Türk müziğinin son dönemde yetişen en önemli virtüözlerinden biri olan İncesaz grubu üyesi Derya Türkan ve neyzen Burcu Karadağ, ney ve klasik kemençe icralarıyla, dinleyicilere tam anlamıyla müzik ziyafeti yaşattı.
Türk müziğinin son dönemde yetişen en önemli virtüözlerinden biri olan İncesaz grubu üyesi Derya Türkan, neyzen Burcu Karadağ'ın Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirdiği 'Usta Performanslar' adlı programına konuk oldu. Yurt içi ve yurt dışında yer aldığı projeler ve albüm çalışmalarıyla adından söz ettiren klasik kemençe sanatçısı Derya Türkan, Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşide, müzikli ve keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.
Müzik yaşamında Renaud Garcia Fons, Jordi Savall, Bojan Zulfıkarpasıc, Vincent Segal, Ross Daly ve Erkan Oğur gibi dünyaca ünlü müzisyenler ve ustalarla birlikte çalıştığının altını çizen Türkan, Türk musikisinin meşk sistemiyle öğrenildiğine dikkat çekerek, "Ustalarla çalışırsanız, hatalarınızı görme ve düzeltme imkanı yakalarsınız. Ben ustalardan öğrendiklerimi icra da ederek, müzik yaşamımda gelişme fırsatı yakaladım" diye konuştu.
'TÜRKİYE'DE FİLM MÜZİĞİ YANLIŞ ANLAŞILIYOR'
İncesaz grubu ile birlikte pek çok diziye ve filme müzik yapan sanatçı, Türkiye'de film müziklerinin farklı anlaşıldığını söyleyerek, "Bazen bir filmin müziği, filmin üzerine geçiyor. Müzik, seyredilen kareye hizmet etmelidir. Yani o karede rol yapan insana hizmet ederek; anlatılan hikayeyi, verilmek istenen duyguyu desteklemelidir. Ancak Türkiye'de bu durum yanlış anlaşılıyor" dedi.
MÜZİK ZİYAFETİ
Söyleşide, Derya Türkan ve Burcu Karadağ ney ve klasik kemençe icralarıyla, dinleyicilere tam anlamıyla müzik ziyafeti yaşattı. İkili, Burcu Karadağ'ın albümünde birlikte icra ettikleri 'Acem Kürdi Peşrevi' ve saz semaisini de dinleyenleri için çaldı.
Yurt dışında da pek çok çalışma ve konsere imza atan Derya Türkan, müzisyenlerin sadece kendi müziğiyle değil, dünyadaki müziklerle de ilgilenmesi gerektiğini ifade etti. Dinleyicilerin de aynı hassasiyeti göstermesi gerektiğini belirten ünlü müzisyen, "Türkiye'de bilmediği bir şeyi merak ettirme bilgisi insanlara verilmiyor. Yeni vizyona giren bir filmi bile önce arkadaşlarımıza soruyoruz. O izleyip, beğenmemişse gitmiyoruz. Oysa önyargıları kaldırmalıyız. Avrupa'da konserlerde insanlar gözlerini kapatıp, anlamaya çalışıyor. Bu durum biraz da müzisyenle alakalı" diyerek, müzisyenlerin anlatımının önemli olduğunu vurguladı.
Neyzen Burcu Karadağ sanatçının bu görüşünü destekleyerek, 'Ney sesini duyup din değiştiren insanlar biliyorum. Müzisyen gerçekten hissedip, sanatını aktarmalı' diyerek, bu konunun sanatçılar için bir misyon olduğunu ifade etti.
(ET-ÖK-Y)

27.01.2013 10:25:10 TSI

Editör: Wan Haber