AK Parti Ünye İlçe Teşkilatı, Ordu'nun büyükşehir olması ve avantajları konusunda yapılan kahvaltı programı ile tüm muhtarları bilgilendirdi.
Atakale'de düzenlenen programa AK Parti Ordu İl Başkanı Hüseyin Akyol, AK Parti Ünye İlçe Başkanı Av. Ahmet Çamyar, İl Genel Meclis Üyeleri, AK Parti Teşkilat üyeleri, Ünye'ye bağlı merkez, belde ve köy muhtarları katıldı. Programda ilk konuşmayı yapan AK Parti Ünye İlçe Başkanı Av. Ahmet Çamyar, Ordu'nun büyükşehir olması halinde ne tür avantajlar elde edileceğini söyledi. Konuşmasına, büyükşehir olmanın neden gerektiğini ifade ederek başlayan Çamyar, "Teknoloji çok hızlı ilerliyor. Dünyanın bir ucunda olan savaşı veya değişimi evimizin içinde hisseder hale geldik. Tabu bu değişimi insanlarımız gerek iş bulmak ümidi ile gerek eğitim itibari ile veya sosyal çevrenin gelişmesinden hareketle köyden kentlere doğru akın etmeye başladılar. Bugün itibari ile baktığımızda Türkiye'mizin yüzde 80'i kentlerde. Yani belediye sınırları içerisinde yaşamaktadır. Bu nedenle genel bütçeden belediyelerimize aktarılan kaynaklar yetersiz gelmeye başladı. Bu başka bir ihtiyacı doğurdu ki, bunun adı büyükşehirdi. Çünkü büyükşehir demek insanlarımızın topluca bir arada yaşadığı, sportif faaliyetlerini yaptığı, kültürel faaliyetlerini yaptığı, gençlerimizin eğitim faaliyetlerinin içerisinde bulunduğu bir bütün kent demek. Kentin bir üst ligi demek" dedi.
Neden büyükşehir olmak gerektiğini de ifade eden Çamyar, sözlerin, şu şekilde sürdürdü: "Bir cümle ile ifade etmek gerekirse büyükşehir demek, genel bütçeden aktarılan payların ciddi şekilde artması demek. Detaya baktığımızda il sınırları içerisinde toplanan vergi gelirlerinin o ile yüzde 2.85'i dağıtılıyor. Büyükşehir olursak bu oran yüzde 6 oranında artacak. 2013 yılında özel iletişim vergilerinden de büyükşehirlerin pay alacağı kanunla hüküm altına alındığında, bu rakamlar çok daha yukarılara doğru çıkmış olacak. Bunun bilinci içerisinde olduğumuzda bu kaynakları etkili ve verimli bir şekilde tek elden yönetim anlayışıyla ortaya çıkacak hizmetlerle, ortaya marka şehir çıkacak. Ordu'muzu marka şehir yapmak anlamında buna ihtiyacımız var."

"ORDU BÜYÜKŞEHİR OLMAYI HAK EDİYOR"
Son konuşmayı yapan AK Parti Ordu İl Başkanı Hüseyin Akyol, çalışmaların uzun süredir devam ettiğini ancak bu rakama ulaşacaklarını kendilerinin de beklemediğini ifade etti. Akyol, Ordu'nun büyükşehir olmayı hak ettiğini söyleyerek başladığı konuşmasında, "Ordu'nun büyükşehir olma hedefi devam ediyor. İçten içe çalışmalarımızı devam ettirdik. Ama şunu burada itiraf edeyim ki 741 bin gibi rakamlarını da bulacağımızı düşünmedik. 741 bin 300 olmadan muhakkak gurbette bulunan hemşerilerimizi çok büyük çabaları çok büyük özverileri var ama bunun yanında başka sebeplerle özellikle belde belediyelerimizin ve ilçe belediyelerimizin başka bahanelerle yaptıkları ikametgah çalışmaları var. Bugün geldiğimiz nokta da o çalışmaların tamamı bizim büyükşehir olama hedefine yaklaşmamızı sağladı. 31 Aralık tarihi itibariyle 741 bin 371 gördüğümüzde tekrardan hep beraber iştahımız kabardı. Çünkü biz biliyorduk ki aslında 715 bin mertebelerindeyken büyük şehre en yakın nüfusu, en yakın olan il Ordu'ydu. 751 bin malum büyük şehir olma rakamıydı ve 750 bine en yakın nüfusu olan Ordu'ydu. Ardından Afyon Karahisar'ın 697 bin nüfusu vardı. Ondan sonra gelenlerde 615610 bin civarlarında nüfusları vardı. Bu demek oluyor ki, hakikaten Ordu eğer nüfusa bakarsak nüfus oranına göre Büyükşehir olmayı hak ediyor" şeklinde konuştu.

"ORDU ALDIĞI YATIRIMLARLA BÜYÜKŞEHİR VAZİYETİ ALDI"
Akyol sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Hakikaten Ordu son dönemlerde o kadar güzel yatırımlar aldı ki, Ordu zaten büyük şehir vaziyetini aldı, bu yolda da gidiyor, altın Ordu olma yolunda devam ediyor. Şimdi son döneme geldiğimizde özellikle yılsonu itibariyle bu rakamları aldığımızda olan hevesimizin artması tabi ardında soru işaretlerini de getirdi. Soru işaretleri neydi? TÜİK verileri yılsonu itibariyle açıklanıyor. Efendim acaba biz şubat sonu itibariyle 750 bini tamamladığımızda Büyükşehir olabiliyor muyuz? Büyükşehir kapısı açılıyor mu? Bunları araştırmaya koyulduk. Ama biz öncelikle 750 bini yakalayalım, talepkar ondan sonra olalım diye düşündük ve çalışmaları başlattık ama Allah'ta yardım ediyor. Geçen hafta başbakanımız bizleri il başkanlarını milletvekillerimizi toplantıya davet etti. Orada Sayın Başbakanımız konuşmalarına başlarken Samsun ve Trabzon'un büyükşehir olmasından bahsetti. Ardından da Ordu'nun nüfusunun büyük şehir olmaya yaklaştığını ifade ederek 'ne zaman Ordu nüfusunu 750 bine tamamlarsa Ordu'da büyükşehir olacak' dedi. Şimdi bakıyoruz, o haber hakikaten tüm Türkiye'yi sarmış vaziyette."
(SG-SLH-Y)

14.02.2013 10:32:21 TSI

Editör: Wan Haber