Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetler Şubesi Müdürü ve İlkyardım Eğitimcisi Barış Fidan, "Özellikle yanık vakalarında halen 2013 Türkiye'sinde görüyoruz ki diş macunu, salça ve her türlü mutfak ürünleri sürüp gelme hadiseleri halen devam ediyor. İlkyardımda neyi yapmamız gerektiği kadar, neyi yapmamamız gerektiği de çok önemlidir. insanımız gerçekten de çok yardım sever ama, kaş yapalım derken göz çıkartıyoruz" dedi.
Acil Sağlık Hizmetler Şubesi Müdürü Barış Fidan, kadınlara yönelik verdiği bir ilkyardım eğitiminde, "Trafik kazalarında ülkemizde işlenen şöyle bir genel kural vardır. Mutlak suretle araç ters dönmüşse düzeltilmeye çalışılır. Araç içerisinde yaralı varsa, mutlaka karga tulumba tabiriyle çıkarılmaya çalışılır. Hangi hallerde aracın içerisinde yaralı çıkarılması gerektiği üzerinde duruyoruz" dedi.
Fidan, yanık vakalarıyla alakalı olarak şöyle konuştu: "Özellikle yanıklarda halen 2013 Türkiye'sinde diş macunu, salça, her türlü mutfak ürünleri sürüp hastaneye gelme hadiseleri devam ediyor. İnsanımız gerçekten çok yardımsever ama, kaş yapalım derken göz çıkarıyoruz. Bu verdiğimiz ilkyardım eğitimlerinde neyi yapmamız gerektiği kadar neyi yapmamamız gerektiğini de biz anlatıyoruz. Artık kreşteki 3-4 yaşındaki çocuklarımız bile ilkyardım konusunda çok bilinçliler."
Bayılmalarda ne yapılacağına değinen Fidan, şunları söyledi: "Bayılmada yapılacak tek tedavi, ayaklarını kalp seviyesinde yukarı kaldırıp başını yan çevirmektir. Fakat onu yapmayıp, videoda izlediğimiz kadını öldürmek namına ne varsa, bakın kalp masajı bile yaptılar. Çalışan bir kalbe hiçbir zaman masaj yapılmaz. Esas o zaman kalbe zarar verirsiniz. Allah'tan midesine yaptılar kalp masajını. Biz ayaklarını yan yukarı kaldırıp başını yan çevirip ambulansı beklemeliyiz. Bayılan bir kadını ayıltmak için kolonya döktüler, yüzüne kolonya birikti. Kadının gözünden sızdı içine girdi. O alkol gözünü kör etti. Bunların hiçbirinin tıpta ve ilkyardımda yeri yoktur."
Fidan, ilkyardım konusunda uyulması gerekenleri şöyle anlattı: "Trafik kazaları, yüksekten düşme, karda buzda kaydın sırtının üzerine yere düştün. Buradaki en küçük bir hasar, siz yanlış müdahale yaparak kaldırmamalıyız. Bir dakika kıpırdama, o derki, 'bir şey oldu, oynatamıyorum belimi' Kolundan ve ayağından çekip kaldırmayın. Bırakın yerinde yatsın. Onu usule uygun taşımanız gerekiyor. Kaza yapan aracın içerisinden yaralı iki halde çıkarılır. Patlama riski, başka bir kazaya sebebiyet verme riski varsa. İşte o yüzden ilk yardımda neyi yapmamız gerektiği kadar neyi yapmamamız gerektiğini burada anlatıyoruz. Trafik kazasında araç ters dönmüş olabilir. Bırakın içinde kalsınlar. Düzeltme gereği duymayın. Temel yaşam desteği ölmüş bir insana yapılır. Çok yaralı olan bir kaza yerine gittiyseniz, sizde tek başına iseniz önce hiç sesi çıkmayana bakın. Sağlık personeli olmayanların nabız bakması tavsiye edilmez. Kendi parmak ucunuzdaki atımı algılamayın diye, nabız bakmamanızı öneriyoruz. Bütün ilk yardım kurallarında birinci kural güvenliktir. Anlattığımız konulardan bir tanesi aklınızda kalsa, o doğru hamle bir insan hayatı kurtaracaktır."
(SA-HO-Y)

10.02.2013 09:40:19 TSI

Editör: Wan Haber