Uşak Valisi Mehmet ufuk Erden, sportif amaçlı olta balıkçılığının geliştirilmesinin ülke ekonomisine ve turizme ciddi katkılar sağlayabileceğini söyledi.
Olta Balıkçılığı Federasyonu'nun (OBAF) hazırladığı ve Zafer kalkınma Ajansı (ZEKA) tarafından desteklenen "Uşak ve Afyonkarahisar'daki Su Ürünleri Kapasitesinin Belirlenmesi" adlı projenin kapanış töreni yapıldı. Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen proje kapanışına; Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, İl genel Meclisi Başkanı Ali İhsan Uzun, ZEKA Genel Sekreteri Yılmaz Özmen, daire müdürleri, davetliler ve federasyon üyeleri katıldı. Törende OBAF Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Musa Sarı, bir sunum yaparak proje kapsamında hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi. Vali Mehmet Ufuk Erden, projenin önemine değinerek olta balıkçılığı sektörünün gelişmesi için turizm yönüne ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
Proje kapanışında açılış konuşması yapan OBAF Başkanı İsmail Atalay, Uşak ve Afyonkarahisar'daki 167 adet su kaynağında inceleme yaptıklarını ve iki ilin su envanterini hazırladıklarını söyledi. Afyonkarahisar'da 17 akarsu, 44 rezarvuar (göl-gölet-baraj), 14 su ürünleri tesisi ile Uşak'ta 18 akursu, 66 rezarvuar ve 8 su ürünleri tesisinin incelendiğini de bildiren İsmail Atalay, "Toplamda 6 bin 200 kilometre yol kat ederek 167 noktada inceleme yaptık. 7 kişiden oluşan proje ekibimiz olumsuz haya şartlarına rağmen güzel bir çalışmaya imza attı. Su kaynaklarında, debi, oksijen, PH, sıcaklık, iletkenlik, satrasyon teknik incelemeleri yapıldı. Aynı zamanda da rezarvuarların doluluk oranları gözlendi ve kayıt altına alındı. Hazırladığımız raporu ZEKA desteği ile kitaplaştırdık ve ilgili kurumlara gönderdik. Rapora göre; Uşak'ın yıllık 853 ton olan balık üretiminin özellikle Banaz Çayı'nın evsel ve sanayi kirliliğinden arındırılmış bölgelerinin işletmeye alınmasıyla balık üretiminin 4 bin tona çıkabileceğini gördük. Afyonkarahisar'da ise yılık 5 bin 338 ton olan balık üretiminin kaynak ve razarvuarlardaki projelendirme işlemleri bittikten sonra 12 bin 500 tona çıkacağı öngörüldü. Özellikle Afyonkarahisar'ın 2013 yılında iç sularda alabalık üreten en büyük üçüncü il olacağını tespit ettik. Projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Olta Balıkçılığı'nın birkaç başlık altında incelenmesi gerektiğini ve Türkiye'nin bu sektörden yaklaşık bir milyar dolar gelir elde ederken ABD'nin 100 milyar dolar gelir etmesinin ilginç olduğunu söyleyen Vali Erden konuşmasında, " Öncelikle sektörün kayıt altına alınarak geliştirilmesi lazım. Çünkü gelişmiş ülkelerin elde ettiği gelir bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. Sektörü birkaç başlık halinde değerlendirirsek öncelikle turizm yönünü ele almak lazım. Çevre kirliğinin farkına varıp önlem almak gerekir. Çünkü balık tutmak insanlar için bir hobi olarak görülüyor. Hobi amaçlı olta balıkçılığının insanları psikolojik destek sağlayarak tedavi edici bir yönü de var. Ben bu projenin iki ilimize, yatırımcılara, tarımsal üretime katkı sunacağını düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
ZEKA Genel Sekreteri Yılmaz Özmen ise projeye destek vermekten duydukları memnuniyeti ifade ederek, sivil toplum örgütlerinin hazırlayacağı bu tür güzel projelere her zaman destek verebileceklerini söyledi.
Konuşmaların ardından vali Mehmet Ufuk Erden ve beraberindekiler proje kapsamında hazırlanan fotoğraf sergisini gezdi.
(KY-İK)

04.01.2013 16:48:49 TSI

Editör: Wan Haber