URFA - Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde çıktığı belirtilen yangının tutukluların isyanından kaynaklandığı belirtildi. Yatakları ateşe veren çocuk ve geçici koğuştaki tutsaklar, dumandan zehirlenerek yaralandı.

10'un üzerinde ambulans, yüze yakın jandarma, sivil savunma ekiplerinin girdiği cezaevinden, ambulanslar hastaneye yaralı taşıdı. Cezaevinin önünde kısa sürede toplanan tutsak yakınlarına cezaevi idaresi herhangi bir açıklama yapmazken, İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, yaptığı açıklamada, Ömer Faruk Mermertaş, Sıtkı Bede ve Veysel Karakaş adlı tutsakların dumandan zehirlenerek hafif yaralandığını belirtti.

"urfacezaevi3.jpg"

Polisin TOMA, zırhlı araç ve çok sayıda çevik kuvvet ile cezaevini ablukaya aldığı gözlenirken, zaman zaman polis ile aileler arasında gerginlikler yaşandı. Bu arada yaralıların kaldırıldığı 500 Yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden edindiğimiz bilgilere göre, aralarında gardiyanlarında olduğu 9 yaralının bulunduğu ve Sıtkı Bebe'nin durumunun ciddi olduğu öğrenildi.

Cezaevinin önünde bekleyen aileler ise, geçtiğimiz hafta bir adli tutsağın cezaevi idaresini protesto etmek için intihar ettiğini, çocuklarının insani koşullarda tutulmadığını, bu yüzden de isyanın çıktığını ileri sürdü. Cezaevi önünden polis ablukayı kaldırırken, bazı ailelerin gergin bekleyişi sürüyor. 

Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde geçtiğimiz yıl adli tutsakların çıkardığı isyanda 13 adli tutuklu yaşamını yitirmiş ve ardından BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ile birlikte çok sayıda tutuklu başka cezaevlerine sürgün edilmişti. 

DİHA

Editör: Wan Haber