Merkür Haber Gazetesi'nden Öznur Anuk'un haberine göre; Van’da 1972 yılında şehir merkezinde hizmete giren, 2011'de meydana gelen iki büyük depremde ise hasar gören Van Müzesi'nin yerine Van kalesinin kuzeyine yapılan yeni Urartu Müzesi’ndeki çalışmalar bitmesine rağmen halen açılmadı. Şehir merkezinde bulanan eski müze de depremde hasar gördüğü için yıllardır ziyaretçilere kapalı durumda. Binlerce esere ev sahipliği yapan Van Müzesinin kapalı olması tepkilere neden oluyor. 

2012’de dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay temelini attığı müzenin açılış tarihi 2013 olarak belirtilmişti.  'Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı' kapsamında 2012 yılı içerisinde temeli atılan Müze’nin 2013 yılının sonlarına doğru açılışının yapılması planlanıyordu. Yapımına başlanmasının üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen müzenin halen açılmaması tepkilere neden oldu. Eski müzenin de hasarları olmasından dolayı binlerce tarihi eser sergilenemiyor. 12 bin 500 metrekare kapalı alan olmak üzere, toplamda 52 bin metrekare alana sahip olan müzede Urartulara ait 90 bin tarihi eserin sergilenmesi bekleniyor.

TEŞHİZ TANZİMİ YAPILMADAN MÜZENİN AÇILMASI DA MÜMKÜN DEĞİL
Urartu müzesinin akıbetini Merkür Haber Gazetesi'ne değerlendiren Van İl Kültür Ve Turizm Müdürü Muzaffer Altuğ,belirlenen firmaların Van'a gelmediği için çalışmaların aksadığını söyledi. Aktuğ, "Urartu Müzesi’nin teşhir tanzim ihalesi var. Teşhir tanzim ihalesini de yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu başkanlığı yapıyor. İki kez ihaleye çıkıldı ve ne yazık ki katılım olmadı. Sebebine gelince bu müzelerin keşif tanzimiyle ilgili bakanlığın belirlediği, çalıştığı 15 tane firma var. Biliyorsunuz müzelerin tanzimini her firma yapamıyor. Van’a belirlenen firmalar davet edildi ama kimse gelmeyince ihale de yapılamadı. Halen de ihaleyi bekliyor müzemiz. Onun için de şu anda müzeyle ilgili çok ayrıntılı bilgi veya bir şeylerin söylenmesine de gerek duymuyorum. Teşhis tanzimi yapılmadan müzenin açılması da mümkün değil. Önce yeni müzemize taşınmamız gerekiyor ve en azından idari bölümü taşımamız gerekir. Dediğim gibi ihaleler aksayınca idari birimin de taşınması aksadı. " dedi.

TARİHİ ESERLERİN GÖZ GÖRE GÖRE ZARAR GÖRMESİ MÜMKÜN DEĞİL
İhalelerin katılımı gerçekleşmeyince halkın ziyaretine de açılamadığını söyleyen Aktuğ, “Eski müze ağır hasarlı değil. Ziyaretçi kabul etmiyoruz, alamıyoruz. Arkadaşlarımız orada 08.00 - 05.00 mesailerini yapıyorlar. Tarihi eserlerin göz göre göre zarar görmesi mümkün değil. Görevlilerimizin kontrolü altında, bu nedenle tarihi eserlerimizde de herhangi bir hasar olmamıştır” ifadelerini kullandı. Vatandaşlar da açıldıktan sonra ilin turizmine önemli katkı sağlayacaklarını düşündükleri müzenin bir an önce açılması gerektiğini düşünüyor.

Editör: Wan Haber