Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Merkezi (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, Suriye halkının 22 aydan beri, dikta yönetimlerinde bile görülmeyen bir acı ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
USTAD Başkanı Ahmet Akgül yaptığı yazılı açıklamada bir çok şehirde halkın üzerine bomba yağdıran, en acımasız bir şekilde davranan, bölgede yüzyıllardır bir arada yaşayan halkları gider ayak karşı karşıya getirmeye çalışan ve halkın eline geçen şehirlerde hayati öneme sahip her şeyi bombalamak suretiyle onarımı on yıllarca sürecek bir tahribat yaşatan Beşşar Esed'in devrik devlet başkanı sayılmaması için hiç bir neden kalmadığını belirtti. Akgül, "Mardin merkezli bir kuruluş olarak, sınır komşusu olduğumuz Suriye'de başlayan halk ayaklanmasının ardından yaşanan bu insanlık dramında muhalif diye nitelendirilen güçlerin değil, halkına ve devlet kurumlarına hırçınca saldıran Esed'in isyancı duruma geldiğinin uluslararası camia tarafından bir an önce kabul edilmesi ve bu dramın bir an önce sonlandırılması gerekir" dedi.
Türkiye'nin komşuluk sınavını alnının akıyla geçtiğini söyleyen USTAD Başkanı Akgül, sınır illerinde yaşayan bölge insanının, Nusayri, Sünni, Durzi, Türkmen, Kürt, Arap, Çeçen olduğuna bakmaksızın gelen sığınmacılarla ekmeğini, suyunu paylaştığını gördüklerini kaydetti. Akgül, "Batı dünyasının, muhalif hareketin kendileri ile uyumlu çalışmayacağına dair endişesi yüzünden katliamların arttığını, sürecin bilerek uzatılmasında da Saddam sonrası Suriye'de konuşlandırıldığını tahmin ettikleri kimyasal silahların İsrail'e taşınmış olabileceğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.
Suriye'deki dramın, etnik, mezhepsel olmaktan çıkmış insanlık dramına dönüştüğünü kaydeden Akgül, Beşar Esed'in birkaç hafta içinde zorunlu olarak çekileceği bir ortamda insanlık ve huzurun tarafında yer almayarak politik çıkarlara dayalı polemikleri sürdürmek, bölgeye sıçratılacak ateşe odun atmak anlamına geleceğini sözlerine ekledi.
(MA-AKK-Y)

17.12.2012 13:52:47 TSI

Editör: Wan Haber