Uşak Belediyesi, kentin kültürel mirasına sahip çıkmak amacıyla başlattığı Kent Tarihi Müzesi çalışmalarını sürdürüyor. Belediye bu kapsamda; kurtuluş savaşının kazanıldığı yıllara ait olduğu iddia edilen ve "Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık" adlı fotoğrafı eski belediye başkanlarından Hakkı Doğan'ın ailesinden teslim aldı.
Geçtiğimiz yıllarda tartışmalara neden olan ve Uşak'ta çekildiği kesinleşen "Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık" isimli fotoğraftan sonra aynı döneme ait ve aynı pankartın yazılı olduğu bir başka fotoğraf daha bulunmuştu. Fotoğrafı araştırmalar yapan Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karayaman ortaya çıkarmıştı. Belediye bu gelişme üzerine hemen harekete geçerek fotoğrafın aslının bulunduğu aileyi tespit etti. 1934-1937 yılları arasında Uşak Belediye Başkanlığı yapan Hakkı Doğan'ın ailesinde bulunan fotoğrafı kent tarihi müzesinde sergilemek isteyen belediye, aile ile görüşüp ikna etti. Belediye Başkanı Ali Erdoğan, ailenin fotoğrafı vermeyi kabul etmesi üzerine makamında fotoğrafı teslim almak için bir protokol töreni düzenledi. Törende Başkan Ali Erdoğan, "Cumhuriyeti Biz Böyle kazandık" adlı tarihi fotoğrafı Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Karayaman ve Merhum Hakkı Doğan'ın torunu Sevinç Candoğan'dan teslim aldı. Teslim törenine Kent Tarihi Müzesi Bağışçısı Cavit Köksal ve Arkeolog Haydar Doğan katıldı. Uşak'ın tarihinde ve kültüründe yer alan her şey hakkında titiz bir çalışma yürüttüklerini anlatan Erdoğan, Doğan ailesini duyarlı davranışları nedeniyle teşekkür etti.
Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Mehmet Karayaman, kent tarihi ile ilgili yaptığı çalışmalar esnasında tarihi fotoğrafı Candoğan ailesinden aldığını belirterek "Aileden aldığım fotoğraf kamuoyunun yakından bildiği ve bir süre nerede çekildiği konusunda tartışmaların yaşandığı "Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık" fotoğrafından farklıydı. Aile fotoğrafın Uşak'ta çekildiğini bildirdi. Bu beni heyecanlandırdı. Bizde Belediye ile gerekli çalışmaları yaptık" dedi.
Eski Belediye Başkanı Hakkı Doğan'ın torunu Sevinç Candoğan, ise "Tarihi fotoğraf olması gereken yerde sergilenecek. Belediyemiz fotoğrafa ve tarihimize sahip çıktığı için sevinçliyiz" dedi.
Konunun önemine değinen Belediye Başkanı Ali Erdoğan ise "Kent Tarihi Müzesi'ne büyük önem veriyoruz. Oluşturduğumuz bu müze yıllar sonra kentin en önemli tarihi ve turistlik mekanlarından biri haline gelecek. Kentimizin tarihini, kültürünü, sosyal yaşantısını gelecek nesillere aktaracak her şeyi önemsiyoruz. Bu nedenle bulduğumuz, ulaştığımız bütün bilgi, belgenin üzerinde titiz bir çalışma yapıyoruz. Daha önce ilimizde çekilen "Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık" isimli fotoğraf başka iller tarafından sahiplenmeye çalışılmıştı. Biz bu fotoğrafın orijinalinin Uşak'ta olduğunu daha önce ispat etmiştik. Konu ile ilgili olarak da tescil çalışmaları ve hukuki süreç devam ediyor. Bu fotoğrafa benzeyen ikinci bir fotoğrafın daha bulunması iddiamızda haklı olduğumuzu gösteriyor. Fotoğrafın orijinalini eski başkanlarımızdan Hakkı Doğan'ın ailesinden temin etmemiz bizi ayrıca mutlu etti" dedi.
Konuşmaların ardından Kent Tarihi Müzesi'ne yaptığı bağışlar ile dikkat çeken bağışçı Cavit Köksal yeni eserleri Başkan Ali Erdoğan'a teslim etti. "Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık" fotoğrafının sahipleri olan Sevinç Candoğan ise Başkan Erdoğan'a fotoğrafı teslim ederken, Erdoğan'da daha önce bulunan "Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık" isimli plaketi Sevinç Candoğan'a takdim etti.
(KY-İK)

08.12.2012 11:35:38 TSI

Editör: Wan Haber