Adıyamanlılar Vakfı Adıyaman Şubesi'nde düzenlenen seminerde konuşan Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Akkay, Adıyaman'ın eğitim sorunları hakkında katılımcılara bilgiler verdi.
Düzenlenen seminere; Adıyamanlılar Vakfı Adıyaman Şube Başkanı Murat Demirkol, Şube Başkan Yardımcısı Mustafa Akbaş, komisyon üyeleri, Adıyamanlılar Vakfı Adıyaman Şubesi yönetim kurulu üyeleri ve öğretmenler katıldı.
Adıyamanlılar Vakfı Adıyaman Şubesi toplantı salonunda yapılan seminerde konuşan Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Akkay bilgiler vererek, sorunların çözümü için öneriler sundu.
Akkay konuşmasında, "Adıyaman'daki eğitimin sorunlarla boğuşmasındaki temel esas veli, öğretmen ve idare işbirliğinin yeteri kadar işlevsel olmamasından kaynaklanmaktadır. Okullarımızdaki rehberlik faaliyetlerinin sadece kağıt üzerinde kalması, rehberlik çalışmalarının amacına uygun yapılmaması, bunları destekleyen faktörler arasında yer almaktadır. Okullarımızın fiziki durumlarının kötü olması ve Bakanlığın eğitim konusundaki müfredatlarının sürekli değişmesi ve bir türlü bir yörüngeye oturtturulamamasıdır. Öğretmenlerimizin kendini geliştirecek hiçbir etkinlikte bulunmaması, kitap okumaması eğitimin başlıca sorunları arasında yer almaktadır. Öğretmenlerimiz ölçülü dille konuşamadığı için kötü model olmaktadır. Öğretim programlarının ilkeleriyle öğretmenlerin uygulamaları birbirini tutmuyor. İdareciler bilgi birikimi noktasında yetersiz. Öğrencilerimizin bir kısmı Haziran ayı ile Ekim ayı sonuna kadar il dışında mevsimlik işçi olarak çalışmaktadır, okula devam edememektedir. En iyi öğrencilerimiz İstanbul, Ankara ve çevremizdeki büyük illere gidip okumakta. Bu durum da Adıyaman'ın başarısını azaltıyor. Okulların bünyesinde bulunan kütüphane, laboratuvar gibi birimler ya olmamakta ya da yeterli malzeme barındırmamaktadır. Öğrenciler sadece sınavlara yönelik hazırlandıkları için 4 temel dersin dışında diğer dersler ve etkinlikleri gereksiz görüyor. Sadece test çözüyor, ne yazıyor ne okuyor. Özellikle kenar mahallelerde ve kırsalda evler sobalı olduğundan birçok öğrencinin kendisine ait bir odası bulunmamaktadır. Bu öğrenciler için ücretsiz okuma salonları oluşturulmalı. Öğrenciler çalıştığı için okula gelemiyor. Öğrenciler okuduklarını anlamıyor. Buna dönük çalışmalar yetersiz" diyerek çözüm için sıralanan bu sorunların çözülmesi gerektiğini dile getirdi.
(CK-SO-Y)

28.01.2013 14:43:21 TSI

Editör: Wan Haber