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Ayakkabı seçerken altının şok alıcı özelliği olmasına dikkat edilmelidir. Tahta veya kalın malzemeden yapılmış, esnek olmayan, tabanı çok ince ayakkabılar ayak bağ ve eklemlerine aşırı yük bindirerek ağrıya neden olur" dedi.
Kadınların giydiği topuklu ayakkabıların ayak sağlığınızı tehlikeye attığını dile getiren Aksoy, 8 santimetreden uzun topuklu, sivri uçlu ayakkabıların uzun süreli kullanılmasının ardından bel, kalça, diz, ayak bileği ve ayağın ön kısmında anormal yüklenmelere neden olduğunu anlattı. Aksoy, "Yüksek topuklu bu ayakkabılar postur adı verilen fizyolojik duruşu bozar. Bel, kalça, diz, bacak kasları ve ayak bileğinde postur bozukluğundan kaynaklanan anormal kuvvet yoğunlaşması ise pek çok hastalığa yol açabilir. Sağlığa uygun şekilde üretilmeyen ayakkabıların ayak terlemesi ve kokusunun yanı sıra ayak, topuk, baldır ve bel ağrısı, çabuk yorulma gibi işlevsel bozukluklara yol açtığı da bilinmektedir. Bu tür ayakkabılar, basma bozukluğu, bilek burkulması, tırnak batması, mantar, nasır, deri çatlakları, damar hastalığı ve ayakta şekil bozukluğu gibi birçok rahatsızlığı beraberinde getirir" diye konuştu. Ayakkabı alınırken dikkat edilmesi gereken konuları anlatan Op. Dr. Aksoy, şu önerilerde bulundu:
"Ayakkabının iç kısmı çok kaygan ve sert olmamalı ve ayağın doğal yapısına yani ayak kavislerine destek verecek biçimde olmalıdır. Ayakkabının parmak ucundaki yüksekliği, ayakkabının içinde parmaklarınızı kıvıracak kadar yüksek ya da esnek olmalı. Ayakkabı alırken ayakkabının zamanla açılıp ayağınıza uyacağını düşünmek yerine, ayağa tam uyum gösteren numara alınmalıdır. Ayak yaralanmalarını en aza indiren kösele tercih edilmeli, naylon ve benzeri ayakkabılardan da kaçınılmalıdır. Ayağın anatomik yapısına uyum göstermeyen ayakkabıyı giymek hem sakıncalıdır, hem de ayağı deforme eder. En uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır."
(ÜN-YRT-AŞ-Y)

25.12.2012 15:03:28 TSI

Editör: Wan Haber