Uzmanlar, kış aylarında yeme alışkanlıklarının değişmesi ve metabolizmadaki hareket hızının azalmasıyla birlikte pek çok kişide görülen kabızlığa karşı uyardı.
Günlük yaşamda yapılacak basit ve pratik değişikliklerle bu durumun önlenebileceğine dikkat çeken uzmanlar, su tüketiminin artırılmasını istedi. Uzmanlar, bu dönemde meyvelerin suyu yerine bütün olarak tüketiminin posa alımını artıracağından bağırsak sağlığı için daha yararlı olacağına dikkat çekti. Delight Beslenme Eğitim ve Danışmanlık Merkezi sahibi Diyetisyen Dilan Dalgıç, kış aylarında özellikle yeme alışkanlıklarının değişmesi ve hareketin azalmasıyla birlikte pek çok kişi kabızlıktan yana şikayetçi olduğunu söyledi. Dalgıç, günlük yaşamda yapılacak basit ve pratik değişikliklerle bu durumun kolayca önlenebileceğini dile getirdi.
Soğuk havanın etkisiyle azalan su tüketiminin artırılmasını isteyen Dalgıç, sağlıklı, yetişkin bireylerin her gün en az 1.52 litre su tüketmesi gerektiğini kaydetti. Dalgıç, çay ve kahve tüketiminin ise sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekti.
Sebze-meyve çeşitliliğinin yaz aylarına göre azalsa da her gün mutlaka bir öğünde sebze tüketilmesini öneren Dalgıç, "Meyve tüketimi ise yemekler sırasında değil gün içine dağıtılarak tüketilmelidir. Meyvelerin suyu yerine bütün olarak yenilmesi posa alımını artıracağından bağırsak sağlığı için daha yararlı olacaktır. Ayrıca kırmızı et ve tavuk etine göre sindirimi daha kolaydır. Haftada 1-2 kez mutlaka tüketilmelidir" diye konuştu.
Öğün atlamanın metabolizma hızınızı azaltıp kabızlığın oluşmasına yol açtığını ifade eden Dalgıç, "Her gün yapacağınız düzenli ana ve ara öğünler bağırsak hareketlerinizi artıracaktır" dedi.
Günlük beslenmede pirinç, makarna, beyaz ekmek yerine bulgur, tahıllı ekmek ve kepekli makarnaya yer vermenin kabızlığı önleyeceğinin altını çizen Diyetisyen Dilan Dalgıç, zengin posa içeriğine sahip olan kuru baklagillerin ise haftada 2-3 kez tüketilmesini istedi. Dalgıç, kuru baklagillerin yemek olarak, çorbada veya salatalarda da tüketebileceğini ifade etti.
Her ana öğününde mutlaka bol miktarda salata tüketilmesini tavsiye eden Dalgıç, "Özellikle çiğ yenilen sebzeler vitamin, mineral ve posa açısından oldukça zengindir. Soğuk havalarda dışarıda spor yapmak için iyi bir fikir olmayabilir. Ancak evde ve iş yerinde yapacağınız küçük egzersizler kabızlık durumunu önlemeye yardımcı olacaktır. Sabahları aç karnına 1 büyük bardak su ile birlikte yenilecek kuru erik veya kuru kayısı sindiriminizi hızlandırır" şeklinde konuştu.
(MMY-BÖ-AŞ-Y)

23.01.2013 10:49:27 TSI

Editör: Wan Haber