Kalitesiz ve patentsiz üretilmiş implantlar diş ve çevresindeki kemikte dönüşü olmayan hasara sebep oluyor.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Tancan Uysal, özellikle Uzakdoğu'dan ülkemize giriş yapan implantların enfeksiyona ve implant kaybına kadar giden ciddi sorunlara neden olduğunu belirtti.
Gelişen diş hekimliği sektörünün, hekimin tedavisini kolaylaştırıcı, diş hekimliği alanında oldukça önemli teknolojileri hayata geçirdiğine dikkat çeken Prof.Dr. Uysal, "Firmalar daha yeni ve dişe uyumlu implantlar geliştirdi. Çok başarılı uygulamalarla belki de bir diş çekiminden daha basit operasyonlarla hastalara bunları uygulayabiliyoruz" dedi.
Bu güzel gelişmelerin yanında ortaya çıkan sıkıntılara dikkat çeken Dekan Prof.Dr. Uysal, özellikle Uzakdoğu'dan ülkemize giriş yapan ve sayıları gün geçtikçe artan sahte implantlar konusunda hastaları uyardı. İçindeki titanyum maddesinin olması gereken değerde olmayan, artık metallerin kullanıldığı bu implantların, maliyeti azaltmak adına bazı diş hekimleri tarafından tercih edildiğini söyleyen Prof.Dr. Uysal, şöyle konuştu: "Bu implantlar ağıza yerleştirildiği zaman kemiklerle birleşmesinde sıkıntı doğuyor. Titanyum uyum gösterir ama paslanmaz çelik uyum göstermez. Dolayısıyla bir süre sonra dişle uyum sağlamamasının yanında diş etinde çanak görünümünde kemik defektleri oluşturmaktadır. Bu implantı yerleştirdikten sonra oluşan enfeksiyonla kemik seviyesi 10 milimetreye kadar düşmektedir. Sonuç olarak implant yerleştirecek yer kalmamaktadır."
Prof.Dr. Uysal, piyasada bilinen patentli, Ulusal Bilgi Bankası'nda kayıtlı implantların tercih edilmesi gerekliliğine dikkat çekerek önerilerini şöyle sıraladı: "Muayenehanelerde yalnızca fiyat bazında değerlendirme yapmayıp kalite ön planda tutulmalıdır. Uluslararası standartlarda uygunluğunu gösteren belgelere sahip, garanti veren implantlar tercih edilmelidir. Her implantın ömür boyu garanti belgesi vardır. Marka öğrenilip mutlaka bir piyasa araştırması yapılması gerekir. İmplantın üzerine yerleştirilecek ara parçaların her çeşidinin bulunması gerekiyor. Uygulama yerleri sterilizasyon bakımından tam teşekküllü merkez olmalıdır. Hastalar konuyla ilgili uzman hekimlerden, üniversitelerden bilgi alabilirler."
(HD-HO-Y)

03.02.2013 10:12:47 TSI

Editör: Wan Haber