MÜNİH - Almanya Federal Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF) uyum kurslarına katılan göçmenlerin iyi derece Almanca öğrendiği açıkladı. Buna göre bu yılın ilk altı ayında dil bitiriş sınavına katılan 59 bin 324 göçmen kökenli vatandaşın yüzde 57'si B1 seviyesinde Almanca belgesi aldı. Bu seviyede Almanca diploması alanların oranı geçen yıla oranla yüzde 5 artış gösterirken, sınava katılanların yüzde 35'i ise A2 derecesiyle uyum kursunu bitirdi. Sınava katılan vatandaşların sadece yüzde 8'inin başarısız olduğu, fakat yeniden sınava girme haklarının saklı olduğu bildirildi.

BAMF Başkanı Dr. Manfred Schmidt, topluma katılım ve başarılı uyum için Almancanın şart olduğunu ifade etti ve bu verilerin göçmenlere Almancalarını geliştirmek için cazip kurslar sunduklarını ve aynı zamanda kendilerinin bu kurslara gönüllü katıldıklarını gösterdiğini söyledi.

Almanca bilgisini ölçmek için A1'den C2'ye kadar altı basamaklı bir derece sistemi oluşturuldu; A, temel seviyeyi gösterirken, B orta ve C üst düzey Almanca bilgisini ifade ediyor. CİHAN

Editör: Wan Haber