Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirilen Üsküp'ün en önemli manevi odaklarından Rufai Tekkesi, Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı törenle ibadete açıldı.
Tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarını Bursa merkezinin yanında bütün Osmanlı coğrafyasında sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki hizmet halkasına bir yenisini daha ekledi. Üsküp'te bugüne kadar Hatuncuk Camii, Arasta Camii, Kebir Mehmet Çelebi Camii, İshak Paşa Camii, İsabey Camii Haziresi ve Yiğit Paşa Mezarı restorasyonu gibi çok sayıda tarihi ve kültürel miras projesi üzerinde çalışan Büyükşehir Belediyesi, 1818 yılında kurulan kentin en önemli manevi odaklarından Rufai Tekkesi'ni de 2 asır sonra ilk günkü ihtişamına kavuşturdu. Tarihi tekkenin açılış törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Hadi Nezir, Makedonya milletvekilleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Rufai Tekkesi'nin Üsküp'ün merkezindeki en önemli manevi odaklardan biri olduğunu, yaz aylarında başlattıkları çalışmalarla harabe halindeki yapıyı ilk günkü ihtişamına kavuşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Özellikle son yıllarda hükümetin Balkanlar başta olmak üzere tüm Osmanlı coğrafyasında önemli çalışmalara imza attığını ile getiren Başkan Altepe, kendilerinin de yerel yöneticiler olarak sivil toplum örgütleriyle birlikte bölgede gerek tarihi eser restorasyonu gerekse Türk kültürünün yaşatılmasına yönelik önemli işler yaptıklarını ifade etti. Bölgede uzun yıllar yaşanamayan aşure dağıtımı törenleri ve sünnet şölenleri gibi önemli kültürel faaliyetlerin yeniden düzenli olarak yapılmaya başladığını hatırlatan Başkan Altepe, "Biz Bursa olarak Balkanlar ile Türkiye arasında köprü olmaya çalışıyoruz. Buradaki insanımızın kültürünü en iyi şekilde yaşamasını istiyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye'de yaptığımız göç kongresi ve Balkan Ekonomi Zirvesi ile bu bölgedeki tek isteğimizin dostluk, kardeşlik ve işbirliği olduğunu gösterdik. Bu çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Üsküp'te tarihi bir gün yaşadıklarını, hafta başında Konya'da Şeb-i Aruz'u idrak ettiklerini, haftanın son gününde ise 200 yıl önce kurulan tekkenin yeniden ihya olmasına şahitlik ettiklerini kaydetti. Tasavvuf kültürünün Buhara'dan Saraybosna'ya kadar bütün insanlığı kardeşliğe davet ettiğini kaydeden Davutoğlu, "Tasavvuf, birliği, huzuru, kardeşliği telkin eder. Tasavvuf kültürünün geliştiği toplumda nefret, şiddet kültürü gelişmez. Şeb-i Aruz, vuslattır, düğün gecesidir. Burada da bir vuslatı gerçekleştiriyoruz. Tarihin imanla buluştuğu bir mekanı açıyoruz. Bu Anadolu'nun Rumeli'ye İstanbul'un Üsküp'e vuslatıdır, düğünüdür. Allah aramıza nifak sokulmasına müsaade etmesin. Bu güzel mekanı sizlere emanet ediyoruz. Bir yerde Allah'a zikir, tefekkür başlamışsa, ilelebet devam eder. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı'mıza ayrıca teşekkür ediyorum. Hatuncuk Camii, Arasta Camii, Kebir Mehmet Çelebi, Yiğit Paşa mezarı, Gazi Baba Türbesi gibi burada yaptıkları çalışmalar için kendilerine teşekkür ediyorum. Ben 2005 yılında buraya geldiğimde bu eserleri tek tek gezdim. O hallerini gördüğümde yaşadığım hüznü anlatmam mümkün değil. Hepsi tek tek ihya oluyor. Allah aramıza ayrılık sokmasın" diye konuştu.
Törende söz alan Çayır Belediye Başkanı İzzet Meciti ve Makedonya Diyanet İşleri Başkanı Hacı Süleyman Efendi Recep de Üsküp'te yaptığı çalışmalar nedeniyle Başkan Altepe'ye teşekkür etti.
Bakan Davutoğlu ve Başkan Altepe, daha sonra restorasyon çalışmalarına katkı sağlayan işadamı İsmail Öner ve ailesine plaket vererek teşekkür edip kurdele keserek 200 yıllık tekkeyi yeniden ibadete açtı.
(MŞ-GS-Y)

21.12.2012 16:55:04 TSI

Editör: Wan Haber