Adalet Bakanlığı'nın oluşturduğu Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) Kolluk Bilişim Sistemi hizmete girerken, jandarma komutanlıklarının sistemi kullanmaya başladığı ancak Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bu sisteme henüz girmediği öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, Adalet Bakanlığı'ndan 2 Hakim, 4 Bilgisayar Mühendisi, 3 Sistem Mühendisi, 2 Web Tasarımcısı ve 5 Teknisyen'in görev aldığı ve 750 bin Euro harcanan UYAP Kolluk Bilişim Sistemi, Jandarma Genel Komutanlığı ile bağlı birimlerinin kullanımına açıldı. Ancak, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hala bu sisteme geçmediği öğrenildi.
UYAP Kolluk Bilişim Sistemi ile kolluk birimlerine intikal eden tüm adli olayların kendilerine sunulan ekranlar vasıtası ile doğrudan UYAP Bilişim Sistemi'ne aktarılması ve işlemi tamamlananların elektronik imza ile imzalanmak suretiyle doğrudan ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na elektronik ortamda gönderilmesi ve bu sayede soruşturma işlemlerine hız kazandırma yanında, tüm süreçlerin elektronik ortama aktarılması ve gerekli fiziki evrakların da kolluk birimince taranarak sisteme aktarılmış olması nedeniyle adli birimlerin iş hacimlerinde ciddi rahatlama sağlanmasının hedeflendiği belirtildi.
Jandarma komutanlıklarında kullanımına başlanan UYAP Kolluk Bilişim Sistemi sayesinde, adli birimler ve kolluk birimleri arasında yapılan her türlü yazışmanın sistem üzerinden yürütülmesi sağlanarak, yapılan yazışmalara ilişkin materyal israfının, yazışmaların adli birimlere intikali için istihdam edilen araç ve insan gücüne ilişkin israfın, yazışmaya dayalı işlemlerde yaşanan ve telafi edilemez sonuçlar getirebilecek zaman kaybının önüne geçildiği öğrenildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ise UYAP Kolluk Bilişim Sistemi'ne geçiş yapmak istememesi sebebiyle, jandarma sorumluluk bölgesinden daha fazla adli olayın yaşandığı emniyet müdürlüklerinin sorumluluk bölgelerinde yaşanan olayların adli birimlere elektronik ortamda iletilmemesi sebebiyle adli süreç takibinin emniyet birimleri tarafından yapılmasının güçleştiği ve sistemin yalnıza jandarma birimleri tarafından kullanılmasının bir anlamının olmadığı kullanıcılar tarafından beyan edildi.
Halen sorunun devam ettiğini ifade eden Adalet Bakanlığı yetkilileri ise sorunun halledilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri ile görüşmelere devam ettiklerini ifade ettiler.
(GF-ÖS-Y)

21.01.2013 11:04:20 TSI

Editör: Wan Haber