Kentin Erciş ilçe merkezindeki dükkanında kalaycılık ve sac soba yapan 8 çocuk babası Halis Yıldız (69) yaklaşık yarım asırdır mesleğini severek icra ediyor.

Özellikle unutulmaya yüz tutmuş kalaycılık mesleğini gelecek kuşaklara aktarmaya çalışan Yıldız, hem mesleğini yaşatıyor hem de geçimini sağlıyor.

Halis Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğinin rağbet görmemesi nedeniyle son yıllarda yok olmayla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Maaş, sigorta ve yemek ücreti verilmesine rağmen işsiz olduklarını söyleyen gençlerin kalaycılıkta 1-2 hafta çalışıp işi bırakmasından yakınan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gençler ne yazık ki internet kafe, okey salonlarında oturuyor. Biz de verilen siparişleri yetiştirebilmek için sürekli çırak arıyoruz. Ama gelen çıraklar bir-iki hafta sonra bırakıp gidiyor. Ya okula devam edip adam olup çıksınlar ya da gelip bir meslek sahibi olsunlar. Öyle boş boş dolaşarak bir şey elde edemezler. Sanatkar olup insanları yaptıkları işlerle mutlu etsinler. Okula gidip öğretmen veya önemli bir yere gelsinler istiyorum."

Yıldız, dükkanında çalışacak çırak aradığını belirterek çocuklarını okula göndermeyen ailelerin çocuklarını inşaat gibi tehlikeli ve gelecek sağlamayan alanlara göndermemelerini, yerine okula ya da sanatkar olabilecekleri işlere yönlendirmelerini istedi. 

"Bu iş neşeli ve zevkli"

Kalaycılık yaptığı iş yeri sayesinde kardeşleriyle 12 çocuk okutup iyi mesleklere sahip olmalarını sağladıklarını aktaran Yıldız, şöyle konuştu:

"Kalaycılık sayesinde okuttuğumuz 12 çocuğumuz şimdi güzel işlerde görev yapıyor, öğretmen, mühendis, noter, hastanede, sağlık alanında çalışıyor. Hepsini bu dükkan sayesinde meslek sahibi yapabildik. Sabah erken saatte iş yerini açıp, akşama kadar işimizi severek yaptık. Ben hiç yorulmuyorum, kendime de iyi bakıyorum. Sabah namazını kıldıktan sonra biraz dinleniyorum. Ardından gelip dükkanımı açıyorum."

Yıldız, işini sevdiğini ve unutulmaması gerektiğini ifade ederek, "El emeğimle iş yaptığım için kalaycılığı zevkle yapıyorum. Bence hiçbir iş bu kadar zevkli değil. Bir çekiçle yaptığın işten az da olsa aldığın para çok anlamlı geliyor. Sanki 2 lira değil de 200 lira almış gibi hissediyorsun." ifadesini kullandı. (AA)

Editör: Wan Haber