Uşak Ticaret ve Sanayi Odası UTSO Başkanı Mustafa Kuvvet, Türkiye ekonomisinin 2013 yılında büyümeye devam edeceğini söyledi. AB'deki durgunluğun 2012 yılında Türkiye ekonomisini de etkilediğini belirten Mustafa Kuvvet, "Önümüzdeki aylarda Suriye krizi bitecek ve Türkiye ekonomisindeki büyüme buna bağlı olarak bir iki puan daha artacak" dedi.
UTSO Başkanı Mustafa Kuvvet, düzenlediği basın toplantısıyla 2012 yılını değerlendirdi. Uşak'ın ihracat rakamlarını ve 2013 yılından beklentilerini konusunda da değerlendirmeler yapan Kuvvet, Suriye'de yaşananların savaş değil bir oyundan ibaret olduğunu iddia etti.
2012 yılında gelişmekte olan ülkelerin AB ve gelişmiş ülkelerdeki krizleri fırsata çevirmeyi devam ettirdiğini anlatan Kuvvet, Türkiye ekonomisinin 2009 yılında başlayan küresel ekonomik krizi derin yaralar almadan atlatmayı 2012 yılında da devam ettiğini anlattı. 2013 yılında Uşak'ın ihracatının 200 milyon doların üzerine çıkacağını da kaydeden Mustafa Kuvvet, kente yeni yatırımcı çekmek için organize sanayi bölgelerinde yeni alanların oluşturulması gerektiğini ifade etti.
SURİYE'DE SAVAŞ DEĞİL OYUN VAR
AB ülkelerindeki ekonomik kriz ve kaosların Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini ve dünyan artık açık Pazar hale geldiğini belirten Mustafa Kuvvet, önümüzdeki 5 yıl içerisinde hizmet sektörünün daha önemli hale geleceğini ve küçük çaplı sanayi işletmelerinin yüzde 30'unun kapanacağını söyledi. Türkiye'nin etkileşim içinde olduğu ülkelerdeki ekonomik gelişmeleri de takip etmesi gerektiğini belirten Mustafa Kuvvet, Suriye'deki gelişmeleri de bir oyun olarak nitelendirdi. Türkiye ekonomisinin 2013 yılında büyümeye devam edeceğini anlatan Kuvvet, "Yaklaşık iki yıldır komşumuz Suriye'de yaşananları hepimiz yakından takip ediyoruz. Ülkemiz ekonomisi için de büyük bir önem arz eden Suriye'de yaşananlar üzüntü verici. Bana göre Suriye'de savaş yok bir oyun var. Oynanan bu oyunun Şubat yada Mart ayı içerisinde sona ereceğini düşünüyorum. Son günlerdeki gelişmeleri takip ederseniz bunu açıkça görebilirsiniz. Suriye'de gerçek bir savaş olsaydı şehirlerin tamamında çatışmalar yaşanırdı. Ancak Suriye'nin belli şehirlerinde çatışmalar yaşanıyor. Bu da yaşananların savaş değil birilerinin oynadığı bir oyun olduğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. Mart ayından sonra oyun sona erdiğinde ülkemiz ekonomisi bundan olumlu etkilenecek ve büyüme hızımız bir iki puan artacak" dedi.
HEDEF 200 MİLYON DOLARI GEÇMEK
Uşak ekonomisinin 2012 yılını büyük bir olumsuzluk yaşamadan atlattığını ve 2011 yılında 155 milyon dolar olan ihracatın 180 milyon dolara yükseldiğini belirten Mustafa Kuvvet, "İlimiz ekonomisi 2012 yılında büyümeye devam etti. 2010 yılında 113 milyon dolar olan ihracatımız 2011 yılında 155 milyon dolara 2012 yılında ise 180 milyon dolara yükseldi. Dolaylı ihracatımız 2011 sonu itibariyle 500 milyon dolar civarındaydı. 2012 sonunda bu rakamın yüzde 20 arttığını düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde net rakamları ulaşıp kamuoyu iler paylaşacağız. 2013 yılında ilimizin ihracatı çok rahat bir şekilde 200 milyon doları aşacak. 5084 sayılı teşvik sona erdi. Devlet 6 yıl boyunca 49 ilimize önemli destekler verdi. Biz bu teşvik uygulamasının devam etmesi için çalışmalar yaptık ancak bir sonuç alamadık. Şuanda sadece SGK desteğinin devam etmesi noktasında bir umut doğdu. İstihdamın korunması için hiç değilse SGK desteğinin devam etmesini arzu ediyoruz. Ayrıca biz 5084 sayılı teşvik uygulamasına takılmadan önümüze ve yeni teşvik sisteminden daha fazla yararlanmaya bakmalıyız. Yeni teşvik sisteminde ilimiz 3. bölgede sanayi bölgelerimiz ise 4. bölgede yer alıyor. Bölgelerin tespiti için 61 kriter ortaya konmuştu. Bu kriterlere göre ilimizin 3. bölgede yer alması çok normal. İlimize yatırımcı çekmek için birlik beraberlik içerisinde çalışmalıyız. Organize sanayi bölgelerimizde yatırımcıya tahsis edebileceğimiz parseller yok. Şuanda parsellerin metrekare 45 dolar civarında atılıyor. Bu da yatırımcı için cazip bir rakam değil. Sanayi bölgelerimizde yeni tevzi alanlarını hızlı bir şekilde hep birlikte açmak durumundayız" dedi.
(KY-İK)

01.02.2013 12:07:25 TSI

Editör: Wan Haber