Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Op. Dr. Baran Bari İlhan, keratokonus hatalığının bu yörede daha yoğun görüldüğüne dikkat çekerek, “Keratokonus; gözün kornea dediğimiz tabakasının ilerleyici bir hastalığıdır. Bu hastalığın geçmişte ilerlemesini durdurulamaması söz konusu olduğu için bu grup hastalarda göz nakline kadar gidebilen bir süreç söz konusuydu. Ancak son yıllarda bu hastalığın ilerlemesini durdurabilen crosslink (CCL) dediğimiz bir tedavi alternatifi ortaya çıktı” dedi.

Bu tür hastalıkların teşhisinin göz doktorları tarafından kornea tomografi dediğimiz bir çeşit gözün haritasını çıkararak yapılabildiğini hatırlatan Dr. İlhan, düzenli göz muayenelerinin önemine dikkat çekti. Son yıllarda keratokonusta crosslink (CCL) denilen ışın tedavisi geliştirildiğini aktaran Dr. Baran Bari İlhan, bu sayede hem hastalığın ilerleyişinin durdurulduğunu hem de görme yetisinin arttırılabildiğini belirterek, “Bu tedavi yöntemi kliniğimizde de uygulanmaktadır. Buna ilaveten keratokonus hastalığı olanlarda biz crosslink (CCL) tedavisi uyguladığımızda ilerlemeyi durdurduktan sonra görme rehabilitasyonu dediğimiz görmelerini arttırmaya yönelik çalışmalar yapmaktayız. Bu sayede kornea kalınlığı uygun olan hastalarımızda crosslink ve laser tedavisini beraber yaparak hem ilerleme durduruyor hem de görme artışı sağlanabiliyor” ifadelerini kulandı.

Urartu Göz Merkezi olarak bugüne kadar son derece olumlu sonuçlar aldıklarını anlatan Dr. İlhan, “Bugüne kadar aldığımız sonuçlarda gayet yüz güldürücüdür. Tabi bunu bütün keratokonus hastalarına uygulayacağız diye bir şey söz konusu değil. Hastayı değerlendirdikten sonra crosslink PRK dediğimiz bir laser tedavisi uyguluyoruz. Bu sayede kişinin hem hastalığının ilerlemesi durduruluyor hem de gözlük, lens ya da halka gibi alternatiflere gerek kalmadan görebilir hale geliyor. Bunu da ilimizde Urartu Göz Merkezi olarak başarılı bir şekilde uygulamaktayız” diye konuştu. (İHA)

Editör: Wan Haber